pierotez Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Mam taki plan od dawna. Rama damska 26', 6s napęd padł łącznie z korbą. Mam do dyspozycji przerzutkę Nexus 3 z koła 28' i chciałem to jakoś sklecić do kupy. Chcę dokupić w sklepie internetowym: - korba Prowheel B38T - jeden blat 38 a więc OK' -suport kwadrat os 119mm (jeszcze nie mierzyłem mufy), - manetkę nexus 3 z linką - pierwszą tańszą z Allegro, - łańcuch wąski KMC 610 Czy wsiąść jednak łańcuch Shimano Nexus? Czy to wszystko razem będzie ze sobą współpracować? Zapleceniem kola i montażem korby zajmie się znajomy serwisant w sklepie.
Garlock Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 - łańcuch wąski KMC 610 Czy wsiąść jednak łańcuch Shimano Nexus? Zmierz grubość zębatki na piaście. Bo zwykle są pod szeroki łańcuch (1/8") , choć bywają i pod wąski. Łańcuchy nexusa zwykle są 1/8" (np. CN-NX10) więc musisz wybrać w jaką szerokość łańcucha chcesz wejść.
rzezniol Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Zanim zaczniesz to składać do kupy odpowiedz na pytanie jakie haki ma rama. Czy w tych hakach dasz rade naciągnąć łańcuch ... Jak haki nie są "otwarte" to musisz przemyśleć hamulec ( w sytuacji gdy nexus ma hamulec typu torpedo) i naciąg łańcucha (napinacz / stara przerzutka). Pozdrawiam
pierotez Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 Ramę będzie ogarniał majster w poniedziałek. Pany taka korba będzie pasować? Tańsza ze 2x od nexusowej. http://e-bmx.pl/opis/3109894/korba-prowheel-b38p.htmlhttp://e-bmx.pl/opis/3109894/korba-prowheel-b38p.html
pierotez Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 Zanim zaczniesz to składać do kupy odpowiedz na pytanie jakie haki ma rama. Czy w tych hakach dasz rade naciągnąć łańcuch ... Jak haki nie są "otwarte" to musisz przemyśleć hamulec ( w sytuacji gdy nexus ma hamulec typu torpedo) i naciąg łańcucha (napinacz / stara przerzutka). Pozdrawiam Rama będzie taka jak na zdjęciu, po oględzinach wygląda to podobnie jak w 28' z nexusem (a więc na pewno otwarta): Martwi mie jeszcze wygląd felgi. Chociaż rower nie był zbyt dużo używany.
pierotez Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Pany tragedia. Wdarło się zakłamanie z mojej strony. Z tego co widać jest to Sochs Super Seven a nie Nexus 3, kiedy wyczyściłem z błota dopiero pojawiły się napisy . Pobliski serwis rozłożył ręcę - oni tyjko Siamiano i zostałem z problemem sam. W takim razie temat zamykam i otwieram nowy, znalazłem na forum pare osób podejmujących się naprawy samemu.
soulafein Napisano 4 Lipca 2015 Napisano 4 Lipca 2015 Sachs super, dla mnie przerzutka. Co prawda mam nowsza Srama ale działa bezproblemowo. Na stronie miok.tk/piasta_planetarna masz wszystko napisane jak czyścić i regulować.
pierotez Napisano 4 Lipca 2015 Autor Napisano 4 Lipca 2015 Sachs super, dla mnie przerzutka. No dokładnie, tak to widzę. Super, wielkie dzięki już zaglądam. Zapraszam do nowego tematu, więcej fotek, danych: http://www.forumrowerowe.org/topic/187243-sachs-super-7-konserwacja-czyszczenie-montaz-i-regulacja/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.