kryszy Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 W sobotę ze znajomymi robiliśmy 200km trening szosowy, z tego względu, że 4 lipca chcemy jechać z Poznania do Świnoujścia. Pogoda niestety była niekorzystna, trochę popadało i cały czas dość mocno wiało ( w porywach do 50km/h). Niestety w połowie trasy zaczęło mnie boleć lewe kolano, jako że nie bardzo miałem jak wrócić samemu i że ból nie był aż tak uciążliwy to dokończyłem trening.Wcześniej przy innych warunkach pogodowych przy dystansie 100 km nie miałem żadnych problemów, tutaj kolano zaczęło się odzywać na 60-70 km. W sezonie mam przejechane ponad 2000 km więc to nie jest tak, że po roku siedzenia na kanapie stwierdziłem, że zrobię sobie 200 km Kolano boli tylko przy obciążeniu (tj. wstawaniu z krzesła, wchodzeniu po schodach itp.). Ból jest zlokalizowany centralnie nad rzepką (czyżby przyczep mięśnia czworogłowego?). Nie jest to jakiś niesamowity ból, po prostu czuć, że coś daje o sobie znać Ze spokojem mogłem w sobotę z nim kontynuować jazdę.Teraz mam pytanie, jest środa, od soboty smaruję kolano Voltarenem, łykam przeciwzapalnie aspirynę i cały czas je czuje. Jak długi odpoczynek powinienem sobie zaserwować? Po jakim czasie powinienem udać się do lekarza?No i najważniejsze czy nawet jak ból mi przejdzie to jest sens robić 4 lipca 300 km trasę? Czy mimo lepiej dać sobie luz z długimi trasami przez parę tygodni?
grande1970 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 idź do lekarza, nie gdybaj, zrobi usg i będzie wiadomo
robertrobert1 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Ból przeciążeniowy. Odpuściłbym sobie dłuższe dystanse zwłaszcza jak jeżdzisz siłowo albo .... zainwestowałbym w stabilizator stawu kolanowego i zakładałbym na dłuższe dystanse oraz na jazdy z obciążeniem.
kryszy Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 Kolana już w zasadzie nie czuję, Kupiłem stabilizator i tak jak radzisz robertrobert1 będę go ubierał na dłuższe trasy i jazdy z obciążeniem
jaro0011 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Pamiętaj żeby się rozciągać przed i po treningu, miałem ten sam problem i rozciąganie pomaga. Pokombinuj też z ustawieniami siodła i SPD (jeśli używasz). Więcej o problemach z kolanami i rozciąganiem znajdziesz tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/176223-uraz-kolanachondromalacja-ii/page-7
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.