Skocz do zawartości

[Łańcuch] Trwałość connex 804

and309l

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To nie jest jakiś rekordowy wynik, na forum znajdziesz lepsze.

Za to rekord padł przy HG-40 :laugh:

@@seraph, właśnie o postarzanie produktu mi chodzi. I dopóki rządzą księgowi z krzywymi nosami, to nic się raczej nie zmieni. Najwyżej może powstać kolejny podatek ekologiczny :sick: To samo jest w każdej dziedzinie, akumulatorach, autach, motocyklach, budownictwie itd.

Tyle co dzisiejsza Campa C9 przejeżdżał Shimano UG-50 - jakieś 15lat temu i nikogo to nie dziwiło.

Napisano

Dawniejsze łańcuchy były trwalsze i to jest fakt niestety. Ostatnio był nawet temat, że pojawił się łańcuch dedykowany do e-bike'ów, bo nawet XT nie dawały rady i wcale nie kosztuje fortuny. Rozumując logicznie to w zwykłym (prawdziwym?) rowerze powinien być niemal wieczny... Czyżby działało osławione "postarzanie" produktu, bo producenci zauważyli, że ludzie częściej zmieniają łańcuchy niż kasety?

Mi się wydaje że jednak nie były trwalsze - jest to samo co dzisiaj, z tą różnicą że sztywność części rowerowych (korby, suporty, ramy) się zwiększyła co odbija się na trwałości napędu.

Campa C9 kosztuje 100zł + przesyłka.

Shimano HG-71 45zł + przesyłka.

Sram PC830 33zł + przesyłka.

Campa przejeżdża powiedzmy 5 tys.km, HG-71 -  2,5-3 tys.km, sram pc-830 niech nawet 2tys.km zrobi.

Jest sens zakupu Campy, bo ja chyba przeoczyłem? Pytanie jak najbardziej poważne. :sick:

ps. Dodam, że myślę o łańcuchu 8-rz.

W większości przypadków zakup Campy nie jest zbytnio opłacalny - zwłaszcza przy tańszych kasetach i korbach. Ja w swoim przypadku obliczyłem, że zakup mi się będzie opłacał jak przejadę na C9 ponad 20 tys.km - a na to nie ma chyba szans, chociaż patrząc na obecne wyciągnięcie, łańcuch z dobrym wynikiem by dotrwał do tego dystansu, ale nie dotrwają pierścienie - przetrą się niebawem na wylot. 

• Mod Team
Napisano

sztywność części rowerowych (korby, suporty, ramy) się zwiększyła co odbija się na trwałości napędu.

A co ma gibkość korby to wyciągania sie łańcucha?

Napisano

Najwidoczniej producenci upatrzyli "słabe ogniwo" i wciskają nam chłam niszcząc w dodatku cały napęd.

Smutne jest to, że i tak kupować będziemy...bo musimy...

I nie chodzi mi o to, że za drogie ale że dziadowskie - i na przestrzeni kilkunastu lat widać to jak na dłoni.

Nadal nie wiem jeszcze co kupić na następny rok, na razie skłaniam się ku KMC...(?)

Na YBN S8 po 450km wyciągnięcie 0,75 - cena łańcucha około 20zł.

Napisano
Jak coś się gibie to znaczy że gdzieś są straty energii, które zamiast w napęd idą częściowo w gibanie się :)

Ja nadal jeżdżę na kwadracie i mimo to łańcuch robi ułamek tego co kiedyś.

Na YBN S8 po 450km wyciągnięcie 0,75 - cena łańcucha około 20zł.

Łańcuchy Yaban, to największe dziadostwo - zaraz po hg-40 - jakie miałem.

A jeździł ktoś na KMC X9.73? O dziwo jest sporo tańszy niż 8-rz.

• Mod Team
Napisano

Oczywiście że widać. Ja np na serwis pewnego razu przyjąłem rower z lat 90', widać na oryginalnych częściach, łącznie z linkami. Myślałem ze cena wyjdzie taka za będzie tzw. No fix, ale ... nie zrobiłem dosłownie nic. Nasmarowałem łańcuch, napompowanym opony. Tyle. Wszystko działało jak w zegarku, cicho i precyzyjnie.

Chciałbym zauważyć ze to nie był rower premium na XT, tylko makrokesz na najtańszej wówczas grupie shimano. A dzisiejsze makro to nawet nowe nie chcą działać. Z Łańcuchami ta sama historia. Kupiłem connex , ja wiem chyba w 2008, jakoś tak. Fakt, ja nie kręcę dużo, ale przez lata nakręciłem z 4-5kkm. Mierzyłem wyciągniecie i na całej długości łańcucha był dłuższy od nowego tylko o pół jednego małego ogniwa, czyli 1/4 ogniwa. Na nowym 800 nie przejechać chyba 1000 i już widzę zużycie.

Napisano

Robiłem renowację 27-letniej szosy. Oryginalny łańcuch powiesiłem na gwoździu zaraz obok HG-40, który przejechał 1650km. Długość ta sama :woot: To był łańcuch Weinmanna jeśli się nie mylę. Ostatnie kilka lat stał pod chmurą w Anglii. Wolnobieg Sachsa, poza najmniejszą zębatką - jak nowy.

UG-50 z 90 lat zdjąłem po 19-latach z roweru. Przebieg grubo ponad 12 tys.km - wydłużenie 133mm zamiast 127mm ale jeszcze nawet nie przeskakiwał. Zębatka wolnobiegu  tylko jedna zajechana - reszta w lepszym stanie niż moje po przebiegu 1 tys.km. I to mnie właśnie wkur..... :down: To polski rower kupiony za 700-800zł.

Napisano

Niewątpliwie, ale co to ma do wyciągania sie łańcucha

To, że jeżeli się nie gibie to więcej energii idzie w łańcuch w związku z czym pracuje pod większym obciążeniem.

Ja nadal jeżdżę na kwadracie i mimo to łańcuch robi ułamek tego co kiedyś.

To może wynikać z stylu jazdy, wagi, konfiguracji roweru (długość suportu). U mnie od 20 lat tego nie zauważam - oczywiście jak kupię kiepski łańcuch to padnie szybko, ale reszta trzyma taki poziom jak kiedyś. Może musiałbym się cofnąć 30 lat wstecz żeby uważać inaczej. Connexów nigdy nie uważałem za bardzo dobre łańcuchy, gdyż padały mi szybciej lub podobnie jak Shimano i KMC, które były dużo tańsze.

Pozostałe elementy roweru też wydają się być prawie że wieczne - od kilku lat serwisowanie roweru ograniczam do minimum - piasty bez serwisu przejeżdżają 25 tys km, przerzutki ponad 50 i 60 tys. km, manetki, hamulce, klamki około 50 tys. km przebiegu, pedały SPD 70 tys. km, suporty po 30 tys. km i wszystko działa w sumie bezproblemowo, nie ma luzów więc o jakim postarzaniu produktów ja mam mówić.

Ceny i jakość kaset (7,8 biegowych) też coraz lepsze, grupowo schodzę coraz niżej - obecnie za 27 zł kupuję sobie HG-20, 7 biegową, dokładam zębatkę 11 z ósemki i mam tanią, dobrze zestopniowaną, trwałą i lekką kasetę 8 biegową. Do tego łańcuch za 30-40 zł i mam zestaw na rok jazdy (8 tys. km).

Napisano

Cięższy na pewno jestem, co do reszty to ciężko mi się wypowiadać jak długość suportu wpływa na zużywanie się łańcucha.

Co do serwisowania piast, to przynajmniej raz w roku rozkręcam kulki - czyszczę i daję nowy smar. Dzięki temu jeździ się lekko a piasty są w dobrym stanie.

Przerzutki dostają luzów na nitach.

obecnie za 27 zł kupuję sobie HG-20, 7 biegową, dokładam zębatkę 11 z ósemki i mam tanią, dobrze zestopniowaną, trwałą i lekką kasetę 8 biegową.

Nie rozumiem kombinowania, chyba że chodzi o zestopniowanie. Za 40zł z małym hakiem można kupić HG41-8. Domyślam się, że zębatkę 11T też musisz kupić.

Do tego łańcuch za 30-40 zł i mam zestaw na rok jazdy (8 tys. km).

No to może zdradzisz co to za łańcuch, który robi 8 tys.km i kosztuje 40zł?

Napisano

Do tego łańcuch za 30-40 zł i mam zestaw na rok jazdy (8 tys. km).

upsss.... Mam nadzieję i ja, że się dowiem.... Byłoby super, niech i kosztuje 60zł...

Napisano

Nie rozumiem kombinowania, chyba że chodzi o zestopniowanie. Za 40zł z małym hakiem można kupić HG41-8. Domyślam się, że zębatkę 11T też musisz kupić.

Kombinowanie po to że mam coś lepiej zestopniowanego i lżejszego tańszym kosztem. Zębatki 11T nie muszę kupować gdyż mam ze starych ósemek - jest to bieg, którego prawie nie używam, więc jest zawsze nie zużyta.

No to może zdradzisz co to za łańcuch, który robi 8 tys.km i kosztuje 40zł?

U mnie tyle przetrzyma taki łańcuch jak KMC Z82, Z92, X8, X9 lub Shimano HG-53.

Napisano

A jeździł ktoś na KMC X9.73? O dziwo jest sporo tańszy niż 8-rz

Jest sporo tańszy i sporo gorszy a miałem oba. To znaczy X9.73 mam nadal i idea była taka by go rotować na zmianę z HG93... ale z rotacji niewiele wyszło bo rozciąga się szybko nieboraczek :D już pomijając fakt że na starcie był ździebko ponad normę wyciągnięty... Padło krótko mówiąc ;)

• Mod Team
Napisano

Panowie, mam naprawdę dobry przymiar do łańcucha, nie taki za "pietnachę", raczej mu ufam, popełniłem pomiar mojego całkiem nowego connexa 800 ... ponad 1%...

• Mod Team
Napisano

To nie tak, nawet łańcuch po 5000km nie będzie skakał na nowej kasecie, wiem bo sprawdzałem choć kultura pracy podostawia wiele do życzenia. Chodzi o to że machnąłem z 800 może 900km, i spodziewałem się wyciągnięcia, ale zęby ponad 1% to nie ...

Napisano

Akurat mam Connexa 800, może go dziś założę do szosy i podzielę się wrażeniami ile wytrzyma, ale po Twoim poście jakoś optymistycznie nie jestem nastawiony.

Napisano

Chodzi o to że machnąłem z 800 może 900km, i spodziewałem się wyciągnięcia, ale zęby ponad 1% to nie ...

No cóż mój ból był silniejszy bo to samo spotkało mojego Connexa 808 który przejechał 300 kilometrów więcej. Przymiar wpadł jak śliwka w kompot :D Taki ładny błyszczący łańcuch był... :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...