Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] czy może być już do wymiany?

Piotrek383

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam w swojej Meridzie przerzutkę tylną Shimano Deore XT. Jest to rower z 2009 i ta przerzutka jest w nim od nowości. Niestety sam nie dałem sobie rady jej wyregulować, myślałem że z braku odpowiednich umiejętności. Oddałem do regulacji w najlepszym serwisie u mnie w mieście, zapłaciłem 10 zł, było w miarę dobrze, ale nie chodzi ona tak jak powinna. Dość długo się zastanawia, czasem sama nie zrzuci, czasem w ogóle nie zareaguje. Serwisant powiedział mi że coś tam jest z nią nie tak i nie da się jej idealnie wyregulować. I tutaj moje pytanie - czy przerzutka może się po prostu zużyć i być do wymiany czy może to skutek jakiegoś uderzenia. Czy wyciągnąć ją za roweru i przejrzeć? Na co mogę popatrzeć? Co mogę zrobić?  Dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam.

Napisano

Jeśli zmieniarka nie jest uszkodzona ani nigdy nie miała kontaktu ze szprychami. Wózek, hak jest prosty a ona sama nie ma luzów to służy latami i raczej nie jest się ją wstanie "zajechać". Często natomiast za bardzo złą pracę odpowiadają manetki. Być może coś tutaj jest nie tak. Jaka jest prawda tego nie wiem. Ja mam o rok młodszą XT i nadal jak nowa a lekko nie ma. 

Napisano

Nie chcę podważać czyjeś pracy ale ja w serwisy to już nie wierzę.Oczywiście że swoje robią ale z doświadczenia wiem że jak się trafi przypadek "z archiwum x" czyli nie bardzo wiadomo jak do tego podejść to właśnie wkracza magia i coś jest nie tak.Roboty mają w brud i zajmują się kolejnym rowerkiem.Jak już napisałem na początku i nie twierdze że porządny serwis to pominął ale osobiście moje "wolne myślenie" przerzutki było spowodowane złą wysokością wózka od zębatek,trzecia śruba regulacyjna.Drugi przypadek stwierdzony u kolegi.Coś, czytaj pewnie jakis patol uszkodzil,wyciągnął sprężynkę w przerzutce.Ja odobiście przerzutkę bym zdjął, wypolerował,sprawdził "nity" czy wszystko proste i wyregulował od nowa.Że tak jeszcze zapytam a jak stan kasety i łańcucha po tych 6 latach?

Napisano

A jak kółeczka? Ja w swojej kilkuletniej Deorce zmieniłem na jakieś najtańsze nowe i jej praca się poprawiła. 

Kółeczka są jeszcze dobre, ktoś chyba je wymieniał :)

"Coś" jest nie tak - czyli coś magicznego czy powiedział co wg niego?

Powiedział tylko że jest lepiej niż było, ale nie idealnie, bo przerzutka "chodzi na boki" - jakoś tak powiedział. 

fala77, odległość na największej zębatce między zębatką, a kółeczkiem przerzutki ustawiłem tak jak jest opisane w poradnikach - 5-10 mm. Nie wiem, czy o to Ci chodzi. Łańcuch i kaseta założone nowe pół roku temu, aktualnie wyglądają jak nowe. 

Rano wziąłem się za regulację, ustawiłem rower na prowizorycznym stojaku i przystąpiłem do czynności opisanych w znalezionym poradniku. Sprawdziłem wszystko co i jak, i sprawa wygląda następująco: biegi w górę wrzuca praktycznie idealnie, natomiast ma kilka kłopotów przy zrzucaniu - na największych koronkach nie zareaguje na jedno kliknięcie, dopiero przy dwóch kliknięciach zaczyna działać i zrzuca o 2 w dół.  Na szczęście bieg najczęściej używane wchodzą bardzo dobrze. Można powiedzieć że udało mi się to w miarę wyregulować :)

Napisano

Tak o to mi chodziło.Jeśli chodzi na boki to już jakiś większy konkret

Może dostała luzów po jakimś uderzeniu.Jak wygląda sprężynka? Bo jak tylko z wysokich w dół to może ona za słabo ciągnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...