Skocz do zawartości

[mostek, stery]

KrzysiekW93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam kellysa spidera z 2007 roku. Standardowy amortyzator został po pewnym czasie zamieniony na manitou minute bez zmiany mostka. Zamierzam odkupić od kolegi kierownicę o średnicy większej niż moja, więc muszę zmienić także mostek i teraz moje pytanie - czy ktoś orientuje się o jakich parametrach mostek muszę wziąć, chodzi mi o połączenie ze sterami. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Stery pół-zintegrowane to rodzaj sterów ahead.

Ahead dotyczy też mostka i amortyzatora.

Amortyzator musi mieć rurę bez gwintu a mostek musi być przystosowany do tego typu sterów 

Napisano

Pytam, bo na stronie dobre sklepy rowerowe są oddzielnie ahead, pół-zintegrowane i zintegrowane. Wcześniej mi odpowiedziałeś, że muszę szukać mostka ahead 1 1/8''. Czyli, podsumowując, biorąc ramę pod stery pół-zintegrowane biorę oczywiście takie stery i po prostu mostek  ahead  1 1/8'' ? W moim kellysie sa stery zintegrowane i został, jak wcześniej pisałem, założony manitou minute. Trochę się w tym gubię, więc proszę o wyrozumiałość. 

Napisano

Czyli, podsumowując, biorąc ramę pod stery pół-zintegrowane biorę oczywiście takie stery i po prostu mostek  ahead  1 1/8''
Rama pod stery pół-zintegrowane=stery pół-zintegrowane. Jeśli rura amortyzatora jest 1 1/8 to tak mostek 1 1/8

W moim kellysie sa stery zintegrowane i został, jak wcześniej pisałem
Gdzie pisałeś wcześniej że masz stery zintegrowane? Ja nie widzę takiego postu.   Jeśli masz stery zintegrowane to takie musisz kupić.Typ sterów musi pozostać ten sam 
Napisano

Gdzie pisałeś wcześniej że masz stery zintegrowane?
Pisałem wcześniej, że został wymieniony amortyzator. 

Jeśli masz stery zintegrowane to takie musisz kupić.Typ sterów musi pozostać ten sam 
Czyli nie mogę zmienić ramy na taką pod stery pół-zintegrowane? Bo chcę zmienić ramę, stery i mostek. 

Napisano

Mostek ahead pasuje do trzech typów sterów ahead klasycze, pół-zintegrowane i zintegrowane. Mostek ahead można też zastosować w przypadku zakupu adaptera do sterów klasycznych

Bo chcę zmienić ramę, stery i mostek
Ramę  możesz zmienić Stery musisz kupić pasujące do ramy. Mostek patrz wyżej.

Musisz tylko uważać na długość główki ramy. Musisz dodać długość główki, wystającą część sterów, mostek i podkładki (jeśli będziesz je montował). Jeśli wyjdzie więcej niż długość rury sterowej amortyzatora to będziesz miał problem a jeśli mniej to zawsze możesz dociąć.

Napisano

Rozmiar czasem ma znaczenie np Accent Peak 29 ma różna długość główki w zależności od rozmiaru.

Rama jest po 1 1/8 więc mostek i amortyzator ok. Stery 50/44 musisz poszukać o takich wymiarach Takie prawdopodobnie będą ok

Napisano

Na początku nie zauważyłem że jest hsi i his :w00t:.  Więc to chyba jednak nie te sam stery ale wyglądają identycznie . Przepraszam za wprowadzenie w błąd 

Napisano

Możesz mieć rację bo na stronie velo pół-zintegrowane są wszystkie hsi a zintegrowane hi wiec his to może być błąd. Nie wiem do końca, po prostu wezmę takie, gdzie będzie konkretnie napisane ze pół-zintegrowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...