Skocz do zawartości

[1500] Pierwsza szosa/przełaj/hybryda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jeśli faktycznie wyciągniesz od sprzedającego zwrot kosztów, to co za różnica, nawet lepiej, będziesz miał nową piastę ;)

najważniejsze czy z ramą rozmiarowo trafiłeś 

Napisano

A wracając do mojego pytania to zastanawiam się czy nie byłby dobrym wyborem rower MTB 26" lub 29er z większą korbą i na węższych oponach? 

Napisano

Prawdopodobnie sfinansuje tylko nową piastę. Może uda się przełożyć "wnętrzności" ze starej żeby nie przeplatać koła. 

Napisano

A wracając do mojego pytania to zastanawiam się czy nie byłby dobrym wyborem rower MTB 26" lub 29er z większą korbą i na węższych oponach?

Podobno szukasz roweru szybkiego, lekkiego, itp. więc po co taka pokraka?
Napisano
Podobno szukasz roweru szybkiego, lekkiego, itp. więc po co taka pokraka?

Hmm, wiem że takie 29r jest ciężkie i "wolne" w stosunku do np roweru przełajowego, ale rozważam różne opcje... cross ma inną geometrię ramy i na tym którego miałem siedziałem wyciągnięty, jakby był za długi (może rama za duża) a MTB są "krótsze" ale cięższe i wolniejsze od przełaja.  Podam przykład do czego mi rower potrzebny: wiec np jadąc na ryby będę musiał przejechać jakieś 9km ulicą częściową równą a częściowo pełną dziur i łat, następnie kilka kilometrów wałami, drogami polnymi i między łąkiami i na koniec znów około 10km szosą. najlepiej żeby te odcinki uliczne pokonać w miarę szybko i "lekko".

Napisano

Ten cross był pewnie za duży, bo to właśnie w takich rowerach pozycja jest bardziej wyprostowana, "rekreacyjna'. Tak czy siak w tym budżecie rower a la MTB to będzie spory kloc z racji chociażby na ciężki pseudoamortyzator. Może jakby takie coś uzbroić w sztywny stalowy widelec to nabrałoby wigoru ;) IMHO jeszcze raz podejdź do tematu crossa, tylko dobrze dobierz ramę. Choć widelec niestety także będzie typu "hybryda kowadła z rurą pogo"...

Napisano

A czy znajdę fajnego lekkiego crossa 10-12kg ? :) nie chodzi o hipermegaekstra wypas tylko żeby był tani i dobry, używka, osprzęt z czasem można wymienić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

dla mnie to w tym rowerze wszystko jest 'jak ta sztyca'...no ale w końcu nie napisałeś jaki rower Cię interesuje...szosa i przełaj to to nie bardzo , także rozumiem że upatrujesz w tym hybrydy ? ;)

Napisano

W sumie to dla mnie reszta osprzętu to też szajs, akurat teraz pytam o rower dla kuzyna, ten jest niedrogi i chodzi o to czy można te ramę lepiej przezbroić. Ważne że jest pod koła 28" 

Napisano

wg mnie:

- z wyglądu rama z jakiegoś trekinga (chociaż te linki górą jakby krzyczą "CX wannabe" ;) ) ,  48 x 57 cm ???  nieco długawa

- tyle koło też jak w trekingu , jest miejsce na błotniki 

- malowane wałkiem albo odkurzaczem (bez wyjęcia worka) 

jak dla mnie to ta rama jest nieproporcjonalnie długa i to w zasadzie by ją dyskwalifikowało , chyba że jesteś wysoki - długością będzie ok, ale będziesz musiał dać długą sztycę (lub wysunąć bo nie wiadomo co tam jest)

Napisano

Właśnie jestem niski 172cm, i spodobało mi się te 48cm :D na to drugie nie zwróciłem uwagi, nic nie śpieszy się, trzeba szukać dalej ew znaleźć ramę do samodzielnego złożenia. 

Napisano

A budowa przełaju samemu? Głównie chodzi o trochę szersze opony nadające się na drogi gruntowe. Rama szosowa się nada+jakiś szerszy widelec ?

Nie śpieszy mi się, mogę powoli coś złożyć.

Napisano

budowa jest najfajniejsza, poblem w tym żeby znaleźć dobre i tanie części ;) 

ale podstawa to dobra i odpowiednia rozmiarem rama  , w Twoim przypadku rozmiar 51-52 bym obstawiał  i 53-54 długości (mam na myśli klasyczne ramy przełajowe), tak teoretycznie, bo każdy ma inne preferencje  - ale myślę że takie proporcje pozwolą na zakres regulacji w obie strony delikatnie

rama szosowa się nie nada, teoretycznie, bo są starsze z dość szerokim rozstawem rurek, pewnie bardziej wywodzą się z turystyków

- teoretycznie ,  obadaj rower forumowicza IvanMTB  , jego Peugeot  to zasadniczo chyba 'fabryczna szosówka' ,  a jakieś szersze gumy tam zakładał ,  sam mam jakąś starą szosę która zmieściła by nie mniej niż niżej przedstawiony na fotce przełaj..

dwoją drogą do jeżdżenia po szutrach czy lasach, nawet nie do końca suchych  wystarczy  700x30c  z odpowiednim bieżnikiem,   przynajmniej mi wystarczy ;)  taką oponę zmieścisz do większości  starych  turystycznych czy, zaryzykuję stwierdzenie, 'szosowych widelców' ,

u mnie wyglądało to tak, rama/widelec 'fabrycznie przełajowe':

res_P1070808.jpg

dla dużym plusem tej opony było to że max ciśnienei do 6.5bar  co pozwalało poruszać się po asfalcie 'gładko jak na szosie'  (sam bieżnik też na plus w obu warunkach) , w lesie wystarczyło trochę zmniejszyć ciśnienie

tak mi jeszcze przyszło do głowy - jeśli większość Twoich planowanych tras to asfalt  , a chcesz zachować kolarską/przełajową pozycję  to łatwiej będzie w zasadzie znaleźć starszą  (IMO stalową) szosę i założyć do niej opony 28c . Okazjonalnie przejechałem po mazurskich lasach ok 10km na  szosowych 23c  i  oprócz jednego OTB , z górki w miękkim piasku, nic się nie wydarzyło co bym źle wspominał ;)

aczkolwiek taka rama może okazać się właśnie ograniczeniem jeśli chodzi o szerokość opon, może np 32c już nie wejdzie , a właśnie takie byś chciał ;)   trzeba niestety pomierzyć wszystko i wiedzieć czego się chce - wiem że to trudne , ale tak już jest  ;) 

Napisano

No moja szosa którą mam to stary peugeot, rama ciut przyduża (chyba 56) ale źle mi się nie jeździ, długości nie pamiętam a nie mam jej teraz pod ręką zęby zmierzyć. 

attachment=10955:DSC_0350 - Kopia.JPG

post-162825-0-44658300-1431004204_thumb.jpg

Napisano

Ma za mało przełożeń, rama 56cm jednak ciut za duża, no i nim to tylko asfalt i to równy ;)

Np? http://allegro.pl/rama-torowa-ostre-kolo-fix-czarna-stalowa-19-i5053536969.html

I taka Alu: http://allegro.pl/rama-19-alu-do-kol-28-widelec-ster-i5308716089.html   tylko długość aż 58cm

albo: http://allegro.pl/stary-niemiecki-rower-szosowy-kola-28-do-zlozenia-i5317077259.html tylko dowiedzieć się muszę rozmiary ramy.

I jeszcze: http://allegro.pl/rama-trek-navigator-l600-plus-i5310982592.html

Takie znalazłem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...