Skocz do zawartości

[hamulec v-brake]iskry podczas hamowania

Dzida

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mówię bez oglądania i zdroworozsądkowo. Jeśli coś może powodować iskry to na pewno nie kostka hamulca, a któryś z jego elementów trący o obręcz. Upewnij się, że hamulec jest poprawnie zamontowany.

Napisano

Obstawiam kawalek metalu w klockach hamulcowych. Rozepnij sobie v-ki i zobacz co tam sie wbilo w klocki.

p.s

zeby uprzedzic pytania format 3gp otwiera sie np. real playerem

Napisano

Ani opcja 1, ani 2 ani 3.

Klocki specjalnie przed fotkami umyłem woda + mydełko, obręcz przetarłem wilgotną szmatka, jest równiutka i bez opiłków. Pojeździłem 10 km po czym wziąłem się za to, żeby nakręcić i wam pokazać. Hamulce zmaontowane 100%, klocka jest jeszcze połowa.

Any Idea?

ja wiem, że to rzadkość. Zawsze mam nietypowe problemy :)

Napisano

Nie przejmuj się tymi iskrami, to palące sie kawałki aluminium zdarte z obręczy. Czasami się tak zdarza, a ponieważ widać to tylko w nocy, wielu ludzi o tym nie wie.

Napisano

Nie przejmuj się tymi iskrami, to palące sie kawałki aluminium zdarte z obręczy. Czasami się tak zdarza, a ponieważ widać to tylko w nocy, wielu ludzi o tym nie wie.

W moim przypadku widać w środku dnia przy obecnym słońcu...

Napisano

Możesz to robić przed dziewczynami każda będzie twoja :) A tak na poważnie, to sprawdż jeszcze raz ustawienie klocków. Jeżeli są dobrze sustawione może wymień jednak klocki, nie wykluczone że to Roge ma racje i to kawałki aluminium z obręczy się spalają.

• 2 tygodnie później...
Napisano

a co to za klocki?

niektóre klocki mają w swej miesznace opiłki metalu (one też piszczą)

kiedyś miałem taki badziew. :[

swoją drogą kiedyś mi jakims cudem w klocek wpadł jakiś kawałeczek metalu i fajnie se tak przy mega ostrym hamowaniu "wytoczyłem" rowek w obręczy :033:

Napisano

No jak dla mnie bajer... :twisted: Zmień klocki jak radzi dedis... a jak nie pomorze.... to może jakaś klątwa? Moze kogoś rozjechałeś?? :twisted: :033:

Napisano

Na filmie widac jakby te iskry wylatywaly w momencie kiedy puszczasz klamke. Może to byś spowodowane tym ze opilki alu zdzieraja sie z obręczy [normalne ale nei w takiej skali] i pozostają na powierzchni klocka [rozgrzewaja sie do kilkuset *C] A gdy puszczasz klamke klocek oddala sie od obręczy i opiłki dostają tlenu po czym spalają sie i spadają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...