Skocz do zawartości

[3000-3500] rower dla baby

Youstyna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tyle fajnych modeli rowerów tylko ja chyba trochę za mała jestem. A damskie wersje to jak dla mnie wydają się ubogie sprzętowo i mało atrakcyjne wizualnie.

Takie przybliżone wymiary ma mój obecny staruszek

Twój staruszek pewnie daje radę. 570mm poziomo to w sam raz dla osoby o Twoim wzroście.

Dla Ciebie optymalny rozmiar ramy to 16-17 cali.

Moja żona ma też 170 cm i jeździ na 17" z kołami 26. Przymierzała się też do mojego 27,5 ( tez z ramą 17 ) ale zdecydowanie woli 26.

Im większe koło, tym zazwyczaj mniejszą ramę się wybiera. Żona powinna spróbowac 27.5 w rozmiarze 16". Ten trend widać u kilku producentów, w tym u Meridy. Dawniej stosowali rozmiary 16-18-20, teraz dla 27.5" mają 15-17-19.

Napisano

Lekki upgrade zawsze ma sens. Nawet w przypadku 10-cioletnich staruszków. Problem jest tylko brak możliwości skorzystania z nowych rozwiązań np amortyzator że stożkową główką nie będzie pasował.

Napisano

Nie patrz na markę tylko na konkretne modele, które najbardziej Ci odpowiadają. Wszystkie firmy mają lepsze lub gorsze modele i nie można od razu powiedzieć że ten jest dobry bo jest marki X a ten nie bo Y .

Nie jeździsz napisem tylko rowerem.

A jeśli Cię rzeczywiście weźmie pasja rowerowa to prędzej czy później każdy rower fabryczny zaczniesz poprawiać i ulepszać pod siebie jak już będziesz dokładnie wiedziała czego od niego oczekujesz.

Napisano

Kieruj się geometrią. Ten który Ci najbardziej przypasuje chociaż na "sucho" to tego weź. Tym bardziej,że rozglądasz się za rowerami z podobnej półki cenowej.

Napisano

Tak, wiem że napis na ramie nie ma wielkiego znaczenia ale na razie nie znalazłam takiego modelu co by mi wpadł w oko i wiedziałabym, że to ten "jedyny". Dlatego szukam tu na forum waszych opini i jednocześnie przeglądam oferty sklepów internetowych. 

Niestety nie mam w okolicy sklepu rowerowego, który dałby mi możliwość przymiarki różnych marek. Najbliższe w Trójmieście ale to wyprawa conajmniej na cały dzień i wymaga zaangażowania dodatkowych osób (transport) i z tym jest problem ;) 

Napisano

Z jednej strony ciężko ale z drugiej jak się kupi bez możliwości porównania z innymi to się człowiek przyzwyczai do tego co ma. Ewentualnie troszkę poćwiczy z ustawieniem siodełka i kierownicy.

Napisano

W całym temacie padło chyba już z dziesięć różnych propozycji w twoim przedziale cenowym i praktycznie do żadnego konkretnie się nie odniosłaś ani na tak , ani na nie. Nie licz na to , że ktoś Ci wskaże jednoznacznie że ma być ten a nie inny - sama musisz podjąć tą decyzję. Odnoszę wrażenie , ze sama do końca nie wiesz czego oczekujesz po sprzęcie i na razie szukasz na zasadzie ładny/brzydki.

Mam nadzieje , że Cie nie uraziłem , ale taki wniosek mi się nasunął.

Napisano

A więc podsumowuję dotychczasowe propozycje (większość z wymienionych):

Kross Level A9- nie biorę już pod uwagę bo ma koła 26" i ramę karbonową do której nie jestem przekonana- zdecydowałam się na koła 27,5"

CUBE ACESS- nie podoba mi się rama

JOLENE- też rama- nie podobają mi się te "wgniotki"

CANYON- ciekawy ale jednak drogi- z dostawą wyjdzie ~4000zł

KROSS LEVEL R7 2016 - jeden z moich faworytów pod względem dizajnu jednak cena trochę za wysoka i chyba nie ma jeszcze go w sprzedaży

NORTHTEC- podoba mi się dizajn i osprzęt ale jakoś nie mam zaufania do tej ramy- po tym co na tym forum wyczytałam

KONA MOHALA- nie podoba mi się wygląd i o ile dobrze wyczytałam koła ma 29"- co dyskwalifikuje

LIV TEMPT 2- rama z wgniotką - nie podoba mi się

JULIET- nie podoba mi się dizajn

GIANT TALON 27,5 2 2016 -jak dla mnie idealny wygląd ramy, tylko chyba amortyzator nie jest powietrzny 

dodatkowo (no i mógłby być w innych kolorach niż niebieski ale to akurat sprawa drugorzędna ;) )

AUTHOR INSTINCT 2015- z tego co widzę to parametry są spoko tylko cena ciut za wysoka :(

Pogrubiłam moich faworytów- na 4 miejscu NORATHTEC

Także za każdą propozycję jestem Wam bardzo wdzięczna :)

Chyba znalazłam ideała ;) http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.1.ltd/24528/89332/#specifications  

Napisano

Powtórzę jeszcze, że najlepszym wyjściem to realna przymiarka i chociaż jakaś rundka wokół  sklepu. Kwestię dizajnu i całej tej wizualnej reszty zostawiłbym na samym końcu.

Napisano

Kobieto, po co Ci nowy rower. Za 3500 można kupić taką maszynę, która rok dwa lata temu kosztowała 6 tys.

Karbonowego sztywniaka lub średnio wyposażonego fulla.

Musisz śledzić OLX w twojej okolicy, nawiązać kontakt z jakimś lokalnym zaawansowanym użytkownikiem forum który ci doradzi, mieć przyszykowane w gotówce 3500 i gwarantuje Ci że do lutego, na nowy sezon, kupisz jakiś super rower.

Ja swojej żonie kupiłem fulla na XT, z powietrznym amorkiem, hamulcami hydraulicznymi za 1000zł.

Pomierz się dokładnie wg. :

http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp

i będziesz wiedzieć jaki rozmiar Ci pasuje.

Tu masz przykład co można za 3500 kupić:

http://olx.pl/oferta/haibike-chalenge-sl-10-9kg-nowy-okazja-CID767-IDccsvD.html#23ec8aae32

http://olx.pl/oferta/rower-eybl-punch-carbon-xt-sid-dt-tubeless-43cm-9-9kg-CID767-IDcqwJt.html#0ae71431ec

http://olx.pl/oferta/specialized-stumpjumper-fsr-CID767-IDbAuwH.html#2333f329d6

Napisano

Ktoś chce nowe a ktoś używane. No kwestia indywidualna.

Ja swojej żonie kupiłem fulla na XT, z powietrznym amorkiem, hamulcami hydraulicznymi za 1000zł.

Podlinkuj co to za full......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...