lenon90 Napisano 8 Maja 2015 Napisano 8 Maja 2015 Witam, jestem nowy na forum, jeśli coś robię źle (poczytałem z grubsza zasady) proszę zwróćcie mi uwagę. Otóż mam rower, made in Tesco, materiały słabe, powoli się rozlatuje. Tym razem poszło coś przy pedałach, w drodze najpierw zaskrzypiał, potem chwilę ok, a za chwilę już ledwo dało się kręcić, a przede mną 10 km. Dojechałem. Wianek cały rozwalony. Z tego co wyczytałem mam do wymiany suport za co bym zapłacił razem z wymianą w serwisie 50 zł, ale chciałbym sam naprawić. Kupiłem już ściągacz i udało się rozmontować. Niewiem jednak co dokładnie powinienem teraz kupić. Dlatego mam prośbę, załączam zdjęcia, doradźcie co muszę kupić, żeby rower jeździł. Nie koniecznie z najwyższej półki, ale też nie najtańsze, może po kolei powymieniam wszystko, żeby się lepiej jeździło. Dołączyłem miarkę na zdjęciach, ponieważ wiem, że są różne rozmiary suportu. Jeśli da się po nich rozpoznać jaki jest mi potrzebny to będę wdzięczny, jeśli nie to wyjaśnijcie proszę odkąd dokąd gdzie mierzyć. PS Jestem zielony w temacie, ale szybko się uczę. Proszę o w miarę proste odpowiedzi
rkopec16 Napisano 8 Maja 2015 Napisano 8 Maja 2015 1. wykręć jeszcze tą miskę z ramy 2. zmierz szerokość mufy suportowej (68mm lub 73mm) 3. zmierz całkowitą długość osi 4. kup wkład wg wymiarów, coś na łożyskach maszynowych chociaż.. ta oś jakaś nietypowa. dlaczego wystaje z niej gwint? jak przykręca się korbę? oś zmierz bez tych gwintów.
rambolbambol Napisano 9 Maja 2015 Napisano 9 Maja 2015 Sprzedaj to coś jako metale kolorowe i kup rower, nawet używany. Nie dość, że to coś może się po prostu rozpaść w czasie jazdy, to ciągłe naprawy wyjdą cię więcej niż to coś jest warte.
lenon90 Napisano 15 Maja 2015 Autor Napisano 15 Maja 2015 @@rkopec16, 1. Miska wykręcona 2. Szerokość mufy to 68 mm 3. Całkowita długość osi to 145 mm, bez gwintów coś koło 126 mm. 4. Czy poniższy będzie dobry? http://allegro.pl/suport-shimano-bb-un26-68-128mm-bsa-kwadrat-w-wa-i5299601904.html Korba przykręcana na nakrętki. Ale takiego suportu nie znalazłem (od Shimano) więc wezmę na śrubę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.