Skocz do zawartości

[kaseta i łańcuch] Kaseta Deore nie działa z łańcuchem KMC X9

xnimac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim,

kupiłem ostatnio nową kasetę Shimano HG50 w komplecie z łańcuchem KMC X9. Wszystko ładnie założone i lipa, bo przeskakuje jak cholera - wystarczy mocniejsze naciśnięcie na pedały. Myślałem, że może za długi łańcuch, więc skróciłem, ale dalej nic z tego. Założyłem stary łańcuch - Shimano Deore HG53 - o przebiegu około 8 tysięcy i wszystko cacy. W czym tkwi problem?

KKaseta dobrze dokręcona, długość łańcucha raczej dobrze dobrana. Kaseta była oryginalnie zapakowana, więc na 100% jest nieużywana, łańcuch kupiłem zapakowany tylko w folię, ale bez wątpienia wyglądał na nowy. Korba ma przejechane ok 6 tyś km, jest w dobrym stanie, a przeskakiwanie na pewno występuje na kasecie.

Z góry dzięki

P.S. Przepraszam moderatorów za poprzedni temat ze zlym tytułem :)

• Mod Team
Napisano
Shimano Deore HG53 - o przebiegu około 8 tysięcy i wszystko cacy. W czym tkwi problem?

Właśnie w tym w czym napisałeś :D łańcuchy wymienia się co 500-800km, max 1000km jak są dobre ... 8000 żaden nie zniesie, a co za tym idzie napęd jest już umarnięty dlatego nowy łańcuch nie dogaduje sie nieboszczykiem.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :)

@Tobo, dokładnie tak. Stary łańcuch z nową kasetą współpracuje, a nowy łańcuch na nowej kasecie przeskakuje.

Przeskakiwanie dobiega z tyłu, ale dla pewności założę jeszcze dziś nowy łańcuch i sprawdzę, bo chyba jedyne wytłumaczenie to rzeczywiście zjechane zębatki korby (ale to w przypadku gdyby przeskakiwało z przodu).

A w przypadku krzywego haka lub wózka przerzutki przeskakiwanie nie występowałoby także na starym łańcuchu?

• Mod Team
Napisano

No cóż, jak widać choroba nie pomaga myśleć jasno. Jednak miałem takie przypadki. Nowa kaseta, nowy łańcuch i skakało. Bezlitośnie na najmniejsze zębatce. Tutaj bym przejrzał łańcuch dokładnie czy nie ma ciasnego ogniwa. Jak nie ma ... hmmm reklamacja ?

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, to jednak była korba. Przeskakiwało na wszystkich zębatkach dlatego nie sądzilem ze to wina korby, ale po założeniu innej korby problemu nie było. Wygląda na to, że wszystkie zębatki w swojej korbie mam już ładnie zjechane no i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...