dang3r Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Witam, mam 184 cm wzrostu oraz ważę 80 kg. Nie podjąłem jeszcze decyzji czy rower ma być na kołach 26 czy 27,5... Rama karbonowa odpada ze względu na ograniczone środki finansowe oraz uczestnictwo w amatorskich maratonach MTB typu Kaczmarek Electric MTB - bałbym się, że pęknie po 1 sezonie bo na zjazdach ostro nap**lam Wiadomo, że zależy mi też na niskiej wadze oraz dobrym osprzęcie... Czekam na wszelkie propozycje! Wstępnie znalazłem coś takiego: http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-275/author/egoist-275-2015 i od razu pojawia się pytanie pod kątem przyszłej optymalizacji/ modyfikacji - jakbym chciał zniwelować wagę to gdzie tu jest największy potencjał? Od czego zacząć gdybym chciał tu włożyć dodatkowe 2 tyś zł?
dang3r Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 I ile tu by można było mniej więcej ugrać? miałbyś może jakiś komplet do przedstawienia? Będę wdzięczny.
modrzew Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Te zawody są typu DH/FR skoro tak boisz się o ramę? W takim razie nie ten sprzęt. Czy jednak to zwykłe ściganko jak każda inna Scandia czy Mazovia? No to bez bajek o hardkor-ekstrim-napitalaniu na zjazdach, bo takich zjazdów obok Ciebie robi setki osób na najzwyklejszych ramach XC albo i na czym popadnie
mmisiek9612 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 przejrzyj ofertę firmy Canyon mają rowery z lepszą geometrią ram do ścigania się. Wszystkie na kołach 29. Ten prezentuje się ciekawie i jest lżejszy. Niestety trochę ponad budżet. https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3643 Chociaż ten author ładny i nieźle przeceniony
dang3r Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 modrzew chodzi o to ze ja chcę mieć ten rower na lata a ze sraczką nie chcę jeździć bo w czym bym nie uczestniczył to prawdą jest ze karbonowa rama szybciej może ulec zniszczeniu niż aluminiowa - wystarczy jedna, wcale nie najmocniejsza gleba gdzie uderzenie w ramę będzie akurat punktowe. Czytałem nawet że takie ramy mogą pęknąć od uderzenia kamieniem w okolicy suportu... po prostu się boję. Co do zjazdów to faktycznie te osoby jadą obok mnie ale uwierz mi, że jest to moja mocna strona - po prostu wszystkich przeganiam na takich odcinkach i czasem potrafi nieźle wytrzepać że z trudem utrzymuję kierownice w rękach. Te maratony to coś typu Scandia. mmisiek9612 no ten Canyon chyba osprzęt na tym samym poziomie co author ale jednak tu masz -1kg...nie pasuje mi jedynie rozmiar koł 29.
MarcinGoluch Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 dang3r tam gdzie carbon pęka alu już przestaje istnieć. Opinie które obecnie krążą są z czasu carbonu mufowanego który szbciej ulegał zmęczeniu, trzeszczał i po 2-3 sezonach nadawał się do kosza. Enduro w carbonie to już zaden szał, zjazdówki też już mnogo. A tu jak wygląda wytrzymałość carbonu I coś na nowszych ramach https://www.youtube.com/watch?v=xreZdUBqpJs Twój budżet pozwala na zakup czegoś całkiem rozsądnego w carbonie jak np. XTC Advanced 1 29er który mogę już puścić w cenie 6800zł czyli -20% od katalogu. Masz markowy carbon, dożywocie na ramę (również w użytkowaniu zawodniczym) i całkiem rozsądny osprzęt. Zaopatruje się u mnie całkiem pokaźna grupa chłopaków z CCC i wierz mi oni sprzętu nie oszczędzają a żaden jeszcze nie wrócił z reklamacją.
dang3r Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 rabat mi się podoba no i przekonałeś mnie do karbonu - dużo nie trzeba było bo jestem laikiem http://www.dobrerowery.pl/kross-level-a-m-bialy?from=listing <- jeszcze to mnie zastanawia. byłbym mega wdzięczny za obiektywną opinię chociaż nie ukrywam że twoj rabat i xtc advanced 27,5 ltd na razie wygrywają
olek19 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 zobacz sobie jeszcze ofertę naszego zachodniego sąsiada http://allegro.pl/carbon-27-5-silverback-syncra-2-xt-rs-revo-130mm-i5393174013.html spokojnie za 7000 go wyrwiesz a masz tu rower na kołach 27,5 bo ten gian od marcina to 29er, widelec rs revelation ze skokiem 130 mm, mega mocne i lekkie koła STAN`S ztr cresty, pełen XT, i niezawodne haulce SLX
MarcinGoluch Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 http://www.forumrowerowe.org/topic/133516-firma-krosszbior-peknieteych-ram-kross/
Rulez Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 zobacz sobie jeszcze ofertę naszego zachodniego sąsiada http://allegro.pl/carbon-27-5-silverback-syncra-2-xt-rs-revo-130mm-i5393174013.html spokojnie za 7000 go wyrwiesz a masz tu rower na kołach 27,5 bo ten gian od marcina to 29er, widelec rs revelation ze skokiem 130 mm, mega mocne i lekkie koła STAN`S ztr cresty, pełen XT, i niezawodne haulce SLX Brzydki jak noc
olek19 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 rulez weź się przenieś na http://kafeteria.pl/forum i pogadaj z koleżankami o modzie urodzie i wyglądzie
Rulez Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Tak mnie interesuje naganiaczu wiadomego sprzedawcy z allegro, skąd wiesz, że "spokojnie pójdzie za 7000", zacznę zgłaszać twoje posty jako spam. A wynalazek Silverback jest paskudny
olek19 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 wiem stąd skąd ty wiesz że northeci chodzą po tyle i tyle z takim czy takim widelcem także skończ już tym oskarżaniem kogoś o naganianie, po prostu twoje ocenianie że coś jest paskudne jest nie na miejscu bo to nie jest forum designu a na czym polega forum dyskusyjne po lekturze definicji z wikipedia powinieneś wiedzieć także jak nie masz nic do powiedzenia co by wnosiło do tematu to oszczędź sobie
MarcinGoluch Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Rulez ma spaczony gust ale faktycznie rower pokraczny nieco . Mnie tylko zastanawia ten skok 130mm jakie jest tego przeznaczenie?
Rulez Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Ten rower to jest po prostu jakiś chory wynalazek , no więc szukają barana żeby go wcisnąć
olek19 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 większy skok to chyba lepiej szczególnie do zjazdów
MarcinGoluch Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Olek19 ku...a do jakich zjazdów ten rower? Ja Cię proszę
olek19 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 nie wiedziałem że w terenie się tylko podjeżdza pod górę, nie każdy chce od razu fulla
modrzew Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Co do zjazdów to faktycznie te osoby jadą obok mnie ale uwierz mi, że jest to moja mocna strona - po prostu wszystkich przeganiam na takich odcinkach i czasem potrafi nieźle wytrzepać że z trudem utrzymuję kierownice w rękach. Te maratony to coś typu Scandia.Super. Co nie zmienia faktu, że nie ma w tym nic ekstremalnego. Nie twierdzę że to banalne, ale to nie enduro gdzieś w górach tylko ganianka po chaszczach z kilkoma zmarszczkami po drodze. Sam jeżdżę w Polandbajku i wiem jak są układane tego typu trasy.Może za bardzo naskakuję, ale mam po prostu alergię na posty w stylu "uprawiam dałnhil z elementami frirajdu" co się potem okazuje jazdą po parku ze zjazdem z pagórka Także historie "bo karbą nie wytrzyma mojej ekstrim jazdy" w tym konkretnym przypadku można włożyć między bajki.
Rulez Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Nie dziwcie się, naganiacz "olek19" każdą bzdurę napisze żeby zepchnąć felerny towar
Mod Team Pixon Napisano 3 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 3 Czerwca 2015 Panowie spokój! Rower rzeczywiście brzydki. Amortyzator 130 mm do tej ramy, chyba chińczyk przy jej projektowaniu o tym nawet nie wyśnił.
olek19 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 rulez skończ już opowiadać swoje fobie, nie powiedziałbym żeby rower silverbacka były ferelna z tego co widzę po forum to setki osób się na nie zdecydowało i nie widziałem tematu zbiór połamanych ram czy inne tego typu, rulez proszę cie nie odbiegaj od tematu bo ty się już swoją hipokryzją w paru innych wykazałeś, nie chce mi się po 100 raz z tobą wymieniać postami i tyle dla mnie koniec tematu także jak masz coś więcej do powiedzenia niż brzydki kolor to powiedz a jak nie to oszczędź sobie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.