Skocz do zawartości

[Korba SRAM S1000] Dostępność części zamiennych

wieloiksiasty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Przymierzam się do zakupu roweru z napędem SRAM i korbą SRAM S1000, ale robiąc rozeznanie zauważyłem, że zastosowane w niej zębatki (rozstaw 120mm) są praktycznie nie do kupienia albo bardzo drogie. Czy ja źle szukam? A może to się nie zużywa i nie mam co się martwić? Warto się pchać w rower do którego ciężko dostać części potem?

Napisano

To raczej kwestia braku wyboru :) taki rozstaw otworow jest obecnie popularny w korbach Srama, zebatki sa drogie i tyle.

To ze korba tania w eksploatacji nie jest nie znaczy rownoczesnie skreslenia roweru, przynajmniej wg mnie.

Napisano

Nie spodziewałem się takich rozbieżności. Napiszę do sklepu, niech sprawdzą jaka jest przy rowerku.

A tak BTW to jak szybko czekałaby mnie wymiana zębatek przy korbie? Oczywiście zakładamy, że dbam o rowerek, smaruję łańcuch i wymieniam go jak się rozciągnie.

Napisano

Po co oni w ogóle klepią gotowe rowerki z takimi egzotycznymi częściami? Zabawa w ściąganie drogich zębatek nie wiadomo skąd raz na rok albo nawet dwa brzmi kiepsko. A co będzie jak się okaże, że za 2 lata takie zębatki w ogóle przestaną być dostępne?

Myślicie, że napęd SRAM X9-tył/X7-reszta jest wart takich wyrzeczeń w porównaniu z Shimano na poziomie XT-tył/Deore-reszta?

Napisano

Jeżeli w tym rowerze jest gwintowana mufa suportu - problem nie istnieje.

Zajeżdzisz s1000 i wstawisz potem cokolwiek z shimano,fsa itd,korby standardu shimano są relatywnie tanie w stosunku do srama i jest do nich mnóstwo dostępnych zębatek wielu producentów.

Sam napęd x7/x9 jest moim zdaniem warty uwagi,pracuje lepiej niż slx/xt, z korbami shimano również.

Jeżeli jest tam PF30/BB30 - zastanowiłbym się.........będziesz skazany na Srama,niektóre drogie modele innych firm albo redukcje do wkładów suportu,bądż jeszcze droższe patenty praxis works itd.

Napisano

W opisie jest suport SRAM Press Fit GXP, gwintu brak. Znając moje szczęście pewnie to jest ta gorsza wersja :D Z drugiej strony rowerek model niżej jest na Shimano i też ma Press Fit. Dziwne by to było gdyby robili inne mufy dla tego modelu, bo zdaje się, że ten rowerek i model niżej mają taką samą ramę, po co byłyby im dodatkowe koszty na produkcji?

Napisano

W obydwu roweruch rama jest opisana jako Aluminium Ultralite, stąd wniosek, że dążąc do jak najniższych kosztów produkcji robią takie same, pewności nie mam.

To jak z tym PressFit'em? Będzie się tam dało wstawić Shimano potem?

Napisano

Sprawdż na stronie shimano/sram dla pewności,ale shimano i sram press fit  gxp mają tą samą średnicę mufy ( 41mm ) i bedą zamienne w pakiecie ze stosownymi korbami.

PressFit, a BB30 to dwie zupełnie inne bajki.

Oczywiście,że to różne bajki,podane razem tylko dlatego,że wykluczają montaż czegoś od Shimano bez adapterów albo specjalnego wkładu.

Napisano

W obydwu roweruch rama jest opisana jako Aluminium Ultralite, stąd wniosek, że dążąc do jak najniższych kosztów produkcji robią takie same, pewności nie mam.

To jak z tym PressFit'em? Będzie się tam dało wstawić Shimano potem?

Tak, zmieniając press fit na standard Shimano.

Jednak zmieniając wkład i korbę koszty będą wyższe niż zdobycie tarcz do korby Srama. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...