Skocz do zawartości

[manetki] 2015 Shimano SLX vs XT

tylkoNiedzielny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No dobra, biegi to niefortunne słowo:

Duża wajcha: jedno nacisniecie 4 koronki leca do góry i w slx i w xt

mała wajcha: jedno naciśnięcie 2 koronki w dół w xt 1 koronka w slx - zwie się to multi release

w slx brakuje jeszcze instant release, co w zasadzie mozna powiedzieć skreśla te manetki (przynajmniej w moich rozważaniach)

Napisano

mi cyka o 2... w górę i w dół.
Spróbuj mocniej nacisnąć alu wajche powinno być 4 kliknięcia. Przynajmniej w 770 tak jest na pewno :) 

Zdecydowane!
Nie pożałujesz - naprawdę warto dołożyć do XT bo kultura i precyzja pracy są na bardzo wysokim poziomie. 
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam,

podepnę się pod temat. W swoim rowerze mam przerzutki przód i tył Deore XT M-781 i manetki SLX SL-M670 (3X10).

Chciałbym wymienić manetki na Deore XT SL-M780 - naczytałem się tu na forum o ich zaletach i mnie skusiły.

No i tu pytanie: czy da radę wymienić same manetki nie ruszając (wyciągając, odłączając) linek od przerzutek, czy czeka mnie całkowity demontaż tychże linek i potem regulacja? Wolałbym tego uniknąć, przerzutki działają idealnie a nie wiem czy poradzę sobie z powtórną regulacją.

Drugie pytanie: czy linki i pancerze dostarczane razem z kompletem przerzutek XT różnią się czymś od tych z kompletu manetki SLX-przerzutki DeoreXT?

pozdrawiam Alkir

Napisano

Poczytam wobec tego o regulacji, może to nie jest skomplikowane i nie ma się czego bać. A co z pytaniem nr 2?

Dziękuję za podpowiedź.

Gość forestowy
Napisano

Nie różnią się

Napisano

ponownie dziękuję za szybką pomoc. Co do regulacji, jedyne moje doświadczenie to regulacja starych przerzutek deore lx, jeszcze 21 biegowych. Wtedy dałem radę, ale gdzieś wyczytałem, że 10 biegowa jest bardziej skomplikowana...

Napisano
 Wolałbym tego uniknąć, przerzutki działają idealnie a nie wiem czy poradzę sobie z powtórną regulacją.

Dość oryginalny powód na ewentualne "nie" dla zakupu. Będzie problem to raz są serwisy a dwa można się z kimś z Twojego miasta dogadać by jak umie po prostu Ci pomógł.

Napisano

Jak napisałem, wolałbym uniknąć. Ale już mi wyjaśniono, że to nieuniknione, więc tak czy inaczej jakoś sobie poradzę, albo serwis, albo spróbuję samemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...