Skocz do zawartości

[Mostek] Za duża rama. Czy pomoże wymiana mostka?

login87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem. Tzn moja dziewczyna. Ma za duzy rower (tzn ramę) i nie jeździ jej się na niej zbyt komfortowo. Ogolnie jest za duza odległość pomiędzy siodelkiem a kierownicą. Siodełko trochę przesunąlem do przodu i tak się zastanawiam czy nie kupić krótszego mostka bo czesto w czasue jazdy w dziwny sposób trzyma kierownicę. Nie chwyta całą dłonią kierownicy tylko jakby samymi palcami. Czy pomogła by wymiana mostka na np 40 - 50 mm ?? Jest to dobry pomysł?

26389980566426403697.jpg

sorry za rysunek.

Napisano

Skrócenie znacząco mostka spełni swoje zadanie jeśli rower jest używany bardzo rekreacyjnie.

Oczywiście jest mnie szkodliwe niż pozycja na rowerze która nie daje poczucia kontroli nad nim. Przy takiej pozycji dłoni na kierownicy utrudnione jest np obsługiwanie hamulców czy skręcanie.

Napisano

Rower to kross level a2 19" - rocznik chyba 2012. Wiecej na ten moment nie powiem bo dzisiaj dopiero jadę do domu rodzinnego wziąć rowery po zimowej przerwie...

Rower używany rekreacyjnie. Przy ładnej pogodzie dojazd do pracy ( 12km w jedna stronę) i popołudniami raczej nie więcej niż 30-40 km. Chociaż chciałbym w tym roku dziewczynę trochę zmobilizować żeby pojeździć trochę po górkach. Da radę? Czy skrócenie za bardzo odciąży przednie koło i będzie problem przy podjazdach?

Napisano

To zalezy od terenu.

Co innego toczyc sie sporadycznienz punktu a do b, co innego jezdzic zgodne z przeznaczeniem roweru. Da sie wszystko. Na ile komus sie to spodoba jesli ma sie przekonac do jazdy rowerem, nie wiem, ale watpie w powodzenie.

• Mod Team
Napisano

Patrząc na szkic położenia dłoni na kierownicy obawiam się że rower jest dużo za duży albo użytkownik zdecydowanie preferuje wyprostowaną sylwetkę zamiast wyciągniętej.

Napisano

Dokładnie, przecież może bardziej się położyć.

Dobrym sposobem na sprawdzenie czy mostek nie jest za długi (lub kiera za szeroka) jest skręcenie o 90* i......

.....trzeba względnie swobodnie trzymać grup, kiedy kiera jest u góry

Napisano

Tak jak koledzy wyżej piszą. Wymiana motska pomoże jeśli rower nie jest o wiele za duży.

Ostatnio to przerabiałem u siebie i wyszło pięknie, z tym że u mnie była zmiana ze 120mm na 100mm i teraz jest ideał.

Jeśli Ty u siebie masz przykładowo 120mm, a zmienisz na 50mm to podobno znacznie wpłynie to na komfort jazdy.

Osobiście nie miałem możliwości testowania roweru po tak dużych przezróbkach ale mi koledzy odradzali takie modyfikacje.

Mi w odpowiednim ustawieniu siodełka oraz kierownicy bardzo pomogły poniższe art. oraz koledzy z forum.

http://facetbiega.blogspot.com/2013/08/prawidowa-pozycja-na-rowerze.html

http://www.chandcyklista.tvk.wroc.pl/tekst_archiwalny/pozycja13.html

Jeśli ktoś jedzi rowerem tylko do sklepu po piwko to oczywiscie nie bedzie az tak skrupulanie trzymał się wszystkich parametrów, ale jeśli komuś zależy na "efektywnym  pedałowaniu" i jak najlepszej/komfortowej pozycji na rowerze to radzę posłuchać się rad kolegów bo to naprawdę bardzo dużo daje.

Jeśli masz możliwośc to pożycz od kogoś, albo przełóż z innego roweru mostek i kombinuj z odpowiednim ustawieniem aby nie kupić w ciemno złego mostku.

Ps. Nawet jeśli przybliżyłeś na maxa siodełko do kierownicy to to również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ ustawieniem siodełka regulujesz odległośc tyłka względem pedałów, a nie kierownicy.

Jeśli zle piszę lub niezrozumiale to proszę o poprawkę :)

Napisano

Krótszy mostek, ewentualnie kiera z większym gięciem "do tyłu" a najlepiej zmiana ramy - jeśli jest za długa to czasem nie jest też zbyt wysoka? Ramy dla kobiet są generalnie krótsze od męskich...

Najgorsze co może nastąpić to zniechęcenie panny do roweru w ogóle a wtedy nici ze ze wspólnych wycieczek. Oby nie tym razem ;)

POZDRo-:ver

Napisano

Dziewczyna ma sporo ponad 180cm? Bo jak nie, to był słaby pomysł z tej wielkości ramą. Jak chcesz ją zabrać w góry, to lepiej na sprzęcie nad którym panuje, więc IMHO przydałoby się dobrać coś właściwego, reszta to półśrodki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...