Skocz do zawartości

[kaseta+lancuch] Kaseta shimano HG51, łańcuch sunrace m84

Pre100n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przyszedł czas na wymianę napędu w moim rowerze. Szukam czegoś w okolicy 100 pln.

Teraz jeżdżę na HG31 i bliżej nieokreślonym łańcuchu.

Wstępnie wybrałem kasetę Shimano HG51 + łańcuch Sunrace m84

Czy taki zestaw ma sens? Jeśli chodzi o kasetę to chyba nie ma co wybrzydzać, za to w sprawie łańcucha mam dylemat.

Sprzedawca pisze, że ten sunrace jest lepszy niż HG50. Cenowo porównywalnie z HG40 - ale czytałem, że HG40 to lakka padaka.

Prosze o opinie.

PS - czy RD-M737 dobrze obsłuży kasetę 11-32?

• Mod Team
Napisano

Kmc i connex widze ze w podobnych pieniadzach, za ok 50 widze connexa ze spinka i przesylka, chyba się zdecydowalem :)

Napisano

Za pięć dych będziesz miał Connexa z taką spinką że najlepiej zrobisz nie zakładając jej ;) Dobrą spinkę ma dopiero Connex 808. W sumie chyba nawet najlepszą jaka istnieje ;)

• Mod Team
Napisano

na 3 łańcuchach dłużej pojeździsz, ale w 3 warto pakować sie raczej tylko wtedy jak mocno deptasz i szybko zajeżdżasz napęd. w innym przypadku 2 łańcuchy powinny starczyć na kilka sezonów.

Jak szukałem łańcucha do swojego napędu przeczytałem sporo opinii o łańcuchach 8sp, i wynikało z nich że  z Shimano warty uwagi jest tylko HG 91.

Napisano

Pożyjemy zobaczmy - zamówiłem zestaw z hg71, jak sie zacznie robić plastelina to wymienię. W sumie raz na rok wymienić kasetę i łańcuch to nie majątek :) W zeszłym roku od sierpnia przejechałem może z 500 km więc sprzęt u mnie ciężko nie ma :)

PS - czy RD-M739 obsłuży kasetę 11-32 czy raczej spodziewać się wymiany? Czytałem, że w oryginalnym secie dla grupy XT z czasów M739 była kaseta (bodajże CM-M737-I) o stopniowaniu 11-32.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...