Skocz do zawartości

[2000-3000] MTB? Sensowny rower dla ciężkiego faceta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ROMET RAMBLER R-LINE 29 4.0 XT ROCK SHOX WYPRZEDAŻ (5353715624) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. tylko ramę trzeba znaleźć odpowiednią.
ten romet w tak mocno obniżonej cenie wisi już bardzo długo na aukcjach, cena jest tak mocno obniżona ze względu na ramę, większych rozmiarów już dawno nie ma.  Przynajmniej ja, przy poszukiwaniu roweru na początku roku, nie mogłem już znaleźć większej ramy(19')
Napisano

Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale ten Silverback ma w suporcie wielowypst Octalinka a nie Hollowtech II?

No chyba że to jakaś pierwsza wersja Hollowtechu...

Napisano

Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale ten Silverback ma w suporcie wielowypst Octalinka a nie Hollowtech II? No chyba że to jakaś pierwsza wersja Hollowtechu...

musisz jeszcze kolego trochę uzupełnić wiedzę są dwie generacje HOLLOWTECH I i II dobrze jest to opisane tutaj http://roweroweporady.pl/shimano-hollowtech-a-hollowtech-ii/

HOLLOWTECH to własnie puste w środku ramiona KORB i pusta oś w środku, HOLLOWTECH II to właśnie zintegrowane korby, choć np nie wszystkie korby ze zintegrowaną osią są w systemie HOLLOWTECH II np grupa DEORE czyli przykładowo korby FC-M625 nie są korbami typu HOLLOWTECH II bo nie mają pustych ramion w środku a mają już zintegrowaną oś i łożyska na zewnątrz dopiero od SLX np FC-M675 można mówić o pełnym HOLLOWTECH II

Napisano

Witam!

Poszukuje roweru dla osoby o wadze 120kg (przy wzrościej 173...), gdyż mój stary, komunijny rower ma już jakieś 15 lat i naprawdę pora, aby go wymienić. :D

Przede wszystkim, postanowiłem zrzucić nieco wagi, bo coby nie mówić to muszę, a jazda na rowerze zawsze była dla mnie przyjemnym wysiłkiem. Do tego jednak potrzebuję sprzętu, który się nie rozpadnie po niedługim czasie użytkowania, a nie mam odpowiedniej wiedzy, aby sensownie taki wybrać, toteż postanowiłem zwrócić się o pomoc tutaj. Rower kupowałbym w Krakowie i raczej chciałbym kupić go jako nieużywany.

W jednym sklepie polecono mi konkretnie ten model: http://www.rowmix.com.pl/poprzednie-sezony-/3067-4300-disc-2013.html w cenie 2200 zł. Ponoć ma dobry osprzęt i gwarancja nie ma restrykcji co do wagi użytkownika, Jest to jednak coś warte?

Patrzyłem na Rockridera 540 w Decathlonie - wydawał mi się trochę za kruchy jak na mnie, a poza tym trafiłem chyba na dziwną obsługę, bo nic nie potrafili mi powiedzieć na temat roweru. Jakiś pech. :( Ponadto w czasie jazdy bardzo dziwnie się czułem, miałem wrażenie, że przez amortyzację cały rower "lata" jak na niedopompowanych oponach. Czy to normalne? Nigdy wcześniej z amortyzacją nie miałem styczności. :)

Kojarzę jeszcze w okolicy jakiś sklep z Krossami, ale czy ich gwarancja nie przewiduje właśnie limitu do 100kg? Czy może jednak warto tam zajrzeć?

Ponadto zastanawiam się, czy w moim wypadku jest sens zwracania uwagi na rozmiar koła? Czy między 26, a 29 jest tak wielka różnica, czy mogę to śmiało pominąć w rozważaniach i skupić się powinienem na innych aspektach?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc... bo chętnie bym już pojeździł. :D Pozdrawiam!

warto zwrocic na te rowerki uwage

http://allegro.pl/nowe-frw-westlake-27-5-xt-deore-model-2015-i5354475080.html

http://allegro.pl/nowe-frw-canmore-27-5-deore-model-2015-i5354475411.html

Napisano

warto zwrocic na te rowerki uwage NOWE FRW WESTLAKE*27,5* XT / DEORE MODEL 2015 (5354475080) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.   NOWE FRW CANMORE*27,5* DEORE MODEL 2015 (5354475411) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

to bazar czy forum ? 

Napisano

Olek, masz rację, cały czas swoją wiedzę poszerzam. Fajnie że można posłuchać ludzi mądrzejszych od siebie i coś się nauczyć. A Twoim zdaniem który rodzaj Hollowtech lepiej się sprawdza w codziennym użytkowaniu mtb (wyłączając zawody)? W tym Silverbacku jest standardowy suport na octalinku ze zwykłą korbą czy już Hollowtech w wersji pierwotnej? Z mojego rozumowania wynika że Hollowtech z pustą osią w środku, do której osobno wsadzana jest oś Octalink, zatem łożyska są w środku. Tak?

Napisano

Panie i Panowie!

Unibike Flite 27,5" 2015 dotarł !!!

Jestem po jeździe testowej.

Bajka!

Dziękuję za pomoc.

Do zobaczenia na trasie!

post-186983-0-78414200-1432229903_thumb.jpg

post-186983-0-73123500-1432230045_thumb.jpg

Napisano

W tym Silverbacku jest standardowy suport na octalinku ze zwykłą korbą czy już Hollowtech w wersji pierwotnej? Z mojego rozumowania wynika że Hollowtech z pustą osią w środku, do której osobno wsadzana jest oś Octalink, zatem łożyska są w środku. Tak?

Masz tam korbę z drążonymi ramionami i oddzielnym wkładem suportu pod wielowpust. Bardzo solidny i trwały patent.

Napisano

Panie i Panowie! Unibike Flite 27,5" 2015 dotarł !!! Jestem po jeździe testowej. Bajka!
niech się dobrze sprawuje :thumbsup:
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Jako założyciel tematu to wypada, żebym i ja coś w końcu napisał... :D

Ostatecznie zdecydowałem się na Giant Talon 27,5 0 LTD rozmiar S i kupiłem go u pana http://www.forumrowerowe.org/user/102574-marcingoluch/ :)

Jestem naprawdę bardzo zadowolony z nowej maszyny. W porównaniu do tego, co miałem wcześniej... no po prostu nie ma porównania, co tutaj dużo mówić? ;) Zdążyłem już trochę pojeździć zarówno po mieście jak i po totalnym off-roadzie (nie ma to jak koło do połowy w błocie, ale ciśniemy ostro! :D), po czym stwierdzam, że jestem z całą stanowczością w pełni zadowolony.

Zresztą, wracam zmęczony, a buzia dalej się cieszy, zaś nogi pomimo skurczów w łydkach mają nadal ochotę na więcej! To mówi samo za siebie. :) Ledwo przed chwilą wróciłem z jazdy i wsadziłem rower pod prysznic do wanny, żeby go nieco odświeżyć... ;)

Co do samego zakupu to oczywiście jak najbardziej zasłużona pozytywna opinia. Pan Goluch naprawdę się zna na tym co robi, umie doradzić i cóż, stara się o klienta, a to procentuje. :D Ponadto zakup u tego Pana zwyczajnie się opłaca, także gdyby ktoś chciał kupować Gianty to myślę, że nie ma sensu jeździć i kombinować, tylko zamawiać u pana Golucha.

Natomiast jeśli ktoś by się zastanawiał dlaczego jednak S-ka to miałem okazję trochę rowerów przymierzyć, także Gianty i po prostu źle się czułem na M-ce. Zsiadanie z M-ki było mało komfortowe, gdyż zeskok bezpośrednio z siodełka kończył się obijaniem bardzo ważnego dla mężczyzn miejsca. Wolałem sobie tego na przyszłość oszczędzić i ostatecznie S-ka u mnie wygrała.

Co więcej, należy pamiętac, że te 120kg (no w sumie to już 118...) mam, a mimo to naprawdę daję radę spokojnie tym rowerem na stromych podjazdach, na ostrych koleinach oraz w błocie. No i nic takiego się ze sprzętem nie dzieje.

No, gadu gadu, a wniosek oczywisty - zadowolenie jest. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...