evo Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 No widzisz ja mam mocne siatki, a nie badziewne worki z którymi nic nie mozna zrobić. Wystarczy pomyśleć to nie boli i ustawy nie potrzebuję. ja też przeaznie mam coś mocnego swojego na zakupach. Tyle, że ludzie "segregują" zakupy, by wszystko się nie mieszało, więc weź im wytłumacz, że mają chodzić z pięcioma siatkami z materiału. Życzę powodzenia bo czy sobie będzieci podpisywać jakieś bzdurne deklaracje czy nie to i tak powstanie ta droga. - wczoraj zapadł "wyrok" UE. Nie pozwala, jak ruszymy, będa kary. To jest bardzo dobre wyjście. Drogi muszą być przepustowe, a nie zakorkowane. - muszą? To nie kupuj(-cie) samochodów i tyle. Co znaczy muszą, gdzie to pisali? Dostałeś jakąs karteczke przy narodzinach: drogi musza być przepustowe? Weź sobie zobacz USA. Drogi mają tam po 12 pasów (po 6 w każa stronę) a korki wieksze niż u nas!!! I to pomimo małej gęstości zaludnienia tych miast! Możesz mi wierzyć lub nie, ale korki nie mają NIC wspólnego z ilością pasów a nawet obwodnic. To zazwyczaj pomaga tylko miejscowo i tylko na chwilę. Poza tym, nikt nie zabrania obwodnicy. Można ją wybudować gdzie indziej i tyle. Że teraz przez las szybciej? Zmarnowali już 15 lat, a teraz nagle muszą to w 2 lata zrobić. Żenuła to mało powiedziane! Nie było by żadnej ofirary śmiertenej w Augustowie, jak by zrobili małe progi co 200 m, tam gdzie są wypadki. Wtedy utrzymywała by się prędkośc 30 km/h. A tak, wychodzi burmistrz i mówi, ludzie nam umierają! Kurcze, przez 15 lat zrobił tam jedne światła podobno, a tak idzie żywioł. Wszędzie na zachodzie są autostrady i nikt nie narzeka. - no przecież ci źli ekolodzy, chcą tej obwodnicy! Zresztą mi tam to już wisi, niech robią co chcą. Jak zabetonują wydmy koło Łeby tez to przeżyje. Pustynia Błedowska tez już zarosła. Niedługo nic nam nie zostanie. Ale zostaniemy ze wspaniałeym tekstem na ustach: MAMY TAK JAK W UE - WSZĘDZIE DROGI !!!!!!
Lukas_Mako Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 podpisałem, mam rower nie mam samochodu więc drogi dla mnie nie musi być
QWEY564 Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 Wszędzie na zachodzie są autostrady i nikt nie narzeka. tylko że oni te autostrady poprowadzili(wytyczyli, zbudowali, zmodernizowali) zanim zaczeli myśleć o "jakiejś tam ochronie przyrody", funduszach ekologicznych, eko-prawach etc tak więc trochę dziwi mnie to że najpierw zabetonowali u siebie te "swoje rospudy" a teraz czepiają się "nas"... myślę że kwestia budowy obwodnicy powinna tylko i wyłącznie zależeć od okolicznych mieszkańców(bo to oni są stroną poszkodowaną -ze względu na jeżdżące przez miasto TIRy[analogicznie było w Sochaczewie ale tam obwodnica nie przecina "takich terenów"] oraz ze względu na budowę obwodnicy przez rospudę która jak by nie patrzeć należy bardziej do nich niż do osób z Krakowa, Warszawy czy ze śląska) jakoś mnie nie przekonują protesty osób(też forumowiczów) nie powiązanych z żadną ze stron konfliktu...(tak szczerze: ilu z was było nad rozpudą -albo w jej okolicy- przynajmniej raz w życiu??) A propos stawiania autostrad w miejscach nieodpowiednich... kto z was jechał ostatnio zakopianką?? Do naszej stolicy tatr[Zakopanego] budują dwu pasmową "drogę" aby rozładować korki na zakopiance... inwestycja jest dość spora(rozwalają części okolicznych pagórków), nie wiem czy to jest w 100% ekologiczne i nieszkodliwe(zwłaszcza przyszły wzmożony ruch) dla mieszkańców, lasów, płynącego obok drogi potoku(/rzeki)...
snowman Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 Ale zauważ że przy zakopance nie znajduje się tak unikalne miejsce które jak dla mnie nie powinno zostać zniszczone . Jest to miejsce zbyt unikalne aby można je było poświęcić i zniszczyć mieszkania tylu zwierząt . A co do pytania to ja byłem , płynąłem Rozpudą kajakiem . Żadna droga nie jest i nie będzie w 100% ekologiczna , ale zawsze można wybrać tak zwane "mniejsze zło" . A co do całem akcji podpisuje się pod tym czym się da bo nie chce za jakieś 20 lat mieszkać w zabetonowanym państwie gdzie nie można nigdzie wypocząć nie słysząc i wąchając blachosmrodów .
kusak Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 bo nie chce za jakieś 20 lat mieszkać w zabetonowanym państwie gdzie nie można nigdzie wypocząć nie słysząc i wąchając blachosmrodów . najpierw ludzie sie burzą ze nie ma autostrad, jestesmy zacofani itd. a pozniej jak przechodzi co do czego, i ma byc droga to wielkie oburzenie. evo - porownanie usa do polski i ich 12-pasmowych drog do naszych max 4-pasmowych jest co najmniej zabawne. u nich to troszke inaczej wygląda
Biera Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 tylko że oni te autostrady poprowadzili(wytyczyli, zbudowali, zmodernizowali) zanim zaczeli myśleć o "jakiejś tam ochronie przyrody", funduszach ekologicznych, eko-prawach etc tak więc trochę dziwi mnie to że najpierw zabetonowali u siebie te "swoje rospudy" a teraz czepiają się "nas"... To takie uwłaczające dla Ciebie uczyć się na błędach innych? Zabetonowali swoje? Bomba! niech zabetonują do reszty a wtedy będą na wakcje przyjeżdżać do nas:)
evo Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 jakoś mnie nie przekonują protesty osób(też forumowiczów) nie powiązanych z żadną ze stron konfliktu...(tak szczerze: ilu z was było nad rozpudą -albo w jej okolicy- przynajmniej raz w życiu??) - kiedyś była lista, że zrobić wycinke drzew na pustyni Błedowskiej, podpisałem mimo, że tam nie byłem A jak już byłem, to stwierdziłem, że dobrze zrobiłem, bo wygląda to tragicznie. Nie muszę jechac nad Rospudę (choć tam byłem), by wiedzieć, że to ostatnia taka meandrująca rzeka w PL. Reszta rzek to jakies wyrówane koryto, lub jak ma jakieś meandry, to wśród pastwisk. Teraz można pojechac w to miejsce i pokazac, o tak wyglądała kiedyś cała Polska. Las, rzeka meandrująca, bagna. Więc zróbmy tam w środku te droge i pokazujmy tylko zdjęcia. evo - porownanie usa do polski i ich 12-pasmowych drog do naszych max 4-pasmowych jest co najmniej zabawne. u nich to troszke inaczej wygląda - ALE doskonale pokazuje, że korki nie zależą od ilości obwodnic i pasów. A od płynności ruchu i przesiadce na transport zbiorowy (lub nawet rowerki). A TIRy, na tory. tak więc trochę dziwi mnie to że najpierw zabetonowali u siebie te "swoje rospudy" a teraz czepiają się "nas"... - BZDURA BZDURA BZDURA bzdura bzdura bzdura. Czemu podnosicie NIELOGICZNE argumenty? No przeciez chca obwodnicy! Nawet dłuższej! Chcą nawet WIECEJ ZABETONOWAĆ. wiec nie piszcie, że Niemcy sobie zabetonowali, a nam zakazują, bo chcą nam pozowolić, tylko w rozsądnym miejscu. Tak, może to będzie z 2 lata dłużej, a może uda się coś zachowac na 8948955466446984879 lat dłużej przez to. Proste jak 2*2 nie wiem czy to jest w 100% ekologiczne i nieszkodliwe(zwłaszcza przyszły wzmożony ruch) dla mieszkańców, lasów, płynącego obok drogi potoku(/rzeki) - jak cos już jest "stracone" to można przymknąc oko. Coś trzeba poświęcić, by cos zachować. Takie są realia. Mozna poświęcić obszar rolniczy na piaskach 5-klasy bonitacyjnej, by zachować ostatnią taką rzekę.
snowman Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 kusak dla mnie to jest obojętne czy stoję w korku czy nie ... i tak nawet jeśli zrobią obwodnicę przez dolinę rozpudy to i tak po jakimś czasie znowu będą korki , a co do krajów UE które się zabetonowały to właśnie , np. niemcy jeżdżą na mazury na wakacje
kusak Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 jezdza na mazury na wakacje, poniewaz to kiedyś były ich tereny (prusy) a nie dlatego, że jest tu świeżo i pachnąco
snowman Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 Nie sądzę żeby jeździli tutaj z tego powodu , sam spotkałem niemców którzy płyneli kajakami Brdą i nie wydaje mi się żeby jeździli tu z pobudek historycznych tylko i wyłącznie .
black rider Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 Heh dobre, często jeździsz do Lwowa tylko dlatego tylko dlaego zę to kiedys było polskie miasto? Choc pewnie jeżdża zoabczyć wilczy szaniec i inne hitlerowskie pozostałości, bo chyba innych niemieckich już nie ma (poza dziłakami o które się wykłócają) i swoją drogą dziwna ta dyskusja, bo obie strony chcą obwodnicy z tym ze ta eko jest lepsza (z tym ze przez idtioyzm władz dłuzej będzie sie na nią czekać) ktoś się z tym nie zgodzi? no chyba zę kierowcy upieraja się o ich trase bo chcą podziwiać doline jadąc samochodem to wtedy zrozumiem tą dyskusje
Sintesi Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 tu nie chodzi o historie, nie badz smieszny kusak! powiedz jeszcze, ze tam maja obozy treningowe dla nowej generacji hitler jugend! ilu niemcow, powiedzmy takich czterdziestolatkow interesuje to gdzie zamieszkiwali ich pradziadowie? jada na mazury bo jest tam smiesznie tanio, ludzie sa przyjazni, mozna wypic i pobawic sie przy grilu, a do tego sa to tereny bardzo atrakcyjne krajobrazowo.
kusak Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 polska od niemieckiej mentalnosci sie troszke rozni
Sintesi Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 zechcesz rozwinac swoja mysl? w czym twoim zdaniem niemiecka mentalnosc jest lepsza lub gorsza od polskiej? czy chcesz powiedziec w swojej ostatniej wypowiedzi, ze powinnismy byc dumni z tego, ze przez polska mentalnosc cala europa traktuje nas jak zakomleksionych homofobow z kompleksem nizszosci, pamietajacych jak to krzyzacy poczynali sobie na naszych ziemiach?
evo Napisano 15 Września 2007 Napisano 15 Września 2007 jezdza na mazury na wakacje, poniewaz to kiedyś były ich tereny (prusy) a nie dlatego, że jest tu świeżo i pachnąco Weź poczytaj sobie artykuły, jaki jest "najazd" ludzi z Danii, Irlandii (ale nie PL ) czy Belgii - na tereny pół-wsch, łacznie z Rospudą. Oni też posiadali te ziemie? Inna sprawa, że moga tu jeździć, bo tanio ale wtedy, jechali by niekoniecznie nad jeziora, tylko hymmm Pcimia Dolnego (góry) ps. każdy kraj ma inną mentalnośc. Inna, nie znaczy lepsza/gorsza. Inna.
topol Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 Ze Rospuda,jest piekna,unikatowa i to ONA była TU pierwsza kazdy wie.Alternatyw jest kilka,lepszych ,gorszych zapewne tańszych i droższych-obiecanych po złosci lub też z kompletnej nieznajomosci przyrody czy też prawa. Cała Polska podzieliła sie na obozy ZA I PRZECIW.To logiczne,czy lat 10 temu czy dziś protesty też miały by miejsce. Cały pic polega na tym iż /wg mnie/ wszyscy trzesli sie jak było referendum unijne.Miażdząca wiekszosc opowiedziała sie za unia,dziś ta unia walnie nam kary jakich Polska nigdy nie będzie w stanie spłącić-lub jak spłąci bedzie lament skąd na to wzieli kase,czy nie lepiej można było by wykorzystac takiej gotówki choć na dokarmienie głodnych dzieci-sam pajacyk nie pociągnie. Naprawde myslicie,że unia zejdzie nam z drogi? NIE Wstępujać do niej podpisalismy w ciemno pełen pakiet ustaw,przepisów,kodeksów,paragrafów. Lamiąc je,łamiemy unijne prawo,łamiac te prawo narażamy sie jako kraj,obywatele. Tu jest pies pogrzebany: budować mimo zakazu unii i isc za głosem obywateli,czy wymysleć cos innego?
QWEY564 Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 dziś ta unia walnie nam kary jakich Polska nigdy nie będzie w stanie spłącić takich kar się nie spłaca... to nie polega na tym że minister finansów idzie do banku i robi przelew... poza tym przecież nie jesteśmy uzależnieni od UE i jak "komuś się nie podoba" to można z niej wystąpić PS nadal twierdzę że nadrzędnym celem jest zdrowie(/bezpieczeństwo, spokój etc) mieszkańców augustowa... tu trochę info na temat obwodnicy(jak widać nie ma w 100% kompromisowego rozwiązania): http://pl.wikipedia.org/wiki/Obwodnica_Augustowa
majster Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 to polega na tym, że zamienią wam podatek na liniowy przy okazji podnosząc go o głupi 1% (bo nikt nie zauważy) i już będą mieli na karę z WE. prawdziwa heca się zacznie jak Unia powstanie (bo de facto nie istnieje jeszcze), bo wtedy takich Rospud wyjdzie więcej. aż w końcu się nie wypłacimy. na wikipedii jest wszystko napisane, więc nie ma sensu wyjaśniać czemu inne warianty budowy odpadają. szkoda, że ponad wolność cenicie swoje ambicje, żeby "zostać europejczykami". skończyć z 'ciemnotą' itp.. a tak naprawdę nie widzicie, że każdy stopień integracji odbiera Polsce suwerenność. nie dostrzegacie też, że państwa zachodnie rozwijały się dwadzieścia lat temu, teraz stoją w miejscu (może poza Irlandią, WB i Hiszpanią?). te państwa mają pieniądze, ale zamiast inwestować wydają je na social i powiększanie biurokracji. a przecież traktat akcesyjny to tylko wyrażenie woli wstąpienia do UE. dopiero poprzez tzw. reformacje powstanie Unia jako unia, a nie wspólnota. no i wkroczymy do światłej Europy na poważnie. spełni się marzenie pewnego człowieka aby połączyć Europę w jedno super państwo. zgadnijcie czyje. podpowiadam, że urodził się w Austrii i chciał zostać malarzem, ale zmienił zdanie i wyjechał do Bawarii. a karierę rozpoczął puczem w Monachium... ok, zapędziłem się w tym offtopie.
Sintesi Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 masz racje mementomori...po co ladowac kase do brukseli! po co placic kare za dzialania wbrew prawu, rozwalmy rospude...tak na marginesie, po co w polsce placic mandaty za jazde bez biletu, przekraczanie predkosci?! najlepiej nie placic kar w ogole i pieprzec system. odizolujmy sie od europy, zjednoczmy sie i umocnijmy ojca tadeusza. przeciez juz stajemy sie panstwem z ktorego wszyscy sie smieja wiec stanmy sie dodatkowo krajem, ktory w nosie ma wszystkie odgorne regulacje i zobowiazania. majster nie porownuj zjednoczenia europy do trzeciej rzeszy!
QWEY564 Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 po co placic kare za dzialania wbrew prawu, rozwalmy rospude...tak na marginesie, po co w polsce placic mandaty za jazde bez biletu, przekraczanie predkosci?! najlepiej nie placic kar w ogole i pieprzec system. odizolujmy sie od europy, zjednoczmy sie i umocnijmy ojca tadeusza. tego nie powiedziałem... myślę że wszystko z umiarem i będzie OK... w sumie to nie bardzo wiem co ma Rydzyk wspólnego z obwodnicą Augustowa ale mniejsza o to... PS majster: bardzo ciekawe porównanie... bardzo przesadzone ale "ziarno prawdy" się znajdzie
anulkaa Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 to polega na tym, że zamienią wam podatek na liniowy przy okazji podnosząc go o głupi 1% (bo nikt nie zauważy) i już będą mieli na karę z WE. prawdziwa heca się zacznie jak Unia powstanie (bo de facto nie istnieje jeszcze), bo wtedy takich Rospud wyjdzie więcej. aż w końcu się nie wypłacimy. ???? Okej, rozumiem, że MY to będziemy spłacać, ale nie rozumiem skąd nagle wziął się podatek liniowy? Zwłaszcza, że ostatnimi czasy (niestety) o nim cisza. ... szkoda, że ponad wolność cenicie swoje ambicje, żeby "zostać europejczykami". skończyć z 'ciemnotą' itp.. a tak naprawdę nie widzicie, że każdy stopień integracji odbiera Polsce suwerenność. Każda decyzja ma swoje pozytywne i negatywne strony. Uważam jednak że nasze wejście do UE ma więcej tych pozytywnych. Oczywiście, każdy stopień integralności będzie odbierać nam suwerenność, ale w dzisiejszym świecie nie ma już czegoś takiego jak pełna suwerenność. To było możliwe może w 19 wieku ale nie teraz! Obecnie stopień powiązania gospodarek, takie a nie inne rozmieszczenie surowców na świecie, itp. itd. nie pozwala na to. nie dostrzegacie też, że państwa zachodnie rozwijały się dwadzieścia lat temu, teraz stoją w miejscu (może poza Irlandią, WB i Hiszpanią?). te państwa mają pieniądze, ale zamiast inwestować wydają je na social i powiększanie biurokracji. A my jesteśmy biedni i również wydajemy na socjal i powiększanie biurokracji. Państwo = obywatele Jak widać u nich również obywatele głosują za takimi opcjami politycznymi które lubią rozdawać. a przecież traktat akcesyjny to tylko wyrażenie woli wstąpienia do UE. dopiero poprzez tzw. reformacje powstanie Unia jako unia, a nie wspólnota. no i wkroczymy do światłej Europy na poważnie. spełni się marzenie pewnego człowieka aby połączyć Europę w jedno super państwo. zgadnijcie czyje. podpowiadam, że urodził się w Austrii i chciał zostać malarzem, ale zmienił zdanie i wyjechał do Bawarii. a karierę rozpoczął puczem w Monachium... LOL!!! Ja uważam, że w integracji narodów siła. ok, zapędziłem się w tym offtopie. A jak już offtopicznie, to offtopicznie...
Sintesi Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 ...nie bardzo wiem co ma Rydzyk wspólnego z obwodnicą Augustowa ale mniejsza o to... ojciec dyrektor jest prekursorem i wielkim mistrzem podsycania nienawisci miedzy polska, a unia europejska. obecna sytuacja z obwodnica augustowa wiaze sie nierozerwalnie z ue. dlatego tadziu znalazl miejsce w mojej wypowiedzi.
majster Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 majster nie porownuj zjednoczenia europy do trzeciej rzeszy! dlaczego? tu i tu rządzą Niemcy (ok, trochę przesadzam). różni się tym kto rządzi (demokracja, a nie 'wódz', więc nikt nie jest bezpośrednio odpowiedzialny), różni się nazwą, ideologią, ale założenia są podobne! ????Okej, rozumiem, że MY to będziemy spłacać, ale nie rozumiem skąd nagle wziął się podatek liniowy? Zwłaszcza, że ostatnimi czasy (niestety) o nim cisza. to przykład sposobu w jaki rządzący mogą podwyższyć podatki tak żeby nie było tego widać. ale masz racje to zupełnie inny temat. Każda decyzja ma swoje pozytywne i negatywne strony. Uważam jednak że nasze wejście do UE ma więcej tych pozytywnych. Oczywiście, każdy stopień integralności będzie odbierać nam suwerenność, ale w dzisiejszym świecie nie ma już czegoś takiego jak pełna suwerenność. To było możliwe może w 19 wieku ale nie teraz! Obecnie stopień powiązania gospodarek, takie a nie inne rozmieszczenie surowców na świecie, itp. itd. nie pozwala na to. naturalnie, nasze państwo jest uzależnione gospodarczo od reszty świata(jedynie Tybet był do niedawna niezależny ). i jestem zwolennikiem stref wolnego handlu jak NAFTA, która w przeciwieństwie do UE "nie tworzy ponadpaństwowych ciał rządowych, a jej prawo nie jest nadrzędne w stosunku do prawa narodowego".A my jesteśmy biedni i również wydajemy na socjal i powiększanie biurokracji.polecam link z mojej sygnatury Ja uważam, że w integracji narodów siła. znacznie lepiej do integracji narodów przyczynia się strefa Schengen, do której należą również państwa nienależące do UE (Norwegia i Islandia). przy okazji: chyba jeszcze w 19 w., z którego się śmiałaś, możliwe było przekraczanie granic bez żadnych paszportów czy wiz, a niby takie zacofanie w stosunku do dzisiaj
coiler Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 evo, czy zanim usłyszałeś o Rospudzie w TV znałeś tą dolinę? Dokładnie, zakładam że większość nigdy wcześniej nie znała tej doliny. Ja jestem za budową tej drogi. Ta cała szopka została sztucznie utworzona po to aby firma (polska z zagranicznym wkładem) która wygrała przetarg (nie wymienię nazwy) nie wytrzymała presji i zrezygnowała i przejęła to budowę jakś wieksza zagraniczna firma która tą całą szpke sponsoruje. Dla potwierdzenia podam że cały szef który robi ten protest jeżdzi Mercedesem S-klasą chyba 500 (koszt nowej co najmniej 400tys. ) co prawda poprzednim modelem (nie wiem jak obecnie ale na początku roku tak).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.