Skocz do zawartości

[turystyka] i rower szosowy

Dadi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Czy ktoś z Was używa roweu szosowego do celów turystycznych ? Wiadomo lepszy byłby trekking ale skoro na stanie jest tylko szosa...

Napisano

Cel turystyczny,jak najbardziej - tylko wygląda to ciupek inaczej niż na turystyku czy góralu.

Malutko się da zwiedzić na szosie pomiędzy tirami,dlatego zawsze wyznaczam punkt do którego jadę,tam robie chwilke przerwy (zwiedzam,podziwiam,posilam się,itd.) a póxniej zazwyczaj wracam.Chyba,że rozkładam wyjazd na 2 dni.

Napisano

Kiedyś jechałem dookoła Polski z kolegą...

Ja miałem przewymiarowanego górala na slickach i LX'sie, kolega tanią szosówkę Geant'a...

Najpierw urwało mu się mocowanie bagażnika, potem piasta dostała luzów, hamulce zaczęły niemiłosiernie wyć i na koniec tylna przerzutka odmówiła współpracy...

Oczywiście kilka razy kleił dętkę i rozerwał przednią oponę...

Po powrocie wymienił wszystkie szprychy i tylną obręcz.

Mój rowerek - pomimo bliskiego kontaktu z samochodem - nawet nie wiedział że odbył tę trudną podróż...

Napisano

:)

bo rower górski to taki gruboskórny niedźwiedź

a szosówka - delikatna sarenka

Ja zawsze myślałem , że rower szosowy ma taki osprzęt który łatwo się nie daje kkm :034: (tak sobie tłumaczyłem ceny osprzetu szosowego)

P.S Czy trekking to niedźwiedź na nogach sarenki ? :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
Ja zawsze myślałem , że rower szosowy ma taki osprzęt który łatwo się nie daje kkm
Właściwie to dobrze myślałeś...

Ja pisałem o taniej szosówce Gianta - była w większości na osprzęcie górskim... tzn. napęd jakiś TY...

Jakby chcieć porównać XTR'a do Dura-Ace to... nie ma co porównywać...

Moje niewiele używane (22tyś km bez błota) przerzutki XTR mają takie luzy jakby z gumy były...

(oczywiście przesadzam, nowe LX'y mają luzy większe...)

Ale w starych DA po 50tyś pojęcie luzów nie istnieje... nie da się wygiąć palcami ani wózka tylnej przerzutki ani prowadnic przedniej... po prostu beton...

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Zależy jaki rodzaj turystyki cię interesuje.Ja od lat jeżdżę na szosówce na ok. miesięczne wyprawy.Mój bagaż uległ stopniowej modyfikacji.Teraz wożę ok.3 kg,w tym namiot,śpiwór i fiordmatę w torebce na kierownicy.Plus mapy.W drugiej torebce,mocowanej na sztycy,ciepłe piankowe ciuchy.Ta torebka robi też za błotnik.Reszta w kieszeniach.Nie zamieniłbym szosówki na inny rower.

e7a42c65210a06ebm.jpg

33c764fda73a1d50m.jpg

5b879603d3352e4fm.jpg

0ce550490c9749a6m.jpg

9bae2f185e81a2b2m.jpg

0b0d94207cf61f8dm.jpg

434734a5bb0413f8m.jpg

6e2264822b227fe8m.jpg

c3b0b7d256bbfd70m.jpg

5cfe56bc1f41bfe7m.jpg

Napisano

no to mesje Jażem niezły hardkorowiec jesteś jak sie pakujesz na miesiąc w 3 kg .. mogłbym dokładniejszy spis rzeczy prosić ? nawet na priv // bo mi sie kroją dłuższe wycieczki i sie chciałem w 8kg zamknąć na 2 tygodnie ,ale widze ,że da sie lżej..

p.s. fajna mina na 3 foto od góry : )

• 2 tygodnie później...
Napisano

Polecam osobiście szosówkę i minimalny bagaż.

Przy większym bagażu, gdzieś ponad 10 kg na pewno lepiej i praktyczniej jechać (jak bawół) trekingiem.

Mnie taka jazda obładowanym rowerem - "byle do przodu" nie przynosi jednak przyjemności.

Ale to me subiektywne zdanie.

P.S. Jażem - ile płaci Mapei za reklamę swej firmy ?

Napisano

Owszem I co Wyprawę centruję koła Bo To w końcu nasze polskie drogi Są Prawda

Teraz wożę się Góralem Przynajmniej koła to wytrzymują ale nie mogę się z autobusami i tirami się pościgać

Napisano

A czy da się - można do szosy podczepić Extarawheela? Bo nurtuje mnie od pewnego czasu to pytanie. Z qmplem w odległych planach (tzn jak sobie kupimy szosy ;) i będzie czas i chęć) mamy wyprawę na Nordkapp. Ale właśnie tak inaczej trochę, z jednej strony chcielibyśmy mieć jak największą niezależność (czyli jak najwięcej własnych rzeczy - żarcie też) a z drugiej właśnie szosy nam się mażą. Wiem pomysł może trochę poroniony ale my tez zdrowi na głowach nie jesteśmy. Dodam że plan przewiduje dwa biki i jeden extrawheel :) i wymiana przyczepką co jakiś tam dystans. Co o tym myslicie?

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...