Skocz do zawartości

[suport] Naprawa, wymiana, jaki kupić?

lenon90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem nowy na forum, jeśli coś robię źle (poczytałem z grubsza zasady) proszę zwróćcie mi uwagę.

Otóż mam rower, made in Tesco, materiały słabe, powoli się rozlatuje. Tym razem poszło coś przy pedałach, w drodze najpierw zaskrzypiał, potem chwilę ok, a za chwilę już ledwo dało się kręcić, a przede mną 10 km. Dojechałem. Wianek cały rozwalony. Z tego co wyczytałem mam do wymiany suport za co bym zapłacił razem z wymianą w serwisie 50 zł, ale chciałbym sam naprawić. Kupiłem już ściągacz i udało się rozmontować. Niewiem jednak co dokładnie powinienem teraz kupić. Dlatego mam prośbę, załączam zdjęcia, doradźcie co muszę kupić, żeby rower jeździł. Nie koniecznie z najwyższej półki, ale też nie najtańsze, może po kolei powymieniam wszystko, żeby się lepiej jeździło.

Dołączyłem miarkę na zdjęciach, ponieważ wiem, że są różne rozmiary suportu. Jeśli da się po nich rozpoznać jaki jest mi potrzebny to będę wdzięczny, jeśli nie to wyjaśnijcie proszę odkąd dokąd gdzie mierzyć.

WP_20150508_22_03_39_Pro.jpg

WP_20150508_22_04_41_Pro.jpg

WP_20150508_22_07_01_Pro.jpg

WP_20150508_22_10_55_Pro.jpg

WP_20150508_22_11_50_Pro.jpg

PS Jestem zielony w temacie, ale szybko się uczę. Proszę o w miarę proste odpowiedzi :)

Napisano

1. wykręć jeszcze tą miskę z ramy

2. zmierz szerokość mufy suportowej (68mm lub 73mm)

3. zmierz całkowitą długość osi

4. kup wkład wg wymiarów, coś na łożyskach maszynowych 

chociaż.. ta oś jakaś nietypowa. dlaczego wystaje z niej gwint? jak przykręca się korbę? oś zmierz bez tych gwintów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...