Skocz do zawartości

[Cross/Fitness] Do 3000 / dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy cross czy fitness, jak walniesz kołem w dziurę i nie zamortyzujesz rekami/ciałem , to każde koło ma skończoną wytrzymałość. Ja jeżdżę po ścieżkach na oponie 23c, więc 30c to naprawdę sporo moim zdaniem.

Napisano

A no to rzeczywiście nie ma się co o tą szerokość martwić. @Rafał, nie mam pojęcia co to był za rower, cały na Alivio z hydraulikami Promax, nie potrafię go znaleźć na ich stronce, nie wiem czy to nie jakiś Fuji ...

Napisano

cały na Alivio z hydraulikami Promax,

eeee....ale tzn tarczowe hamulce?

zmieniasz zdanie, że koniecznie bez tarcz, czy po prostu akurat ten takie miał ?;)

Napisano

Koła wydawały mi się strasznie delikatne. Nie połamie to się jak wjade na dziure???
Fizyka mówi że w takim wypadku trochę wygnie się koło trochę matka ziemia, jak na załączonym obrazku

Car-vs-bike.jpg 

Koła w rowerach szosowych są bardzo sztywne. Masz naciąg który musi utrzymać rawkę na węższej osi plus oponę pompowaną w granicach 100 psi. Jest to wada, ponieważ jak coś się nie ugnie to się złamie, dlatego ważna jest technika jazdy. Wyczucie takie jak podczas skoku do wody - albo płynnie wejdziesz pod powierzchnię, albo walniesz o lustro wody jak worek kartofli. Po prostu musisz nauczyć się pracować kolanami i łokciami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...