Skocz do zawartości

[Korba] Zamiana 3x9 na 2x10

thetere

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy da radę trzy zębatkową korbę deore HTII 9s zmodernizować do dwu zębatkowej pod 10s. Oczywiście biorąc pod uwagę kupno świeżych blatów.

Zastanawiam się czy będę musiał wymieniać całą korbę przy wymianie napędu na nowszy.

Napisano

Musisz:

1. Odsunąć prawe ramię o 2,5mm od ramy żeby zachować prawidłową linię łańcucha. (Zrobisz to podkładkami pod suport)

2. Śruby mogą okazać się za długie wtedy albo montujesz  rickring lub jak ktoś wyżej pisał podkładki pod kominy.

3. Nowe tarcze montujesz w miejsce najmniejszego i środkowego blatu.

Powinno działać jak należy :)  Sam przechodzę teraz z 3x9 na 2x10 i też się nad tym zastanawiałem.

Napisano

Mam takie pytanie zmieniając w ten sposób korbę czy pozostałe części jak manetka , przerzutka przednia jest jakiś patent aby nie wymieniać na 2 

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Wez pod uwage ze nowe blaty kosztuja pewnie 60-70% ceny nowej korby. Ja bym sie raczej nastawil na kupno okazyjnie jakiejs nowej korby(np zdjetej z nowego roweru).

Napisano

Mam takie pytanie zmieniając w ten sposób korbę czy pozostałe części jak manetka , przerzutka przednia jest jakiś patent aby nie wymieniać na 2 

lekki-rower.blogspot.com

Nie musisz zmieniać manetki ani przerzutki z przodu. Na manetce korzystasz tylko z najmniejszego i średniego biegu najwyższy blokujesz śrubą regulującą wychylenie w przedniej przerzutce :)  

Napisano

Podsumujmy - mając napęd 3x9 i chcemy przejść na 2x10 wymieniamy korbe na dwa blaty tak jak koledzy wyżej napisali lub wymieniamy na korbę dwublatową nową .Więc możemy zostawić manetki i przerzutkę przednią .Kasetę wymieniamy na 10 a co z przerzutką tył i łańcuchem chodzi mi o szerokość łańcucha ?

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Kolega teoretycznie ma rację. Z manetką się zgodzę, z przerzutką nie. I to nie w kwestii, że to nie działa, bo działać będzie, ale dopiero jak zmienisz na dedykowaną do 2x to zobaczysz poprawne działanie. Przerabialem temat. I nie chodzi o jakiś zakres, tylko o wózek przedniej przerzutki i jego dopasowanie do tarczy 36/38.

Napisano

Podsumujmy - mając napęd 3x9 i chcemy przejść na 2x10 wymieniamy korbe na dwa blaty tak jak koledzy wyżej napisali lub wymieniamy na korbę dwublatową nową .Więc możemy zostawić manetki i przerzutkę przednią .Kasetę wymieniamy na 10 a co z przerzutką tył i łańcuchem chodzi mi o szerokość łańcucha ?

lekki-rower.blogspot.com

Musisz kupic nową kasetę i łańcuch 10 rzędowy  +  przerzutka i manetka na 10 rzędów, tego się już nie da przeskoczyć. Chyba że chcesz 2x9 z kasetą 11-34. Wtedy musisz dobrze dobrać najmniejszy blat z przodu żeby nie było za twardo na podjazdach. 

Mam przerzutkę sram x9  na 3 rzędy kumpel ma na 2 różnicy w wózku żadnej nie widzę. Jeździł znajomy na tej 3 rzędowej z 2 blatami i manetką na 3 rzędy po wyregulowaniu wszystko działało bardzo dobrze. 

Napisano

Jak się da to fajnie, tylko poza zębatkami trzeba dokupić mniejsze drobnostki ( śrubki, podkładki ) - Jak z ich dostępnością ??

Doprecyzuje, że tak korba będzie szkła do crossa a nie mtb :) Przyszłościowo chciałbym zmienić z 48/36/26 na 44/32, problemu by nie bylo gdyby mógł gdziekolwiek dostać taką korbę - specialized taką montuje w swoich modelach crossowych, ale nie można jej nigdzie dokupić, jest też XTR 44/30 bodajże ale cena zaporowa. Zostaje tylko przełajowa Shimano CX50/70 46/36 - siedemdziesiątka trochę droga, a pięćdziesiątkę ciężko w Polsce znaleźć w czarnym kolorze, do tego nie wiem czy 46t będzie nie za duże.

Napisano

Jak zmienisz korbę na 2-blatową, to zalecałbym wymianę przerzutki przedniej dedykowanej do napędów 2x10. Oczywiście 3x10 będzie działało również ale to nie będzie to tak do końca. Pójście po najmniejszej linii oporu może źle się skończyć gdzieś na trasie a tego, jak wiadomo nikt nie chce ;)

Niektóre manetki Shimano mają od spodu przełącznik 2/3x i wtedy jeden wydatek mniej będzie. Jednak przechodząc na napęd 2/3x10 i tak są to spore koszty związane z wymianą praktycznie całego napędu. Jeśli się jednak zdecydujesz na ten krok, to ze sprzedaży zdemontowanych podzespołów możesz odzyskać jakieś 40-50% wartości nowych części.

Innymi słowy - zamiast kombinować warto czasami dołożyć trochę grosza i wymienić na nowe rzeczy dedykowane do konkretnego zastosowania, w tym przypadku napęd 2x10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...