Scoobany Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Cześć wszystkim, W końcu mnie dopadła wymiana suportu. Do tej pory miałem zamontowany wynalazek o nazwie THUN o wymiarach 68x120mm. Przegldajac oferty trudno cokolwiek dostać o takich wymiarach - większość suportów ma wymiary 68x122,5 lub 68x123. Zastanawiałem się nad suportem BB-UN55 firmy SHIMANO w rozmiarze 68x122mm / BSA, ale nie wiem czy nie spaprze mi geometrii (chociaż wypada po milimetrze na stronę). Drugie pytanie co sadzicie o tym modelu? Nie chciałbym kupić jakiegoś bubla, który mi sie posypie po sezonie. Korbę mam firmy HI-TECH, o której nie wiem nic. Za pomoc z góry wielkie dzięki!
Marcin9 Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Słabo szukałeś http://allegro.pl/os-wklad-suportu-kwadrat-vp-bc73-120mm-68mm-i5319938147.html Znalezienie tego suportu zajeło mi 30sekund
dzanas Napisano 19 Maja 2015 Napisano 19 Maja 2015 Suport o długości 122 mm nie ma co "spaprać" ,no chyba ,że "psychiczną estetykę"
Scoobany Napisano 19 Maja 2015 Autor Napisano 19 Maja 2015 Słabo szukałeś http://allegro.pl/os-wklad-suportu-kwadrat-vp-bc73-120mm-68mm-i5319938147.html Znalezienie tego suportu zajeło mi 30sekund Ten model znalazłem w 1 minutę (tobi widać mniej czasu zajęło), ale nie chcę tego samego suportu. Działał tak sobie i nawet się cieszę że padł. sat pyanie czy shimano będzie się nadawał. Suport o długości 122 mm nie ma co "spaprać" ,no chyba ,że "psychiczną estetykę" Czyli rozumiem mogę taki rozmiar pakować bez obaw? I ponowię pytanie - co sadzicie o modelu shimano BB-UN55?
dzanas Napisano 20 Maja 2015 Napisano 20 Maja 2015 Nie powinno być problemu , co najwyżej podregulować będziesz musiał przednią przerzutkę żeby łańcuch nie tarł o pantograf (wodzik) , aczkolwiek wydaje mi się, że taki zabieg nie będzie konieczny .... linia łańcucha nie zmieni się jakoś mega diametralnie Na przyszłość ..długość suportu dobiera się pod korbę (ale zapewne to już wiesz ). Z doświadczenia -robiłem już mixy z suportami o wiele krótszymi na korbach do nich nie dedykowanych i wszystko grało
Scoobany Napisano 20 Maja 2015 Autor Napisano 20 Maja 2015 Dzięki dzanas Suport zamówiony i za kilka dni będzie montowany
Scoobany Napisano 25 Maja 2015 Autor Napisano 25 Maja 2015 Mam mały problem z założeniem suportu... Po zamontowaniu nie wchodzi cały - zostaje niecały milimetr po obu stronach. Jak wykręcę kołnierz z jednej strony (nieważne, z której) to po drugiej stronie wchodzi do końca, natomiast gdy oba są skręcone część musi wystawać. Teoretycznie mógłbym skręcić całość na chama ale boję się że urwę gwint i będzie po zabawie. Rozmiar mufy i suportu 68 - mierzone suwmiarką. Czy to jest normalne? Do tej poty miałem kołnierze z plastiku i pasował - nowy shimano BB-UN55 jest z aluminium.
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 A podkładki dałeś? Jak wystaje to podkładki daj
Scoobany Napisano 26 Maja 2015 Autor Napisano 26 Maja 2015 nie było podkładek ale na wszelki wypadek przyciąłem 2mm pasek starej dętki i zrobiłem na wylocie swego rodzaju uszczelnienie by jakieś paprochy się do środka nie dostały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.