Skocz do zawartości

[napęd, przerzutki, manetki] Wstępna wymiana napędu

Sobcik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że na przyszły rok zaplanowałem sobie wymianę napędu w moim rowerze, a w tym roku padł mi suport i okazyjnie zakupiłem FD-M410 chciałbym zaplanować część zakupów przy okazji, żeby nie brać potem wszystkiego na raz (kaska).

Jestem po lekturze tego tematu jak i wielu innych z tego forum. Ogólnie sytuacja wygląda tak, że planuje wszystko w ten sposób aby jak najwięcej gratów wsadzić do trekkingu siostry, żeby jej się trochę komfort jazdy podwyższał, bo jeździ na jakiś powerach etc. (ostatnio po czyszczeniu i regulacji jej roweru stwierdziła, że jej się teraz tak za lekko jeździ i wolała tak jak wcześniej :teehee: ).

Rower ma 8 lat i cały jego osprzęt również; kaseta 7 rzędowa CS-HG-30 (11-28T). Cały napęd planuję zajeździć do przyszłego roku kompletnie - chociaż już wygląda jak płetwy rekina ;) No i chciałbym przejść na 8 rzędów (nie wiem czy jest sens iść na 9) wiadomo to się wiąże z wymianą piasty, ale to już na przyszły rok.

Moja przerzutka przednia FD-C051 będzie pasowała do korby siostry, a jak pisałem wyżej mam FD-M410 (blaty 42-34-24).

Na tył chciałem dać coś z tego:

- RD-M410

- RD-M430

- RD-M591/592

Czy RD-M592 będzie bardzo kłopotliwy w regulacji z moją kasetą - w przyszłości zmienię na 11-32 lub coś w tym stylu ?

Dylemat mam też z manetkami nie wiem czy brać klamkomanetki (byłoby wygodniej) czy zwykłe manetki i tu też: 410/430 lub M510/M511 mam kilka ofert upatrzonych nie wiem czy warto te deore brać ?

Gdybym brał zwykłe manetki to musiałbym też kupić klamki, a na tym kompletnie się nie znam (przód tarczowy tył vbrake) nie wiem czy brać jakieś noname czy budżetowe czy szukać firmowych - ma to jakieś znaczenie w procesie hamowania :D ?

Przerzutek mam parę ofert z olx i allegro widziałem alivio i deore te co wymieniłem w podobnych cenach to chyba lepiej by było wsiąść deore ?

Także tyle na ten rok chciałbym wymienić i mieć podwaliny pod 8/9rz z nastawieniem na 8 raczej,a przy tym móc jeszcze pojeździć w miarę wygodnie  na tym co mam.

Rower w założeniu ma być solidnym pomykaczem 70% miasto 30% teren bez szaleństw.

PS. Bardzo bym prosił tez o jakieś rady w TYM temacie, bo nie wiem jaki suport brać ;)

PS2. Czy opłacałoby się brać tą 591 ma wyłamany ząbek na kółku, sprzedający twierdzi, że działa bez problemu wszystko, 1000km przebiegu - cena 30% niższa niż nowa ?

Napisano

Dobra jako, że nikt nie pomógł to stanęło na tym, że kupuję:

używane

-Deore RD-M592

-manetki tu mam dylemat, bo w tej samej cenie kupię SL-M430 lub SL-M530, które byście brali, czytałem sporo pochlebnych opinii o 430 ?

Napisano

Ok, dzięki.

A co do przerzutki przedniej, bo chyba to Alivio jednak się mi nie nada w przyszłości gdybym może jednak chciał na 9 rzędów zmienić, to którą polecacie:

-FD-M511/M531/M591

Obecnie mam Top-Swing te dwie pierwsze to stary dobry Down-Swing, które waszym zdaniem lepiej wziąć - mam możliwośc odkupienia każdej w podobnych cenach. Słyszałem sporo dobrego o niezawodnym działaniu 511 (od 531 chyba sie niczym nie różni właściwie ?).

Napisano

No i chciałbym przejść na 8 rzędów (nie wiem czy jest sens iść na 9)

nie wiem czy jest sens właśnie iść w mniej niż 9  
Deore RD-M592 i SL-M530 są pod napęd 9 rzędowy 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Poczytałem, popytałem, porozglądałem się i wybrałem jednak:

SL-M430

Na allegro zakupiłem w okazyjnej cenie (41zł :D) RD-M591 z małym mankamentem - urwany ząbek w kółeczku sprzedający zapewniał, że nie wpływa na jazdę - najwyżej wymienię. Przebieg 1000km, wózek nie lata co myślicie o tym ?

Jako, że wpadła mi nieoczekiwana kaska to chciałbym zakupić wszystko już w tym roku, bo w moim napędzie już brakuje zębów i chyba nie ma sensu znowu tego regulować...

Jednak przejdę na napęd 9rz, także proszę doradzić czy ok:

- korba FC-M430-8

- kaseta CS-HG50-9

- łańcuch i tu nie wiem Connex 800/900 czy polecany często tutaj HG71 lub 73 pod 9rz, a może HG93 ?

Jako, że potrzebuję koła pod kasetę 9rz i Vbrake to może zasugerujecie jakieś tanie koło 26'' nawet tymczasowe dopóki nie zbiorę troszkę więcej kasy żeby coś lepszego kupić. Może być takie -> KLIK lub KLIK2, KLIK3 ?

Napisano

Mam cs-hg50-9, kreci na niej hg53 juz drugi...wymiana byla po ok 1800km, przyjety bez jekniecia...nie wiem czy w takim secie warto doplacac do drozszych lancuchow. Tylko zastrzezenie male, moj rower na tych lancuchach blota czy piachu nie widzial..a nawet wody bo rok suchy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...