Skocz do zawartości

[puls] jaki puls podczas wysiłku

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Mam 33 lata 90 kg i 187 cm wzrostu. Od 18 lat jestem cukrzykiem. Zawsze jeździłem bez żadnych pomiarów ale od jakiś 6 miesięcy wziąłem się troszkę bardziej za siebie i postanowiłem, że sprawdzę co i jak, więc zakupiłem pulsometr. Zakupiłem go ponieważ zauważyłem, że dziwnie zachowuje się moje serducho podczas dłuższych podjazdów tzn. wali jak oszalałe, kilka razy zdarzyło mi się, że poczułem się nawet słabiej (nie była to hipoglikemia). Co zauważyłem z pulsometrem to, że tętno na granicy 170-178 jest ok ale już 180-182 zaczyna się kryzys. bardzo szybko tętno idzie w górę tzn. jadą po płaskim z duża kadencją mam powiedzmy 130+ a jak zaczyna się nawet lekka górka od kopa mam 160+. Czy to normalne? 

Nie robię specjalnych treningów czysta jazda dla funu.

Czy ktoś coś podpowie?

Napisano

Im twoja kondycja gorsza tym "bardziej nerwowa" odpowiedź serca na zwiększenie obciążenia.

Im twoje wytrenowanie lepsze tym niższe tętno dla tego samego obciążenia.

Liczby które podałeś nie robią na mnie żadnego wrażenia ... oglądam je bardzo często na swoim pulsometrze :)

Na moje oko bez odnoszenia się do obciążeń, których nie da się wywnioskować z twojego opisu, tętno jest jak najbardziej prawidłowe ...

Jaja się zaczynają jak pulsometr przy prawidłowym pomiarze pokaż ci np 240 ... Mam znajomego,  który po kupnie pulsometru oglądał takie liczby i po diagnozie na EKG wysiłkowym wyszło mu migotanie przedsionków. 

Wszystko co nie odbiega nadmiernie nawet od teoretycznego pulsu maksymalnego jest OK i nie ma się czym przejmować.

Zanotuj sobie jakie masz tętno średnie / maksymalne i czas na danej trasie i raz na jakiś czas staraj się powtarzać tą trasę.

Zobaczysz jak poprawiają się pomiary wraz ze wzrostem formy, którą mimochodem wyrabiasz sobie nawet latając na rowerze tylko dla zabawy.

Pozdro 

Napisano

Dzięki rzezniol trochę mnie uspokoiłeś, to prawda kiedyś mogłem więcej z siebie wycisnąć i nie miałem takich problemów.

Po sprawdzam trochę to tak jak mówisz na tym samym odcinku.

Napisano

Wszystko wygląda jak najbardziej OK, jeśli się nie ma kondycji to właśnie tak serce reaguje na wysiłek. Oczywiście nie zaszkodzi Ci zainwestować troszkę na badania lekarskie EKG, Echo serca i badania krwi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...