Skocz do zawartości

[korba] XT 3- i 2-rzędowy - czym się różnią

paul997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czym się różnią korby XT:

FC-M782 - 40/30/22

FC-M785 - 40/28

?

Konstrukcja jest taka sama i gdyby teoretycznie przełożyć pomiędzy nimi zębatki, to nagle jedna stanie się drugą? Czy któreś wymiary się róznią (np. krótsza oś?)

Napisano

Gdyby babcia była dziadkiem to.....  A tak całkiem serio to jedyna różnica to ilość blatów przez co 785 jest minimalnie lżejsza.

Napisano

Zdaje się, że jest inny kształt pajaka korby.

Fc-m782 ma zfrezowane miejsce na największą zębatke od zewnątrz.

do Fc-m785 nie da rady jej przykręcić.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Czym się różnią korby XT:

FC-M782 - 40/30/22

FC-M785 - 40/28

?

Konstrukcja jest taka sama i gdyby teoretycznie przełożyć pomiędzy nimi zębatki, to nagle jedna stanie się drugą? Czy któreś wymiary się róznią (np. krótsza oś?)

Konstrukcja jest zupełnie inna. W 785 nie założysz 3 zębatek, nie ma takiej możliwości. Dodatkowo mają inną linię łańcucha.

Napisano

Pytanie wzięło się stąd, że kupiłem i założyłem wczoraj Żonie 40/30/22 (miała 44/32/22 na kwadrat) i okazało się, że po naszym terenie (mazowsze...) las i nasze mini górki wciąga na blacie. A na blacie linia łańcucha jest trochę przekoszona (tak na oko łańcuch jest prosto dopiero na końcówce kasety). No i pewnie lepiej było kupić wersję 2-rzędową. Po tym, co piszecie kombinuję, że przy 40/28 łańcuch by szedł bardziej prosto. Przejmować się tym, czy można spokojnie jeździć?

Napęd 9-rzędowy 11-34, za moment będzie pewnie 10rz 11-36, może z dodatkiem 40-tki na końcu, ale to pewnie nieistotne.

Napisano

Obie są z osiami zintegrowanymi więc jak podkładki są dane z każdej strony tak jak ma być to linia łańcucha musi być poprawna. Inaczej się nie da. Opcja z dwu blatem nic nie da a nawet może pogorszyć sprawę. Jak już ma być konkretnie skoro blat 40T to mało to trzeba wymienić na korbę ze stopniowaniem 48x36x26. A przekos z blatu 40T z każdą większą koronką się zwiększa co jest normalne.

Napisano

Dzięki, czyli mogę spać spokojnie, 3-blat był dobrym wyborem. Najmniejsza koronka robi za balast, ale może kiedyś się przyda. Tak na spokojnie przeliczyłem, że 40-11, to na dawnym blacie 44 byłoby 12. Czyli straciła tylko pół biegu, będzie OK. 

Napisano

W przypadku korby 2 blatowej w zasadzie było by to samo bo innego stopniowania niż 40x28T raczej nie ma. Ale znowuż u Ciebie jest koronka środkowa 30T a tu dwa zęby mniej czyli bardziej miękko. Jeśli Żona wcale nie korzysta z młynka to można go wykręcić i już. Kilkanaście gramów mniej będzie. 

Napisano

Myślę, że z nudów wyszukujesz tematy zastępcze, przecież ta różnica w wadze nie ma praktycznie żadnego znaczenia, jeśli ci szkoda żony, to może lżejsze koła ?

Jeśli chodzi o te dwie konkretne korby to różnią się linią łańcucha - korba 3 tarczowa ma linię 50 mm a 2 tarczowa linię 47,5 mm ...jeśli chcesz zmienić linię łańcucha, to wyciągnij podkładkę spod prawej miski i przenieś ją  na lewą, tyle, że wtedy nie będzie można używać małej tarczy - będzie za blisko ramy.

Napisano

Koła już są, na XR331 prosto od Daveo. Tu tylko zaniepokoiła mnie ta linia łańcucha, że może przy 2-blacie byłaby lepsza, ale ładnie mi wszystko wyjaśniliście. Jest OK. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...