Skocz do zawartości

[korba i suport] Jaki typ suportu pasuje do korby FC-MC19

kjezyna9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

[korba i suport] Jaki typ suportu pasuje do korby FC-MC19

Witajcie

Chciałbym zapytać gdzie mogę sprawdzić jaki typ suportu pasuje do mojej korby FC-MC19 (chyba Acera).
Znalazłem stronę si.shimano.com, ale niestety nie mogę tam znaleźć tego rodzaju korby.

Korbę tą mam zamontowaną na suporcie typu e. Chciałbym zamienić tę korbę na coś większego, z blatem 48. Jednocześnie przy okazji chciałbym wstawić zwykłą przerzutę Acera (nie e-typ)).
Czy mogę to zrobić nie ruszając obecnie zamontowanym suporcie ?

Pozdrawiam
Mariusz

Napisano

Witam, masz zwykły suport na kwadrat. To, czy będziesz mógł zostawić stary suport przy nowej korbie zależy właśnie od tej nowej korby. Napisz jaką wybrałeś a powiem Ci czy stary suport może zostać. Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odpowiedź, myślałem o korbie

Shimano ACERA FC-M361 srebrny 48x38x28 175 mm

oprócz rodzaju suportu widzę również kolejny problem , z długością ramion bo zarówno moja korba jak i ta nowa występuje w wersji 170 i 175 mm. Czy długość ramienia określa się prostym mierzeniem ? A jeśli tak to czy przy pomiarze trzeba uwzględnić krzywiznę ramienia ?

Pozdrawiam

Napisano

Powitoł

Długość ramienia określa się cyferkami wybitymi na korbie ;)

Jak ci pasuje długość starej to taką samą bierzesz nową.

Masz możliwość sprawdzić, jaki długą oś suportu masz obecnie w rowerze?

Info o nowej korbie, m.in. długość osi suportu:
http://www.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf

Tu gdzieś w treści info o starej korbie:
http://www.jakesbikes.co.uk/resources/documents/complete_components.pdf

Napisano

Dziękuję Wam za pomoc.

Rozebrałem suport i okazało się że mam BB-UN26 68/110, a długość ramion korby to 175mm (rzeczywiście liczba była wybita :) ).

Skoro do nowej korby potrzebny jest suport 113 to chyba trzeba będzie wymienić komplet.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

mw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...