Skocz do zawartości

[Ładowarka] - na baterie AA/AAA do telefonu

krolwioski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wiem ze istnieje wiele roznych systemow ladowania sprzetu w trasie, badz jezeli nie ladowania to utrzymania ich przy zyciu, poczawszy od zapasowych stosow baterii, po dynamo i panele sloneczne,

Jednak to co mnie interesuje to bateria do telefonu (Samsung Note 4) na baterie, najlepiej AA, aczkolwiek AAA tez wchodza w gre.

Czemu tak? Gdyz mam sterty takich akumulatorkow i wole sie zabezpieczyc i dzwigac ich ze soba nawet 20 niz co rusz szukac miejsca na doladowanie baterii zapasowych czy power banku.

Co byscie polecili ze sprzetu do ladowania takiego telefonu na baterie AA? Najlepiej zeby bylo to to cos z wyzszej polki a nie jakies smiecowki za 5zl co nawet nie wiadomo czy beda dzialaly.

W dzisiejszych czasach telefon zastepuje wiele innych urzadzen takich jak gps, odtwarzacz muzyki, czasami lampka rowerowa, itp, wiec w dalsze wyprawy rowerowe dobrze jest sie zabezpieczyc w latwy dostep jego doladowywania, ale moze macie jakies inne pomysly niz moj z ladowarka na baterie?

Napisano

Dzieki. Obczaje temat. Ten verbatim to chyba jedyna jakas brandowana ladowarka jaka sam tez znalazlem. Widzialem tez fotki panasonic, ale nie wiem czy nie fake bo do kupienia nigdzie nie ma.

Ma ktos ewentualnie jeszcze jakies propozycje?

Napisano

Na zasilanie AA/AAA specjalnie dużego wyboru nie będzie. Szczególnie jeżeli chodzi o jakieś lepsze power banki.

Po za tym to zasilanie nie jest specjalnie wydajne szczególnie w porównaniu z akumulatorami li-ion i li-pol.

Tak że warto przemyśleć czy nie lepiej jest wybrać czegoś z wbudowanym akumulatorem lub lepiej z akumulatorami 18650.

Dobrymi power bankami są np. te firmy xiaomi. Albo chociażby jeszcze obudowy ENB i akumulatory z forum swiatelka.

Napisano

Na zasilanie AA/AAA specjalnie dużego wyboru nie będzie. Szczególnie jeżeli chodzi o jakieś lepsze power banki.

Po za tym to zasilanie nie jest specjalnie wydajne szczególnie w porównaniu z akumulatorami li-ion i li-pol.

Tak że warto przemyśleć czy nie lepiej jest wybrać czegoś z wbudowanym akumulatorem lub lepiej z akumulatorami 18650.

Dobrymi power bankami są np. te firmy xiaomi. Albo chociażby jeszcze obudowy ENB i akumulatory z forum swiatelka.

Cos co bym chcial wziasc na dluzsze wyprawy powinno z pewnoscia byc latwe w odnawianiu i tanie. Akumulatorki AA takie sa bo moge ladowac nawet 30 sztuk w domu i wziasc ze soba. Albo kupowac w trasie bo w kazdym sklepie sa.

Napisano

Ja testowałem takie powerbanki kosztujące właśnie w okolicach 5 pln na DX.com, chodzi toto na 18650, w zasadzie działa, ale jeszcze troszkę się bałem ładować w tym urządzonku. Możliwe, że na R6 i R03 też są.

Napisano

Myślę, że autor doskonale zna zalety ogniw litowych. Niemniej ma spory zapas AA i chciałby to wykorzystać.

Uszanujcie wybór i nie wciskajcie czegoś innego.

Napisano

R3 i R6 to przeżytek. 18650 pojemnością energetyczną zdominowały wszelkie zasilanie bateryjne. A myśląc przyszłościowo to wspomórz tego kicstartera https://www.kickstarter.com/projects/ezelleron/kraftwerk-highly-innovative-portable-power-plant/description tydzień używania nonstop (24h/dobę) twojego galaxy note na jednym ładowaniu.

Widzialem to juz na kickstarterze, codziennie sledze co tam maja, zwlaszcza w tematyce rowerow, jednak nie bardzo chce mi sie placic ponad 100 dolarow za ich power bank do tego dopiero w 2016 roku.

Jak juz wyjdzie i bedzie konkurencyjny to czemu nie, na pewno super rozwiazanie, wiem ze o co chodzi z kickstarterem, ale tez trzeba miec troche rozsadku.

Jezeli chodzi o jakas koniecznosc baterii AA czy podobnych to nie musi byc to jakis mus, poleccie moze to z czego sami korzystacie? Chociaz mi osobiscie te baterie wydaly sie najrozsadniejsze, bo mozna je kupic w kazdym sklepie na calym swiecie.

Napisano

Miałem taką ładowarkę IBOX na 2 akumulatory AA z tego co pamiętam, można było ładować aku do gniazdka i potem urządzenia z tego po podłączeniu kabla do USB , ładowałem tym starego HTC Desire. Wydaje mi się że telefon jeszcze szybciej się rozładowywał i nie nadążał się ładować przy włączonym ekranie, a beteryjka była conajmniej o połowę mniejsza niż Note 4. Szybko ją sprzedałem lepiej sobie odpuść taką ładowarkę i kup coś na 18650 pewnie będzie wydajniejsze.

Napisano

bo mozna je kupic w kazdym sklepie na calym swiecie.
 Najbardziej nieprzemyślane stwierdzenie obrońców AA. Akumulatorki zużywasz po zamknięciu sklepu, a po drugie znajdź całodobówkę przy singletracku. Przy przelotówkach jak najbardziej, ale gdzie droga przelotowa a gdzie szlak turystyczny? Godzinka, lub dwie, drogi bez oświetlenia, a i to może się okazać, że CPN zamknięty w danej wiosce a całodobowy jest dwie wioski dalej. Grunt to dobre przygotowanie się do wyprawy, co jest możliwe nawet przy paluszkach, ale ten sam zapas energii w ogniwach NiMH waży więcej niż przy ogniwach LiPoly. Wróćmy jeszcze do mojego stwierdzenia 

R3 i R6 to przeżytek. 18650 pojemnością energetyczną zdominowały wszelkie zasilanie bateryjne
Łatwiej i taniej jest obecnie dostać powerbanki a także latarki zasilane właśnie 18650. Dodatkowo oferują one źródło światła, dzięki któremu nie tylko nas widać ale i my widzimy co się dzieje.
Napisano

@@Tofi, Nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem. Zasilanie litowe jest tam, gdzie potrzebny jest mały rozmiar lub duży prąd. Przekleństwem aku litowych jest brak standaryzacji. Na rynku jest trylion rozmiarów i form ogniw, a wielu producentów stosuje własne rozwiązania i kształty, aku niewymienne. Przez to urządzenie robi się praktycznie jednorazowego użytku, gdyż nawet jeżeli uda ci się aku wymontować, to prawdopodobnie będziesz miał problem ze zdobyciem kompatybilnego. W razie problemów AA/AAA zastępujesz baterią pierwotną - póki co dostępną w każdym kiosku na rogu. Nie zdarzyło mi się jeszcze, bym miał problemy z zakupem baterii, ostatnio kupowałem w spożywczaku. Power banku ani ogniw 18650 w kiosku nie kupisz, a i w przygodnym sklepie elektrycznym/elektronicznym możesz mieć problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...