Skocz do zawartości

[zamknięcie] Jakiego u-locka wybrać?

matt14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

może ktoś pomoże jakąś radą w wyborze zamknięcia do roweru.

Opcje, które biorę pod uwagę to:

Najtańsza opcja:

http://hurt100rowerow.pl/produkt/6087/ZAMKNIECIE-SEKURA-U-LOCK-KB306-18X32.html

Dalej dwie opcje Kryptonite.  Jeśli są jakieś niuanse, którymi różnią się dwa modele to proszę o informacje.

Zapięcie u-lock Kryptonite KEEPER 12 LS +GRATIS! (5140932315) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

U-Lock KRYPTONITE EVOLUTION SERIES 4 LS + GRATIS!! (5226828614) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

I ostatnie co znalazłem to coś takiego. Nie wiem czy 26cm to wystarczająca długość żeby wszędzie się przypiąc.  Z tego co słyszałem to jednak przy krótszych ulockach czasami można napotkać na problemy z umocowaniem roweru.

http://salon-rowerowy.pl/zapiecia-rowerowe/2022-zapiecie-rowerowe-magnum-3000-110mm-x-260mm-typu-u-lock.html

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Napisano

Ja bym kupił coś z firmy Kryptonite dobra, sprawdzona firma.  Jeśli nie będziesz zostawiał roweru na długo bez opieki to ten tańszy kryptonite powinien wystarczyć.

Faktem jest że im krótszy U-lock tym trudniej jest go dobrze zamknąć i nieraz trzeba pokombinować, ale łatwiej się go transportuje i jest lżejszy.

Napisano

@matt14

Jęsli chodzi o różnice miedzy kryptonie, to znajdziesz na stronie producenta, oprócz tego tańszy da się przeciąć nożycami a z droższym to raczej nie wyjdzie. magnum 3000 nie ma żadnych atestów nie posiada, więc bym odpuścił

Lol, Magnum to Onguard pod inna marka, a jesli chodzi o bezpieczeństwo nawet na zdjeciu w sklepie masz widoczny certyfikat SoldSecure Gold, wiec nie wprowadzaj w błąd. Nie mam nic przeciwko Kryptonite, ale nie można uznawać ich za jedyny dobry wybór.

@matt14 O Keeperze zapomnij, zapiecie tylko na jedno ramie szekli jest do niczego, Evolution to juz dobra seria. I ma porządne mocowanie do roweru.

Magnum 3000 to z kolei praktycznie odpowiednik Onguard Brute, 18 mm dobrej stali i quattro bolt (każde ramie szekli jest blokowane z dwoch stron, co praktycznie uniemożliwia atak na wykręcenie.)

Zarówno z Evolution jak i z Magnum 3000 będziesz raczej zadowolony (przy czym za ta cenę wybralbym raczej Brute LS w wersji 2015, nieco zmienili konstrukcję) okazjonalnego złodzieja odstraszą. Niestety jak komuś się twoj rower bardzo spodoba to cóż, nawet najdroższe zabezpieczenie jest do sforsowania.

Napisano

@endrju27

czy onguard i magnum są z tej samej fabryki dokładnie nie wiem, ale wiem że magnum jak i onguard seria 5000 były robione przez   Magnum Industries, a seria 8000 przez Todson, możliwe ze magnum to był ich stary produkt, a teraz promują onguarda..... bo niektóre parametry są identyczne :)

faktycznie jest znaczek sold secure, ale nie widać jaki ranking i co siekawe ani na stronie producenta i na stronie sold secure wersji magnum 3000 nie znajdziesz, wiec dlatego nie poleciłem

Napisano

Na jedno chciałbym jeszcze zwrócić uwagę. Niech dostęp do zamka będzie takie jak w tym produkcie

http://allegro.pl/zapiecie-u-lock-kryptonite-keeper-12-ls-gratis-i5140932315.html

Dzięki temu łatwiej przypinać w ciężko dostępnych miejscach czyli prawie zawsze.

Ponadto kup Ulock jaki chcesz. Ja w czasie 15 lat miałem 5 ulocków i ani jeden nie został przecięty czy też nie miał prób przecięcia. Wszystkie Ulocki padły ze starości. Ulocki działają optycznie i sam ich widok działa prewencyjnie.

Napisano

A Abus Granit Ekstreme coś tam?,przymierzam sie do takiego za trzy i pół stówy chyba.Pojechać na rynek(mam blisko co prawda) przypiąć rower i pospacerować,strach czy nie?.Myśle o mieszczuchu oczywiście bo Skalicji nawet przypiętej bym nie opuscił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...