Skocz do zawartości

[Napęd] 2x10 na 1x10

LukaszWro88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower na kołach 26 cali. 

A w nim korbę SLX 675 2x10 
Kasetę, łańcuch XT 
Oraz tylną przerzutkę XT ze sprzęgłem. 

Ostatnio czytałem o napędzie 1x10 i w sumie fajna sprawa. Teraz największy blat na korbie mam 40T i w mieście nigdy nie schodzę na mniejszy ( 28 T ) a tym rowerkiem śmigam głównie po mieście. 

Teraz pytanie czy jeżeli wywalę manetkę, przednią przerzutkę i wstawię blat 38 T narrow wide nie zabraknie mi przełożeń na ulicach ? nie chcę pedałować jak głupi żeby uzyskać 30 km / h 

może ktoś coś polecić ?

Napisano

spokojnie 40 km/h wyciągniesz a jak sie postarasz to nawet 50 km/h tylko czy jest sens rozumiem rower MTB zmieniać w taki sposób? Co z jego przeznaczeniem?

Napisano

No właśnie teraz mam 40T z przodu. I czasami trzeba się mocno namęczyć aby zdobyć te 40 km/h . 
A jak założę 38 T to tego się obawiam. 

Co jest przeznaczeniem ? głównie treningi po Wrocławiu czyli jazda przez park, lat, później trochę ulicami. Czasami też wypad w góry. Zależy mi na prostocie, brak przerzutki, manetki, kabla. Mniej rzeczy do regulacji psucia się. I to że taki napęd pracuje mega cicho. 

Napisano

Napisałes ze kaseta XT zatem ona jest 36-11 czyli 11x38 przy kadencji 90 daje nam 37-38 km/h, a przy kadencji 100 obr/min daje nam 41 km/h 

Jak wywalisz mniejsza zebatke to trudniej bedzie podjeżdzać w górach.

Napisano

Kolega chce zrobić 1x10. taka zębatka od Alivio kompletnie nie pasuje.
Potrzebujesz zębatki NW czyli takiej przystosowanej do napędów 1xXX dzięki czemu łańcuch nie spada i "klei się" do zębatki. Zależy co rozumiesz przez nie drogą.
pierwsza opcja to zębatka od chłopaków z vincere:
http://vincere.pl/sklep/index.php?k12,korby,1
są dostepne 30, 32, 34, 36 i 38 do wyboru do koloru cena 190zł
jest też zębatka HCC:
http://www.hcc-components.pl/produkty/zebatki-do-korb-okragle/
cena 159 zł. różnica w cenie niewielka w działaniu obawiam się, że spora
kolejna opcja to absolute black. Tutaj cena jest o stówkę wyższa, bo zębatki kosztują z tego co pamiętam 259zł

Wszystkie wymienione opcje to produkty, które możesz kupić w Polsce i które w Polsce zostały wyprodukowane. (chociaż absolute black jest z UK, ale to polska firma produkująca w Polsce)

Napisano

Jeśli to ma być głownie na miasto to brałbym najtańsze dostępne n/w czyli coś pokroju hell'o'mtb.

A tak prawdę powiedziawszy to zostawiłbym obecne 40t, wywalił przerzutkę i młynek i sprawdził czy nie robi to przypadkiem roboty.

Napisano

DSMP - tak jeszcze spłuczę od wc zamontuje na kierownicy. Może korzystasz z takich " nowinek " ale ja podziękuję : )

Chciałes tanio to masz tanio....

Napisano

Super dzięki za tyle fajnych rad  :) Możecie jeszcze tylko polecić zębatkę ale już normalną też do korby slx m675 z 42 ząbkami ? tym razem do korby dziewczyny. Najmniejszy blat ma 28 T i teraz jeden ma 40 T ale marudzi ze nie ma twardego przełożenia. Więc chciałem zamontować 42 T 

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam,

chciałbym się podpiąć pod temat. Aktualnie posiadam:

• Korba  Deore FC-M615 40x28T
  • Przerzutka przednia Deore XT FD-M786
  • Przerzutka tylna Deore XT RD-M781 Shadow 10speed SGS
  • Kaseta Deore CS-HG62 10speed
  • Łańcuch KMC X10-93 10speed
  • Manetki Deore XT SL-M780 2/3x10
Chciałbym się przesiąść na 1x10 z blatem od HCC 36T. Jeśli dobrze rozumiem wszystko co do tej pory przeczytałem to blat od HCC wkręcam w miejsce obecnego blatu 40T. Mam tylko pytanie czy zmieniarka z Shadow Plus to "must have" przy 1x10? Czy na obecnej się uda bez prowadnic łańcucha. I dalej Podobno producent blatów NW nie zaleca łańcuchów od KMC, prawda to?
Napisano

Super. Dzięki. Ale, że tak powiem umiem korzystać z Google.

Jeśli byś przeczytał moje pytania (bo zakładam, że artykuł z linka przeczytałeś) to byś wiedział, że pytam o rzeczy których nie ma w artykułach, bo tam są rzeczy które są zalecane jak np. Shadow Plus. Nigdzie nie jest napisane, że Shadow (bez plusa) absolutnie sobie nie poradzi, albo, że długi wózek niezbyt się sprawdzi. Odnośnie tego, że zębatki HCC czy Hell'o nie zbyt dobrze współgrają z łańcuchami KMC przeczytałem na forum.

Napisano

Jeśli nie jest napisane ze sobie nie poradzi, to sobie poradzi. Cala idea 1x10 polega na jak najwiekszej prostocie. Jakbym mial założyć napinacz to bym wolał przednią przerzutke i manetke.

Napisano

Ja też wolę przednią przerzutkę i manetkę niż napinacz. Dlatego chciałem się dowiedzieć czy ktoś korzysta z 1x10 z przerzutką Shadow (bez plusa) na długim wózku z łańcuchem KMC.

Napisano

Bez shadow+ moze ale nie musi spadac. Niektórym spada nawet z nim. Co do łańcuchów to juz większość lancuchow pasuje. Sramy tez nie pasowały (1051,1031) a u mnie chodzi.

Napisano

Ja w swoim rowerze ostatnio założyłem zębatkę hello Mtb 32t. Wszystko działa idealnie. Kaseta hg51 8 rzędów (11-28), przerzutka tylna deore 591 długi wózek, łańcuch hg93. Korba na kwadrat m411 wcześniej były na niej 3 blaty 48-38-28. Nawet na mocnych wybojach gdzie łańcuch tłucze o ramę ani razu nie spadł.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...