Skocz do zawartości

[Łańcuch] KMC x10 czy inny

Nhar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Fabrycznie w swoim rowerze miałem zamontowany łańcuch KMC X10 z zapinką. Po przejechaniu 2k wypadałoby go wymienić (nie mam miernika zużycia), ale na mój słuch to chodzi już stanowczo za głośno, a czyszczenie nie za wiele pomaga.

Zastanawiam się czy lepiej kupić dwie sztuki KMC, czy pokusić się o coś droższego, np: CAMPAGNOLO RECORD C10, tylko że w cenie jednego, mam dwa

KMC :D.

Napisano

Mówiąc czyszczenie miałem na myśli również smarowanie :>

Poza tym chciałbym dokupić dodatkowe łańcuchy i je regularnie wymieniać

Napisano

A kaseta? Śmiem wątpić, że po 2000 km jakikolwiek łańcuch przyjmie się do Twojej starej kasety, a już na pewno nie Campagnolo :whistling:

Po 2 tyś zjedzona kaseta? Nonsens.

Po 2k łańcuch może być wyciągnięty, ale nie musi. Najlepiej zrób jak radzi Chris, porządnie go nasmaruj. I nie szejkuj co 200 km... Kaseta powinna być spoko. Na tę kasetę kup ponownie ten sam łańcuch. Załóż go za 1000 km. Ta kaseta nie jest mocna, łańcuchy są słabe, ale spokojnie na jednej kasecie i 2 łańcuchach przejedziesz z 6 tyś km.*

*wyjątek stanowią Pancerwagen i Fabian - oni zajadą każdą kobyłe w dowolnym, przez siebie ustalonym, czasie.

Napisano

Może w szosie po takim czasie zmienia się łańcuchy jak używa się przełożeń jak bóg przykazał po równo, ale w MTB nie ma cudów żeby po 2 tys nowy łańcuch nie skakał po najmniejszych zębatkach - ludzie jeżdżący na kilka łańcuchów zmieniają je co 500 czasem 1000 km, ale nie później. Nie twierdzę, że kaseta jest zajeżdżona tylko, że już zdążyła się zżyć z łańcuchem - ten zestaw ma przed sobą jeszcze dłuuuuuuuuuugie kilometry, ale pewien moment najpewniej został już przegapiony. A tak nawiasem mówiąc to wg. mnie 6 tys na dwóch łańcuchach to trochę biednie :icon_confused:

Zresztą próbować nie zaszkodzi najwyżej się ukorzę :yucky: "A nie mówiłem" pisał nie bedę jakby co...

Napisano

Ja w 8s na zestawie HG41 i HG71 po równo 2k zrobiłem próbę z nowym HG71. Prawie się przyjął, tzn zdarzyło mu się dwa czy pięć razy przeskoczyć na najczęściej używanej koronce.

Więc da się w 2000km zużyć kasetę, na dodatek nienajgorszym łańcuchem. O napęd dbam jak niewielu, shake co 300-500km, smarowanie co 150-200 dobrym olejem.

Napisano

Przyjrzałem się koronkom i nie wygląda to tak tragicznie (ale nie jestem ekspertem więc podsyłam jakieś zdjęcia). Co do łańcucha to wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jednak będzie dołożenie 5 dych i kupienie 3 KMC x10 zamiast jednego C10. Zobaczymy jak to będzie się sprawować. Jeśli nadal coś będzie szwankować to kupię nową kasetę bo to tylko koszt 100 zł.

Jeszcze jedno pytanie przy ustawieniu największej zębatki z przodu i najmniejszej z tyłu, przy kręceniu do tyłu spada łańcuch niżej, co może być przyczyną ?

post-185430-0-69126800-1440086335_thumb.jpg

post-185430-0-75052300-1440086346_thumb.jpg

post-185430-0-98373600-1440086353_thumb.jpg

post-185430-0-56794200-1440086366_thumb.jpg

Napisano

Wyjmij Panie ten plasticzek zza kasety bo się strasznie gryzie ze znaczkiem XT ;)

Co do spadania, spada na mniejszy blat, czy między ramę a kasetę? 

Jesli kaseta kosztuje 100, to mało widzę sensu w kupowaniu do niej łańcuchów za 200 (3xkmc).

Kup jeden, taki jak masz teraz, załóż i zobacz czy się przyjmie, jak nie to załóż stary i uzywaj do zajechania. Jak się przyjmie to za 500 km kup drugi.

Napisano

Spada niżej na: oś/ mniejszy blat korby/ czy może na nizszy bieg czyli wskakuje na wiekszą koronkę kasety*

*-niepotrzebne wykreśl

Zawsze możesz poczekać, aż spadnie na samo dno, istnieje szansa, że się od niego odbije.

Napisano

Jeszcze jedno pytanie przy ustawieniu największej zębatki z przodu i najmniejszej z tyłu, przy kręceniu do tyłu spada łańcuch niżej, co może być przyczyną ?

Ciezko mi to sobie wyobrazić, żeby z najmniejszej spadał na jeszcze mniejszą :)

Jesli miało być z najwiekszej, to jest to chyba norma w napedach 2x10

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...