b1ogusz Napisano 20 Lipca 2006 Napisano 20 Lipca 2006 Witam Mam oczywiscie oslonke na tylnym trojkacie, zeby lancuch go nie obijal. Problem tkwi jednak gdzie indziej - co zrobic aby lancuch nie byl taki luzny, teraz przy kazdym krawezniku slusze ze caly lata:/ Nie moge go skrocic, bo nie starczy go wtedy na niektorych przelozeniach. Mam przerzutke X7 - moze da sie to jakos podregulowac zamocowaniem przerzutki? Jak?
tichy Napisano 20 Lipca 2006 Napisano 20 Lipca 2006 W sumie dziwne że lata... słyszałem że X-7 ma dobrą sprężynę. W niektórych przerzutkach jest kilka możliwych mocowań sprężyny (nie wiem czy w X-7 tak jest). Ale lepiej przy tym nie manipulować bo przeważnie trudno jest zdjąć sprężynę i _bardzo_ trudno ją założyć. Chyba pozostaje Ci kupić napinacz łańcucha. Btw, w niektórych przerzutkach można założyć dodatkową sprężynę ,,odciągającą'' ale nie wiem czy do X-7 się da.
Pawciu Napisano 21 Lipca 2006 Napisano 21 Lipca 2006 bardzo mnie to dziwi bo slyszalem ze x-7 bardzo dobrze naciaga lancuch o_O
Mod Team Odi Napisano 21 Lipca 2006 Mod Team Napisano 21 Lipca 2006 Przejedź się na Deorce to dopiero wtedy zobaczysz jak łańcuch potrafi szaleć A sprawdzałeś jego długość? Nie jest przypadkiem za długi?
crazybiker Napisano 21 Lipca 2006 Napisano 21 Lipca 2006 Znaczenie ma tez jaka dlugosc wozka wybrales! Choc wydaje mi sie z long bo to najpopularniejsza wersja, czasem rozwiazaniem jest dobor medium gdy nie ma sie z przodu blatu powyzej 42-44z Pzdr.
b1ogusz Napisano 21 Lipca 2006 Autor Napisano 21 Lipca 2006 Wozek mam dlugi. Lancuch ma 112 ogniw - byl juz skracany o 2 i jak bym go jeszcze skrocil to na najlzejszych przelozeniach bym nie pojezdzil;] Lancuch lata najbardziej na najciezszych przerzutkach tzn. 3x8. Napinacz w mtb to chyba niezbyt dobre rozwiazanie...? A do tego dochodza dodatkowe kg:/ Czekam na kolejne propozycje, sprobuje jeszcze sprawdzic - moze da sie skrocic...
Mod Team Odi Napisano 22 Lipca 2006 Mod Team Napisano 22 Lipca 2006 Poszukaj tematu o długości łańcucha i sprawdź bo mi się wydaje, że jednak masz za długi. U siebie miałem 106 ogniw, teraz w nowym napędzie mam 104.
Rulez Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 Spróbuj wyregulować przerzutkę tak jak w instrukcji : http://www.sram.com/_media/techdocs/rd_X0_...5_4_3__7_04.PDF
Ufoludek Napisano 13 Sierpnia 2006 Napisano 13 Sierpnia 2006 Poszukaj tematu o długości łańcucha i sprawdź bo mi się wydaje, że jednak masz za długi. U siebie miałem 106 ogniw, teraz w nowym napędzie mam 104. Popieram Odi i sądze za masz ciagle za długi łańcuch. Ja jak kupiłem miałem 112 i jeździć sie nie dało tak latał ale następnego dnia skróciłem do 104 i jeździ super
TocaS Napisano 13 Sierpnia 2006 Napisano 13 Sierpnia 2006 Wszystko chyba zależy też od długości tylniego widelca, a głównie od środka osi suportu do środka osi tylniego koła. Dla jednego na tym samym napędzie łańcuch będzie za długi, a dla drugiego w sam raz.
b1ogusz Napisano 13 Sierpnia 2006 Autor Napisano 13 Sierpnia 2006 Jak mam ustawiona najwieksza koronke z tylu i najwiekszy blat z przodu to wozek przerzutki jest maksymalnie naciagniety (bardziej juz sie nie da). Czy w tym wypadku jest sens skracac lancuch jeszcze bardziej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.