Skocz do zawartości

[Hamulce] Wymiana tarcz hamulcowych pomocy

Karol1302

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

b8d616aba561f53923046f76ac23c0cb.jpg

Witam,

Mam problem, otóż chciałem zdjąć tarcze hamulcowe aby je wypalić Ale nie mam zielonego pojęcia jak je zdjąć. Inne tarcze w innych rowerach mają tarcze odkręcane zwykłym imbusem a u mnie - nie wiem jak. POMOCY!

Napisano

Są one mocowane na centerlock do odkręcenia musisz użyć klucza do kaset.

Tarcz hamulcowych się nie wypala tylko odtłuszcza używając nitro lub acetonu 

Ps. Popraw temat []

Napisano

Tarcz nie wolno wypalać. Masz czyściutką tarcze więc w jakim celu cokolwiek chcesz przy niej robić. Jak coś jest nie tak to przyczyny szukaj w klockach czy samych hamulcach. 

Napisano

Jakaś dziwna sprawa ... :)

Coś dzwoni ale nie wiadomo w jakim kościele :)

Po 1 ... odkręcasz kluczem do kaset.

Po 2 ... wypala to się ewentualnie klocki które w jakiś sposób zostały zatłuszczone (np gdy hamulec się rozszczelni) ... 

U ciebie widzę hamulec na linkę ... więc raczej się nie "posikał"

Siłą hamowania jest ściśle związana z tym co masz zamontowane czyli nienajwyższych lotów  hamulec tarczowy na linkę.

Tarczę i klocki możesz przemyć odtłuszczaczem do hamulców (dostępny w sklepach motoryzacyjnych) lub silnym rozpuszczalnikiem jak już ktoś wspomniał nitro/aceton.

Klocki dodatkowo możesz przetrzeć papierem ściernym rozłożonym na płaskiej powierzchni.

Pozdrawiam

Napisano

a ja tylko dopowiem ze aceton zbyt dobry do odtluszania nie jest duzo lepiej odtluszcza nitro... ale ze wzgledu na szkodliwosc i ew. szkody powstale wskutek ich uzywania zalecam zwykle mydliny :)

Napisano

ja ogolnie nie polecam silnych rozpuszczalnikow do anodowanych czesci... pracuje przy aluminium i wiem jak rozpuszczalniki wplywaja na anode a bardziej na jej 'wysuszanie'... nie zapominajmy pajaki tarcz sa z aluminium anodowanego na rozmaite kolory

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Ja obecnie używałem płynu do mycia naczyń, i przecieranie papierem ściernym. Jak tarcza nie była zasyfiona i zalepiona, pomagało w 100%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...