malysek Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Witam. Otóż mam taki problem. Któregoś dnia zauważyłem, że jakoś dziwnie wykrzywiony jest napinacz łańcucha przy tylnej przerzutce. Raz mi się rower przewrócił na tą stronę właśnie ale nie zwróciłem uwagi czy coś się stało. Później jak już się zorientowałem, że coś jest nie tak zasymulowałem upadek ale jak kładłem rower to nawet nie dotknął do podłoża przerzutką. Załączam zdjęcie może coś będzie widać bo ciężko jest uchwycić dobrze to zakrzywienie i zdjęcie jest niewielkie. Napęd to Shimano SLX. Czy jest to normalny stan rzeczy, że jest takie zakrzywienie czy konieczna jest naprawa lub wymiana przerzutki lub napinacza? Pozdrawiam.
seraph Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Można próbować prostować, ale najważniejsze żeby biegi zmieniały się płynnie i przerzutka nie była niebezpiecznie blisko szprych na najlżejszym biegu.
malysek Napisano 21 Maja 2015 Autor Napisano 21 Maja 2015 A nie wpływa ta krzywizna na żywotność łańcucha? Spróbuję prostować chociaż już coś tam próbowałem i ciężko to szło. Szkoda trochę kasy wydawać na nową przerzutkę a czytałem, gdzieś na forum, że całego wózka nie za bardzo da się wymienić także ta opcja raczej odpada. Kurcze nie wiem jak to się stało ale chyba musiała działać jakaś duża siła żeby aż tak wygiąć ten wózek bo nawet od tego upadku roweru wydaje mi się, że tak by się nie stało. Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 21 Maja 2015 Mod Team Napisano 21 Maja 2015 A tak generalnie to przerzutka działa bez problemów, czy jest jakiś zonk że temat drążysz.
dzanas Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Przydało by się jeszcze zdiagnozować stan haka od przerzutki ...
Sniffles Napisano 21 Maja 2015 Napisano 21 Maja 2015 Biegi zmienia górne kółko przerzutki, więc po wyprostowaniu jej dolnej części powinno być ok. Przed prostowaniem przerzutki należy wyprostować hak. Po wyprostowaniu haka a przed prostowaniem przerzutki proponuję odkręcić dolno kółko przerzutki. Łańcuch najbardziej zużywa się, gdy pracuje pod dużym skosem ale dopiero wtedy, gdy są na niego przenoszone na niego duże obciążenia.
malysek Napisano 22 Maja 2015 Autor Napisano 22 Maja 2015 Biegi zmieniają się raczej bez problemu także jazda jest jak najbardziej możliwa i raczej bezproblemowa. Spróbuję to trochę poprostować zobaczymy jaki będzie efekt. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2015 Mod Team Napisano 22 Maja 2015 Mi hak sie wydaje ewidentnie krzywy. Objawami krzywizny haka czy tez wózka to: - wgięcie do wewnątrz - problemy przy biegach 4-1, najczęściej łańcuch omija jeden z biegów, im więcej biegów tym to jest wyraźniejsze - wygięcie na zewnątrz, - jak wyżej, z tym ze dzieje sie to po drugiej stronie kasety, czyli problemy z (w zależności od wielkości napędu) 7-10 biegów czy nawet 11 jak ktoś ma. O ile drugi przypadek jest mniej widoczny i zdecydowanie rzadszy, tak pierwszy zdarza sie nagminnie Jeżeli przerzutka działa dobrze, bo np dla 7 rzędów naprawdę ciężko złą prace nie ma sensu sie tym bawić, łańcuchowi czy żywotności napędu to nie zagraża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.