Skocz do zawartości

[napęd] Nowy napęd nowy łańcuch- problem.

karol24041998

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pod koniec maja wymieniłem napęd w rowerze. Kaseta HG-50, korba fc-615, łańcuch HG-95. Teraz postanowiłem wymienić łańcuch zanim się rozciągnie i zniszczy napęd. Kupiłem KMC x10. Teraz łańcuch przeskakuję na kilku ostatnich biegach z tyłu. Czy jest to możliwe, aby kaseta się już zużyła? Stary łańcuch tak naprawdę nie był jeszcze na tyle rozciągnięty aby go wymieniać. Czemu inni robią kilka tysięcy km na 1 napędzie, a mi po ok 2 miesiącach już się coś dzieje. Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Mod Team
Napisano
po ok 2 miesiącach już się coś dzieje

Ile przejechałeś? Trzeba trochę czasu żeby się dogadały, nowy łańcuch z resztą.

Bez paniki,

Napisano

Największy wpływ na zużycie napedu ma zmiana biegów pod obciążeniem (ćisnąc w korby) i jazda na przekosach (skrajnych kombinacjach biegów). Dobrze tez utrzymywac napęd w czystości jak chcemy wydłużyć jego żywotnośc ;)

Napisano
Kaseta SRAM będzie lepsza?

Kaseta nie ma praktycznie znaczenia. To łańcuch determinuje żywotność napędu. Ile przejechałeś na Shimano? Jeździsz siłowo czy kadencyjnie?

A najlepiej to wrzuć fotki kasety i podaj o ile wyciągnięty jest "stary" łańcuch.

Napisano

Tak ale ta kaseta nie jest droga więc nie połaca mi się zębatek kupować bo wyjdzie prawie tyle samo. Dacie jeszcze jakieś porady na przyszłość jak uniknąć takich problemów?

Napisano

Dokładnie jak pisze kolega beskid. Ja na zestawie kaseta hg80 i łańcuch hg93 zrobiłem coś między 6 a 7kkm. Zmieniłem tylko dlatego, że ciężko go było wyciszyć i prawdopodobnie założę go jeszcze jako zestaw zimowy na dorżnięcie ;). Już po około 2kkm łańcuch był na tyle wyciągnięty, że kaseta nie przyjmowała nowego. Nie przejmować się i jeździć. Z rad na przyszłość to możesz ewentualnie jeździć na dwa łańcuchy. Dopasuj też sobie przełożenia (wielkość zębatek w korbie) pod styl (i możliwości) jazdy.

Napisano

Panowie podłączę się pod temat a wiec posiadam ok.3 miesięczny rower ze sklepu i na najmniejszej zębatce co jakiś czas przy mocniejszym depnięciu następuje przeskok łańcucha (na rowerku przejechałem ok.3000 km) kaseta to Shimano Alivio CS-HG300 a łańcuch Shimano CN-HG53 czy to możliwe że podzespoły są do wymiany dodam że jeżdżę głownie asfaltem czasem droga utwardzona?Takie coś zaobserwowałem tylko najmniejszej zębatce, a może to kwestia regulacji?

A jeśli wymieniać to na co ?

Napisano

3000 km w 3 miesiące? Nooooo szacun :blush:

To jest bardzo możliwe, że zamordowałeś przynajmniej tą najmniejszą zębatkę skoro lubisz na niej depnąć - ona powinna służyć raczej do utrzymywania prędkości, a nie do ciągnięcia, bo inaczej bardzo szybko się zużywa. Do tego łańcuch co najwyżej średnich lotów.

Zębatkę 11T można dokupić i jak Ci jej bardzo brakuje to możesz tak zrobić i zajeździć ten napęd do reszty, a potem kupić coś z lepszym łańcuchem. Co przy Twoich przebiegach stanie się pewnie przed końcem wakacji :sweat:

Jest też możliwe, że łańcuch za słabo "opasa" kasetę. Odpowiada za to trzecia śruba regulacyjna z tyłu przerzutki, która przybliża górne kółko do zębatek kasety. Wrzuć najlżejszy bieg i sprawdź ile masz odstępu - nie powinno być więcej niż 5 mm między największą zębatka kasety a górnym kółkiem wózka.

Napisano

To chyba zamordowałem zębatkę bo ja większości tras pokonuje na niej i ona mi służy jako ta do napędzania rozpędzania i pędzenia;),ja jeżdżę głownie po płaskim i czasami jeszcze bym depnął ale już nie ma z czego się napędzić. Czy są może kasety z jakmiś mniejszymi zębatkami i czy to zadziała, a i jaki łańcuch teraz zakupić co by był lepszy?

Napisano

Przy takich przebiegach to współczuje Twoim kolanom :icon_confused: Radziłbym zmienić styl jazdy na kadencyjny, bo na starość ciężko Ci będzie stać...

Mniejsze zębatki niż 11T istnieją, ale raczej jako ciekawostka niż rzeczywiście dostępny i sensowny sprzęt. 

Najlepszy łańcuch do 9 rzędowego napędu to Campagnolo C9, ale jak nie zmienisz stylu jazdy to nawet on zerżnie małą zębatkę po pewnym czasie.

Napisano

Posłuchałem twoich rad kolego i wychodzi na to że miałeś rację - zmieniłem styl jazdy, przełożenia (już nie jeżdżę non stop na najmniejszej zębatce tylko z górki bądź gdy są długie zjazdy).Myślałem że średnie prędkości się zmienią, zmniejszą absolutnie nic takiego nie ma miejsca są na podobnym poziomie a czasem nawet wyższe także dziękuje za radę.

Napisano

Jak się wprawisz to przyśpieszysz jeszcze bardziej, bo przeniosłeś obciążenie z mięśni nóg na płuca i układ krążenia i skoczy Ci ogólna wydolność. Cieszę się, że mogłem pomóc :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...