Skocz do zawartości

[3000-3500] Jaki kupić rower 95% szosa 5% las

osis25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem jakie masz możliwości przymiarki do przełaja (wstydzisz się miejsca zamieszkania ?) ale zanim zdecydujesz o wyborze roweru radzę wypróbować.

Napisano

Nie wstydzę się profil poprawiony, jestem z Gliwic :)

Martwi mnie jedynie pozycja na przełaju i brak amortyzatora z przodu, może się to odbić na moich nadgarstkach i komforcie ?

Jak z wytrzymałością tych przełajówek ?

Napisano

Komfort , ludzie jeżdżą długie dystanse na szosówkach i nie narzekają, w przelaju można założyć nawet szersze opony więc komfortu więcej ... z wytrzymałością :

Napisano

Hmmm czyli pod moim ciężkim dupskiem lepiej się sprawdzą niż cross. Chciałbym się na takowym rowerku przejechać ale u mnie w mieście niechętnie w sklepie dają rower na przejażdżkę :/ Ja osobiście myślałem nad czymś takim

http://allegro.pl/rower-gorski-romet-rambler-29r-line-5-0-2014-wyprz-i4750829300.html

http://allegro.pl/rower-29-silverback-sola-2-xt-recon-air-wyprzedaz-i4772261251.html

Osprzęt chyba lepszy niż w takich przełajówkach ale jak z jazdą ? Na pewno gorzej.

Nigdy nie rozważałem przełajówki.

Napisano

Sam musisz zdecydować, niestety lepszej metody porównanie niż jazda próbna nie ma, na jakieś spokojne przejażdżki po asfalcie z żoną ten Romet może być ... nie będzie efektywny na asfalcie, ale na pewno będzie komfortowy, będzie też miał sprawniejszy amortyzator niż w rowerze crossoym.

Napisano

Zaczynam się przekonywać do tych przełajówek. Tylko widzę, że jest dość mało tego typu rowerów na allegro. Coś jeszcze w tej kwocie jest godnego uwagi ?? Gdzieś czytałem, że te hamulce tarczowe mechaniczne to pomyłka w takim rowerze czy to prawda?

Napisano

Hamulce tarczowe mechaniczne to taki półśrodek - pozostaje wada zmniejszenia sprawności po zabrudzeniu linek , oraz mniejsza siła niż hydraulików.

Niestety dobrze wyposażone przełaje w rozsądnej cenie raczej tylko za granicą ...

Napisano

Tak sobie czytam ten temat i coraz bardziej się dziwię. Z tego co napisałeś na początku, poszukujesz roweru :

Rower będzie używany 95% na szosie (dojazd do pracy około 15km w jedną stronę) wycieczki itp itd od czasu do czasu w las żadne ekstremalne wyścigi górskie :) zastanawiam się nad kołami 29cali. Rower ma być w miarę lekki, dość szybki, wygodny i na pewno nie czarny !

Pierwsza Twoja myśl, że najlepszy będzie cross była dobra, ale z biegiem czasu i co poniektórych postów pożeglowałeś w stronę przełaju....

A tymczasem przełaj to rower do ścigania się w terenie, a nie wygodny rower na wycieczki i dojazdy do pracy.

Na przełaju będziesz bardziej wyciągnięty i pochylony. Wąska kierownica wymaga większych umiejętności przy jeździe w terenie.

Wąskie opony 32mm. przy Twojej wadze będą sobie słabo radzić w terenie ( no chyba, że będziesz jeżdził tylko i wyłącznie po twardym).  Na szosie również się nie sprawdzą, ponieważ mają bieżnik typowo terenowy. Brak widelca amortyzowanego przy Twojej wadze również odczujesz, szczególnie na nierównych podłożach.

Osobną sprawą jest, że w tej samej cenie rower przełajowy jest na sporo słabszym osprzęcie niż cross.

Oczywiście, jeśli uważasz, że przełaj będzie dla Ciebie lepszy, to zapomnij o tym poście i kupuj przełaja :thumbsup:

Napisano

Pierwsza Twoja myśl, że najlepszy będzie cross była dobra, ale z biegiem czasu i co poniektórych postów pożeglowałeś w stronę przełaju....

A tymczasem przełaj to rower do ścigania się w terenie, a nie wygodny rower na wycieczki i dojazdy do pracy.

Na przełaju będziesz bardziej wyciągnięty i pochylony. Wąska kierownica wymaga większych umiejętności przy jeździe w terenie.

Wąskie opony 32mm. przy Twojej wadze będą sobie słabo radzić w terenie ( no chyba, że będziesz jeżdził tylko i wyłącznie po twardym).  Na szosie również się nie sprawdzą, ponieważ mają bieżnik typowo terenowy. Brak widelca amortyzowanego przy Twojej wadze również odczujesz, szczególnie na nierównych podłożach.

Osobną sprawą jest, że w tej samej cenie rower przełajowy jest na sporo słabszym osprzęcie niż cross.

Oczywiście, jeśli uważasz, że przełaj będzie dla Ciebie lepszy, to zapomnij o tym poście i kupuj przełaja :thumbsup:

Tak się nad tym wczoraj i dziś zastanawiałem i powoli dochodzę do podobnego zdania.... Ale jeszcze się na takowym rowerze przejadę i zobaczę co i jak.

A w takim razie co polecasz?

Napisano

A może miejski cross np. Medano Vanity VT3

http://www.flowerbike.pl/product-pol-28421-Rower-miejski-Medano-Vanity-Vt-3-.html

Lekki, szybki, dobry osprzęt... Tylko na wyprawy w teren trzeba by założyć inne opony, bo seryjne są zupełnie gładkie - na miejskie asfalty... Rower ma specyficzną i niską ramę, dobrze byłoby się do niej przymierzyć.
Można byłoby pomyśleć o hybrydzie typu Kellys Physio 30/50, Kross Seto/Pulso, tylko że tam brak amortyzatora...

Napisano

Tak się nad tym wczoraj i dziś zastanawiałem i powoli dochodzę do podobnego zdania.... Ale jeszcze się na takowym rowerze przejadę i zobaczę co i jak.

A w takim razie co polecasz?

Ja w temacie crossa polecam rowery Muesing, aczkolwiek wybór jest duży i równie dobrze możesz wybrać co innego.

Poczytaj sobie na Forum, jest sporo o crossach w różnych przedziałach cenowych.

Napisano

Ja bardzo lubię przełajówki (spędzam na niej najwięcej czasu), ale autorowi tego wątku bym go w żadnym wypadku nie polecił. Koncepcja wożenia dziecka w foteliku praktycznie wyklucza przełajówkę. Do Twoich potrzeb najlepiej będzie pasował trekking. 28 calowe koła, niezbyt szerokie opony, duża możliwość zawieszenia wszystkiego co się da (w tym fotelika), błotniki i oświetlenie w standardzie. Do tego dochodzi jeszcze wygodna pozycja. Zerknij na coś takiego: http://allegro.pl/10-cube-touring-pro-white-anthrazit-2014-r-50cm-i4788780894.html lub http://batavus.strefamarek.allegro.pl/rower-batavus-tourmalet-v27-h-r-53cm-2015.html#close 

A najlepiej poszukaj podobnych modeli z poprzedniego roku w przecenie. Krossa osobiście odradzam, bo sam musiałem zatrudnić adwokata, żeby wyegzekwować zapisy gwarancji (a jakbym ważył więcej to pewnie by się to nie udało w związku z jej zapisami).

Napisano

Tego typu rowery mnie nie interesują nie jestem jeszcze emerytem co bym na takim rowerze jeździł :D

Napisałem już, że z fotelika mogę zrezygnować, moja kobieta częściej jeździ z dzieckiem niż ja.

Napisano

@osis25

to nie jest kwestia bycia lub nie bycia emerytem tylko zaspokajania konkretnych potrzeb. Przełaj nie będzie miał błotników i trudno będzie je założyć. Brak amortyzacji widelca wymaga większych umiejętności (i daje o sobie znać nawet na krawężnikach w mieście). Rama w przełaju ma taką geometrę, że naprawdę dobrze pedałuje się dopiero po wpięciu butów (SPD lub coś podobnego). Osprzęt przełaju w cenie do 3.5 tys zł będzie naprawdę słaby, a musisz sobie zostawić jeszcze pieniądze na doposażenie choćby w światełka. Zresztą wybór przełajów w Polsce jest minimalny...

Wszystkie argumenty merytoryczne i racjonalne przemawiają z zakupem roweru trekingowego bo on najlepiej zaspokaja zdefiniowane przez Ciebie potrzeby, ale zakup roweru to także emocje. Tych z pewnością więcej dostarczy Ci rower przełajowy. Osobiście mam przełaj Gianta i uważam, że to świetne rowery, choć gdybym wybierał drugi raz to zdecydowałbym się na hamulce tarczowe. To jedyna rzecz, której mi brakuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...