Skocz do zawartości

[przerzutka] przerzutka tylnia

virussek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadałem Acere 2003 i Alivio 2005 i z tych dwóch zdecydowanie Alivio.

pare razy wózek wykrzywiłem

Dziwna sprawa mi się to nie zdarzyło, jedynie co skrzywiłem to hak ale to nie ma nic wspólnego z przerzutką. W acerze raz skrzywiłem wózek bo miałem bardzo krótki łańcuch i włożyłem na 3x1 przez pomyłkę.

Napisano

zasadniczo lepsze Alivio ale w sezonie 2006 shimano wypuściło nowy model alivio który ma już duże kółeczka i wygląda prawie jak Acera i chyba nie ma większej różnicy w pracy obu przerzutek... jak juz masz kupić to bierz Alivio 2005 lub starsze :)

Napisano

no pewnie ze tylna, i tez bym pewnie brał Alivio, tylko te starsze nie 2006, bo i lepiej wygladaja i pewnie lepiej działaja, a te duze kółeczka to pewnie po kilku kilometrach maja luzy boczne ok. 2cm :lol:

Napisano

Też bym brał Alivio, gdyby wybierać z tych dwóch, chociaż moja Acera chodziła mi przez ponad pięć lat i przejechała ponad 22kkm, ale już dostała takich luzów pod koniec, że sama zmieniała biegi. A był to chyba model z 2000 roku.

Napisano

Ja mam teraz Alivio z 2005 roku model rd-mc20 z małym kółkiem i sprawuje się świetnie. Acere miałem z 2003 i po prostu to co ralf mówi duże kółko i luzy 1,5 cm na boki - ja tak miałem. Według cen w sklepach Acera jest po 54 zł, a Alivio 2005 za 63 zł to lepiej dopłacić i mieć Alivio.

Napisano

zasadniczo lepsze Alivio ale w sezonie 2006 shimano wypuściło nowy model alivio który ma już duże kółeczka i wygląda prawie jak Acera i chyba nie ma większej różnicy w pracy obu przerzutek... jak juz masz kupić to bierz Alivio 2005 lub starsze :)

nowy model alivio z dużymi kółeczkami ;) widziałeś alivio na 2006?

rdm410l_alivio_productpic.jpg

Jak brac to oczywiscie Alivio :D

Napisano

Alivio ,chociaz nie moge narzekac na Acere ,bo zrobilem na niej 4,5tys km i wygladala jak nowa ,luzow prawie wcale nie miala i sprzedalem ja jeszcze za prawie 40zl :lol:

Ale Alivio lepsze ;)

Napisano

Polecam Alivio. jest przede wszystkim wyższe grupowo, a ponadto mocniejsze. Jeżeli jednak skaczesz, to polecałbym Deore zwykłą albo Shimano Sorę na krótkim wózku. Świetnie się nadaje do skakania. A jeżeli jeździsz, zastanów się nad którąś z przerzutek tylnych SRAM. Sam jeżdzę na modelu 4.0 z 2004 roku. Nie ma żadnych luzów i daje się łatwo regulować. Tegoroczne "czwóreczki" są jeszcze lepsze, i chyba są do woboru dwie długości wózka. (O ile pamiętam).

Napisano

Nie chce sie spierac ,ale z tego co wiem to nie ma deorek z krotkim wozkiem. Chyba ,ze jestem az tak zacofany :)

Napisano

ale przeciez brateczek napisał: "polecałbym Deore zwykłą albo Shimano Sorę na krótkim wózku"

o długość wózka to chodzi o Sorę a nie o Deore, ale Sora i tak jest chyba tylko z krótkim wózkiem tak mi sie cos wydaje B)

Napisano

A to przepraszam w takim razie -moja wina :) Wiele osob wybiera sore do rowerow typu dirt czy cos takiego (nie znam sie tak dokladnie na typach rowerkow do skakania :D ) Ogolnie do skakania na rowerze :D pozdro

Sora ma tylko krotki wozek ,bo to szosowka jest :D

Napisano

Ehh... To znowu wpadlem :) Jakos mi ten temat chyba nie lezy :D Ale nie ma sie co mazac :D A moze w ten sposob uzupelniam braki wiedzy?

Pozdro dla wszystkich!

Napisano

Są dwa typy Shimano Sora. Sora GS długi wózek i Sora SS krótki wózek. SS do napędu dwu blatowego, GS trzy blatowego. Oby dwie na kasetę 8 koronkową. W rowerze górskim widziałem już Sore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...