syrobb Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Witam! Chciałbym was prosić o radę przy wyborze roweru. Aktualnie jeżdżę podstawowym modelem Cube’a (AIM 26 z 2014). Jeździłem po górach, ściągałem się więc mniej więcej wiem czego chce. Zatem: Budżet: max 8 tys., im mniej tym lepiej Hardtail 27,5. Koniecznie z dwublatową korbą (czy kaseta 10 czy 11 nie robi różnicy). Fajnie jakby była carbonowa rama. Osprzęt to kwestia rozważenia możliwości (w tych cenach można znaleźć już większość na XT). Ważne aby tylna przerzutka była z Shadow plus/roller clutch. Koła z opcją tubeless ready również mile widziane. Skłaniam się do nowego roweru, jak najbardziej wchodzą w grę przecenione rowery z poprzednich kolekcji. Mam 179 cm wzrostu i 70 kg. Także Rama rozmiar M (aktualna 18 cali) Moje typy na ten moment: 1. RADON ZR Race 27,5 8.0, 2016 Generalnie wszystko super za nie wygórowaną – relatywnie – cenę. Nie ma co prawda carbonu ale rower i tak jest lekki. Mam wątpliwości co do SIDa. Czy to nie jest zbyt wyścigowy, delikatny a jednocześnie twardy amor? Prośba o info od bardziej doświadczonych. 2. CUBE Reaction GTC Pro 27.5, 2015 Dobra cena, ale konieczna byłaby zmiana korby z 3 na 2 blaty. Pytanie jak się Marvel spisuje bo nie miałem nigdy styczności z Mannitou. 3. Giant XTc Advanced 27.5 2 2015 nie znalazłem informacji czy są tutaj sztywne osie ? Co sądzicie, który najlepszy i dlaczego. Chętnie spojrzę na inne propozycje. Pozdrawiam !
beskid Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Giant owszem ale z kolekcji 2016 1,5 LTD. Na katalogową cenę nie patrz bo mają spore rabaty. Najnowsze pełne XT, dożywotnia gwara i świetna geometria. Z tyłu nie ma osi sztywnej ale jest możliwość konwersji pod QR12mm. To samo w tym z tego roku.
syrobb Napisano 28 Października 2015 Autor Napisano 28 Października 2015 dzięki za odp. beskid, Sugerujesz kolekcje 2016 ale z tego co widzę, między 2015 a 2016 różnicy w geo nie ma żadnej. Jest tylko nowy XT. Aż tak się różni na plus od poprzednika? Oczywiście fajnie byłoby mieć zupełnie nowy osprzęt ale obawiam się, że mój budżet tego nie ogarnie. Aż tak dużego rabatu raczej nie dostanę.
beskid Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Ale jest lepszy amor, genialnie chodząca przednia zmieniarka, jeszcze lepsze niż 10sp manetki i hydraulika XT, której blisko mocą do Zee. Na ten z tego roku masz rabat 20% i nie spodziewaj się mniejszego na ten za 10K. Oczywiście ten XTC 2015 to też doskonała oferta biorąc pod uwagę cena-jakość w tym ramy.
Eazy Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Aż tak dużego rabatu raczej nie dostanę. Pogadaj z MarcinGoluch. Może się dogadasz o dobry rabat
syrobb Napisano 28 Października 2015 Autor Napisano 28 Października 2015 Ale jest lepszy amor, genialnie chodząca przednia zmieniarka, jeszcze lepsze niż 10sp manetki i hydraulika XT, której blisko mocą do Zee. Na ten z tego roku masz rabat 20% i nie spodziewaj się mniejszego na ten za 10K. Oczywiście ten XTC 2015 to też doskonała oferta biorąc pod uwagę cena-jakość w tym ramy. poczytałem trochę o tej przedniej zmieniarce i faktycznie same superlatywy. Pogadaj z MarcinGoluch. Może się dogadasz o dobry rabat dzięki za namiar ! Poza Giantem i wspomnianymi przeze mnie rowerami, nic ponadto wartego uwagi ?
arek_wro Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Canyon, ale jeszcze nie ma całej nowej kolekcji, no i koło 29", więc pytanie na ile wybór 27,5" jest ostateczny i świadomy.
Avatarus Napisano 28 Października 2015 Napisano 28 Października 2015 Rama może i jest trochę dziwna, ale osprzęt tego roweru mnie zszokował. To się chyba nazywa damping - http://allegro.pl/carbon-27-5-silverback-syncra-xtr-sid-stan-s-10-kg-i5742383932.html
mmisiek9612 Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Silver bardzo fajny tylko problemy z gwarancją mogą być w razie W i obręcze delikatne dość ale lekkie. Giant też spoko tylko te kółka własnej produkcji ciężko zdefiniować moim zdaniem to element cięcia kosztów. Radon bardzo fajny ale alu ramka. Osobiście brał bym radona lub silvera.
modrzew Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 No i bezpieczeny dla użytkowników płci męskiej bo „nie zawiera pedała” Skąd się to bierze, przerzutka „tylnia”, pedały to „pedała/pedało”...
erzurum Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 główka ramy w tym silver.... wygląda jakby ślepy to projektował.
modrzew Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Jeden lubi sąsiadkę a drugi jak mu nogi śmierdzą Całość na pierwszy rzut oka zacna, pytanie gdzie jest haczyk..?
syrobb Napisano 29 Października 2015 Autor Napisano 29 Października 2015 główka ramy w tym silver.... wygląda jakby ślepy to projektował.Też mi się to od razu w oczy rzuciło. Jednak geo ramy całkiem ok. Jeśli chodzi o koła gianta to chyba do każdego roweru wkładają własne koła. Pytanie o ich jakość. Za takie pieniądze jakie chce przeznaczyć chciałbym już porządny zestaw. Jeszcze pytanie o Sida. Jak to z nim. To odchudzony, wyścigowy model Reby ? Nie będzie z nim problemów w górach ?
reba29er Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 slabo ten carbonowygiant ROCKSHOX Recon Gold TK Solo Air 29" FOX 32 Float Performance FIT4 29" za ta kase 10k to masz kashime w tym canyonie https://www.canyon.com/mtb/grand-canyon/2016/grand-canyon-cf-sl-8-9.html ale lepiej poczekac na oferte canyona slx, cf albo al. tylko ze to raczej grudzien/styczen. chociaz jezeli chcesz wyrzucic 8k na rower, to chyba warto poczekac i kupic lepszy. w koncu co to jest te 2 miesiace czekania versus lata lata jeżdżenia.
MarcinGoluch Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Zostałem wywołany do tablicy więc jestem. Najpierw do Reba29er a przymierzysz się gdzieś do tego Canyona, a jak realizujesz (odpukać) reklamacje? Ile byś musiał mieć taniej Gianta żeby uznać, że jest lepszy? I w końcu co daje Kashima? Syrobb pisz PW. Pierwsze sztuki Advanced 27.5 1.5 mogę mieć w 48h. Co do kół to jak się dogadamy dostaniesz XTC na kołach XT z 12mm na tyle. A jak działa XT M8000 zaiście. Hamulce docierały się chyba najdłużej ze wszystkich jakie posiadałem ale jest kotwica. Przerzutka bez względu jak mocno ciśniesz mega szybka i precyzyjna. Pytania zapraszam na PW.
reba29er Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 kashima + terra logic zdecydowalem sie na canyona, i tak jestem lekko zawiedziony ze musze czekac na oferte slx cf lub al, i wtedy sobie wybiore. moze lekko gorszy slx cf. tylko w przypadku canyon'a wiem, ze cena jest sztywna, a w przypadku giant'a kzdy pisze, ze mozesz utargowac tyle i tyle, wiec to jest troche smieszne, takie targowanie sie jak na arabskim rynku. jeszcze moge zrozumiec wyprzedaz rocznika 2015. i takze canyon wyprzedawal taniej, ale na boga nowa oferta 2016 i ludzie pisza ze zagadaj to dostaniesz rabat. wiec zapala sie gdzies lampka w glowie, ze rowery sa cenowo przeszacowane. jezeli mozna sie dogadac w kwesti rabatu na nowy rocznik. ja to pisze z punktiu widzenia osoby, ktora w zyciu nie jezdzila na dobrym rowerze. wiec czekam na tego canyon'a jak na jakies cudo, a jezeli wybiore cf to juz wogole bedzie bajka.
beskid Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 Nic specjalnie nie trzeba zagadywać by na dzień dobry dostać rabat w Giancie. Może jestem nie kumaty ale czy to żle?? Że przeszacowane?? Proszę o konkretne propozycje w takim razie gdzie dostanie się stacjonarnie sprzęt na carbonie z pełnym XT z taką renomą jak Giant za te 8K?? Tylko bez czegoś takiego jak ten Silver co to nawet nie stał przy "topowych" markach. Pierwszy z brzegu Scott 735 na carbonie za katalogowe 9200 ma pełno Deore i hydraulikę M396. Jak się coś pisze to trzeba najpierw pomyśleć wcześniej również analizując co kto daje i za ile. Co do kół to też się martwiłem aczkolwiek w sprzęcie o zupełnie innym zastosowaniu. Na dziś cały zestaw jest zaj...y. Nie są super lekkie ale jak padło pytanie o góry to takie mają być. Na pewno nie polecę do czegokolwiek kół XT. Unikać jak ognia.
arek_wro Napisano 29 Października 2015 Napisano 29 Października 2015 a w przypadku giant'a kzdy pisze, ze mozesz utargowac tyle i tyle, wiec to jest troche smieszne, takie targowanie sie jak na arabskim rynku Nic tylko pogratulować, skoro negocjacje i rabaty kojarzą ci się z arabskim rynkiem. Przejdź się do pierwszego lepszego sklepu z rowerami, albo do salonu samochodowego i zapytaj się ile sztuk sprzedali w ostatnim miesiącu po cenie katalogowej.
reba29er Napisano 30 Października 2015 Napisano 30 Października 2015 Nic tylko pogratulować, skoro negocjacje i rabaty kojarzą ci się z arabskim rynkiem. Przejdź się do pierwszego lepszego sklepu z rowerami, albo do salonu samochodowego i zapytaj się ile sztuk sprzedali w ostatnim miesiącu po cenie katalogowej. dlatego czy nie lepiej od razu sprzedawac potakiej cenie, bez zadnego niepotrzebnego targowania. bo to tylko wprowadza zamieszanie, i kupujacy czuje sie "oszukiwany" albo raczej naciagany na kase. ja chetnie bym poznal realna cene tych giantow, do 7.5k pln, ale raczej decyzji nie zmienie, kupuje canyona slx (cf albo al) i juz.
arek_wro Napisano 30 Października 2015 Napisano 30 Października 2015 Wiesz co, nie chce mi się wdawać w tak idiotyczną dyskusję. To jak rozmowa ze ślepym o kolorach.
paulsen Napisano 30 Października 2015 Napisano 30 Października 2015 Witam! Chciałbym was prosić o radę przy wyborze roweru. Aktualnie jeżdżę podstawowym modelem Cube’a (AIM 26 z 2014). Jeździłem po górach, ściągałem się więc mniej więcej wiem czego chce. Zatem: Budżet: max 8 tys., im mniej tym lepiej http://bit.ly/1KK6yGy można rower sobie skonfigurować pod siebie trzy blaty lub dwa, dobór przełożeń też do wyboru, podobnie jak inne komponenty (przełożenia itd), bardzo sztywna rama karbonowa, sprawdzona przez tegorocznego, brązowego medalistę MŚ w Eliminatorze. Koła systemowe, gotowe pod system bezdętkowy (elementy do przeróbki w zestawie)
syrobb Napisano 30 Października 2015 Autor Napisano 30 Października 2015 http://bit.ly/1KK6yGy można rower sobie skonfigurować pod siebie trzy blaty lub dwa, dobór przełożeń też do wyboru, podobnie jak inne komponenty (przełożenia itd), bardzo sztywna rama karbonowa, sprawdzona przez tegorocznego, brązowego medalistę MŚ w Eliminatorze. Koła systemowe, gotowe pod system bezdętkowy (elementy do przeróbki w zestawie) Dzięki, zapomniałem o Rose. zapoznam się z tym. I jeszcze w kwestii rabatów na nowe rowery. Wszystko i tak sprowadza się do cena/jakość. Dlatego kupno takiego scale'a czy nawet naszego krossa R moim zdaniem jest nonsensem. Giant i bez promocji jest ciekawą opcją. Jesli masz szanse otrzymać rabat to tym lepiej. Ofertę Canyona (2015 oczywiście, choć nowa nie powinna się cenowa znacznie różnić i wysoki stosunek jakość/cena na pewno pozostanie) znam doskonale i długo się zastanawiałem nad ich rowerem. odrzuciłem jednak tylko i wyłącznie z powodu rozmiaru koła. Chcę 27.5 a nie 29.
beskid Napisano 30 Października 2015 Napisano 30 Października 2015 dlatego czy nie lepiej od razu sprzedawac potakiej cenie, bez zadnego niepotrzebnego targowania. bo to tylko wprowadza zamieszanie, i kupujacy czuje sie "oszukiwany" albo raczej naciagany na kase. Jak świat światem handel polega na negocjacjach czy jak kto woli targowaniu się. Wychodzenie z założenia, że ktoś celowo zawyża produkt by potem "niby" dać rabat więc jesteśmy oszukiwani jest bez sensu. Jak powiedziałem porównywać trzeba to co jest po rabacie i nie ma znaczenia czy to Giant czy inny Trek. Kupiłeś Canyona i dobże. Firma bazuje głównie na sprzedaży bezpośredniej więc gdyby miała się podzielić ze sprzedawcą zupełnie inaczej by to wyglądało.
MarcinGoluch Napisano 30 Października 2015 Napisano 30 Października 2015 Reba29er czyli wszyscy grają w h... tylko Canyon stosuje uczciwe ceny? A może wszyscy są uczciwi tylko Canyon leci na ilość i handluje na jednym procencie. Targowanie, negocjacje istniały od czasów starożytnych więc takie życie. A cena realna jest takla jaką klient jest w stanie zapłacić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.