Yacko Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 Przerzutka przednia jest ustawiona idealnie równoległe do korby, odstęp prowadnicy od zębów wygląda na 3-4mm, więc pozycja optymalna. Niestety jest problem. Jeżeli mam ustawioną najmniejszą zębatkę z tyłu i największą z przodu, (czyli najszybsze przełożenie) to aby łańcuch nie obcierał o prowadnicę musi być po zewnętrznej stronie co najmniej 1-2 mm luzu, Jednak gdy tak ustawię to jest problem ze zrzuceniem na mniejsze koło z przodu, bardzo długo próbuje przeskoczyć i nie zawsze z pozytywnym skutkiem (na stojaku jest lepiej, podczas jazdy gorzej). Dodatkowo pojawia się wtedy problem z obcieraniem w konfiguracji największe koło z tyłu i najmniejsze z przodu (nie jest to kwestia regulacji śrubą L, tylko napięcia linki). Kiedy popuszczę linkę przy manetce jest w porządku ale znowu obciera w konfiguracji najmniejsza z tyłu i największa z przodu. Może ktoś z Was miał podobny problem i wymyślił rozwiązanie? Przerzutkę oglądało kilku obeznanych w temacie oraz jeden zawodowy serwisant i nic nie mógł poradzić.Nie mam dokładnej specyfikacji ale być może Giant zastosował mieszane Deore i stąd problem.
Ziemko Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 Mieszany napęd nie ma nic do rzeczy. Właściwie niewielu producentów decyduje się się na homogeniczny napęd. Co do problemu to myślę że powoduje go przede wszystkim linia łańcucha i pewnie rozwiązaniem będzie wymiana wkładu suportu na taki szerszą osią.
Yacko Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Napisano 6 Sierpnia 2015 Często takie kwiatki w nowych rowerach się zdarzają ? Zazwyczaj miałem do czynienia raczej z niższą półką i tam problemów tego typu nie uświadczyłem. Moim zdaniem to podstawa w napędzie, że bez problemu można ustawić przełożenia krańcowe równoległe.
Rulez Napisano 6 Sierpnia 2015 Napisano 6 Sierpnia 2015 Podejrzewam, że kłania się kwestia bardziej precyzyjnego ustawienia przerzutki, w tym obniżenia.
Yacko Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Napisano 6 Sierpnia 2015 Podejrzewam, że kłania się kwestia bardziej precyzyjnego ustawienia przerzutki, w tym obniżenia. Akurat usiadłem po kolejnej regulacji aby o tym napisać, zmierzyłem dokładnie i okazało się, że wysokość była prawie 5mm. Obniżyłem do około 2mm i faktycznie jest prawie idealnie. Jedynie przy mocniejszym pedałowaniu w konfiguracji 3x10 czasem słychać bardzo cichutkie obtarcie, ale chyba zwiększę naciąg linki kosztem ustawienia 1x1, którego raczej nigdy nie użyję. Mam również wrażenie że gdybym dał 1mm wyżej przerzutkę to pozbyłbym się obcierania w konfiguracji środkowa z przodu, największa z tyłu.
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2015 Jak widzisz kilka mm robi różnicę
Yacko Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Napisano 7 Sierpnia 2015 Jak widzisz kilka mm robi różnicę Wyszło na to, że nawet 1mm robi różnicę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.