empe Napisano 6 Października 2015 Autor Napisano 6 Października 2015 Dzisiaj znów trochę pojeździłem i tylko jeszcze bardziej utwierdziłem się w przekonaniu że tego terkotania przed przekładką na pewno nie było. Ciekawe jest to jak słusznie zauważył @Eazy że: na małej koronce jest cisza i dopiero, jak idziesz biegami na większe koronki to zaczyna terkotać.
copone Napisano 6 Października 2015 Napisano 6 Października 2015 Masz możliwość zmiany kółeczek w przerzutce na inne, ja tutaj szukałbym problemu.
empe Napisano 6 Października 2015 Autor Napisano 6 Października 2015 Niestety kółeczek nie mam żadnych na podmianę, ale co mogło by się im stać w nowej przerzutce? Wygląda to jakby terkot ten powstawał w wyniku kontaktu łańcucha z kółeczkami. To jest Shadow Plus. Biegi wchodzą perfekcyjnie, ale może przerzutka ta wymaga jeszcze jakiejś dodatkowej regulacji o której ja nie wiem?
BikerLight Napisano 6 Października 2015 Napisano 6 Października 2015 Możesz jeszcze spróbować pobawić się regulacją sprzęgła skoro już tyle rzeczy próbowałeś...
empe Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 Z tego co do tej pory udało mi się ustalić to wg mnie terkot ten wydobywa się z kółeczek przerzutki. Ale nie z ich luzu, łożysk itp., tylko z samego materiału z jakiego są wykonane. Łańcuch dużo, dużo ciszej pracuje w kontakcie z aluminiową koronką kasety niż z tym twardym plastikiem z którego wykonane jest kółeczko. Dziwi mnie tylko że Wy tego u siebie nie słyszycie. Korci mnie podmienić te kółeczka na jakieś inne, niefabryczne, wykonane z innego materiału. Może w tedy by udało się to wyciszyć?
Shmitt Napisano 8 Października 2015 Napisano 8 Października 2015 Dźwięk jak najbardziej słyszę - tylko jak napisałem - nie jest to dla mnie aż tak drażniące i chyba normalne w końcu dla takiego układu mechanicznego.Nasmarować gęstszym olejem zanim kupować nowe kółeczka, które przecież są niemal nowe a przerzutka działa prawidłowo.
Millerek Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Hehe, tez mam takie tyrkotanie na swojej XT i dodam że również na kółkach przerzutki. Wcześniej smarowałem łańcuch sprayem PTTF od shimano, było ok. Zmieniłem smar na olej rohlofa, i po może 100km zaczynają kółeczka terkotać, ponowne smarowanie pomaga ale znowu na około 100km. Spróbuj przesmarowac łańcuch, bo nie doczytałem czy smarowales ten nowy łańcuch poza fabryką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.