Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] pomyłka, czy będzie działać?

dbk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem tylną przerzutkę shimano 105 na długim wózku 9-rzędową. Przez pomyłkę kupiłem Przerzutka Tylna Shimano 105 RD-5701 GS 10-rzędową. Dzisiaj pewnie do mnie dojdzie. Czy jest jakaś szansa, że będzie ta nowa przerzutka grała z manetkami i kasetą 9 rzędowymi?

Napisano

Klamkomanetki szosowe, cały rower to cross. Czyli będzie grało, nie ma potrzeby kupowania nowej kasety i manetek? Wystarczy tylko skrócić łańcuch(bo teraz wózek będzie średni a nie długi) i będzie grało?

Napisano

Wydaje mi się mocno, że 105 nie wystepuje na długim wózku sgs.

Jesli masz prawidłowa długość łancucha i go skrócisz, to stracisz kilka kombinacji na przełożeniach.

A najłtwiej jest policzyć pojemnosc napedu i wszystko będzie jasne.

GS to 37t - ogarnie kasetę mtb 11-34 plus korbe 2rz z rózica miedzy blatami 14t lub kasete szosową plus korbe 3rz

SS ma pojemności 29, czyli pod typowa kasetę szosową i raczej 2rz korbę

(dotyczy to rd-5600)

rd-5701 gs ma pojemność 39

Napisano

Wydaje mi się mocno, że 105 nie wystepuje na długim wózku sgs.

Jesli masz prawidłowa długość łancucha i go skrócisz, to stracisz kilka kombinacji na przełożeniach.

A najłtwiej jest policzyć pojemnosc napedu i wszystko będzie jasne.

GS to 37t - ogarnie kasetę mtb 11-34 plus korbe 2rz z rózica miedzy blatami 14t lub kasete szosową plus korbe 3rz

SS ma pojemności 29, czyli pod typowa kasetę szosową i raczej 2rz korbę

(dotyczy to rd-5600)

rd-5701 gs ma pojemność 39

no nie występuje, bo to stara przerzutka, kiedyś były na długim wózku, teraz już nie ma.

Napisano

Najstarsze 105 9sp czyli 5500/5501 występowało z wózkami ss i gs, gs miało 37 zebów pojemności

Kupiłeś teraz 5701 z wózkiem gs o pojemności 39.

Mogę zaryzykować stwierdzeniem, że ten długi wózek z Twojej starej 105 jest krótszy od średniego z nowej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...