domingez Napisano 8 Listopada 2014 Napisano 8 Listopada 2014 witam, ostatnio lancuch zaczal mi skakac po kasecie (shimano cn-hg 54). przebieg to 1300km. postanowilem zainwestowac w nowy. kaseta Sram PG1030 11-36, 10v , korba Shimano M522, 42-32-24. czy do 80-100zl znajde lancuch w miare wytrzymaly i kompatybilny z reszta podzespolow ? z gory dziekuje!
seraph Napisano 8 Listopada 2014 Napisano 8 Listopada 2014 Jeśli stary łańcuch skacze to raczej nie oszczędził kasety i nowy też będzie skakał Można zainwestować w łańcuch Shimano wysokiej grupy np XT, Ultegra lub łańcuch Campagnolo. Nie mam jednak doświadczenia z łańcuchami 10sp, ale tak jak mówiłem nowy łańcuch raczej się nie przyjmie. Wrzuć zdjęcia kasety do tematu z oceną napędów to i doradzą lepiej.
Roonin Napisano 8 Listopada 2014 Napisano 8 Listopada 2014 1300kmi już po łańcuchu?? Rany...w sezonie kupował bym łańcuch co miesiąc.
herosa Napisano 8 Listopada 2014 Napisano 8 Listopada 2014 Oto, co o serwisowaniu łańcucha pisze sport-profit: Łańcuch Łańcuch i zębatki utrzymywać w czystości, odpowiednio smarować i 2 razy w roku kontrolować zużycie. W odpowiednim czasie zmienić łańcuch /rowery wyścigowe po ok. 2000 km, MTB po ok. 1500 km/. Chroni to zębatki i jest tańsze niż ich wymiana. Więc się zgadza
Roonin Napisano 8 Listopada 2014 Napisano 8 Listopada 2014 U mnie poczciwe HG5x wytrzymują przynajmniej dwa razy tyle. Tyle że łańcuch regularnie czyszczony i smarowany. I nie mówię tu o przeskakiwaniu tylko pomiarze granicznego zużycia.
mariusz231 Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 Ciekawe jak autor watku dbal o ten lancuch, co sie wlasnie skonczyl u mnie kiedys hg40 wytrzymalo prawie 2000. Wszystko zalezy od dbania o naped ale rowniej o sposob jazdy. Poszukaj moze od dwoch wyzej wymienionych czegos od kmc ale tylko z grupy X10-9x
jasinski21444 Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 U mnie poczciwe HG5x wytrzymują przynajmniej dwa razy tyle. Tyle że łańcuch regularnie czyszczony i smarowany. I nie mówię tu o przeskakiwaniu tylko pomiarze granicznego zużycia. Hmm , dość długo . U mnie obecny XTR wpada przymiar 1.0 luźno po 1438km. Nadal jestem zdania że łańcuchy shimano to guma od majtek .
Roonin Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 No nie wiem jak to jest ale u mnie po takim przebiegu nawet 0,75 nie wchodzi.
ugupu Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 A mnie zastanawia jedno. Czy choinka też ma te marne 1300km czy też jest stara. Bo żeby zajechać cały napęd na tym dystansie to trzeba się jednak trochę postarać.
domingez Napisano 9 Listopada 2014 Autor Napisano 9 Listopada 2014 O lancuch dbalem. Byl czyszczony w ciagu tych 1300 okolo 5 razy wiec srednio co 260km. Pytam po prostu o lepszy lancuch bo chce go kupic na "zas". Cale to przeskakiwanie nie jest jakies mega zauwazalne. Moze to bardziej efekt placebo ale pytam na przyszlosc bo i tak wkrotce bede musial to zrobic. Ps. Jezeli kogos to interesuje jak dbalem to w temacie o ocenie napedu jest zdjecie mojej "zabrudzonej" kasety. I panowie, prosze na temat
beskid Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 Cały problem w tym, że tu każdy ma inne zdanie na temat tego czy innego łańcucha. Shimano niby gumka ale są tacy co sobie bardzo chwalą. Jak chcesz zostać przy tej firmie to kup XTR'a. Aby łańcuch przeskakiwał to muszą być spełnione pewne warunki w tym zużyta kaseta a ja tego zużycia nie widzę. Zrób pomiary i już się trochę wyjaśni.
Roonin Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 O lancuch dbalem. Byl czyszczony w ciagu tych 1300 okolo 5 razy wiec srednio co 260km. To u mnie przez 260km łańcuch ma jakieś 3 czyszczenia. Po 200km to już świerszcze grają na bank. Łańcuchy shimano nie są złe tylko nie kupować najniższych modeli.
domingez Napisano 9 Listopada 2014 Autor Napisano 9 Listopada 2014 Sluchaj w ten sposob mozna sie licytowac jeszcze przez 50postow. Ty czyscisz 3 razy a inny 10 bo jezdzi gdzie sie da.
GhOsTwrc Napisano 9 Listopada 2014 Napisano 9 Listopada 2014 Camagnolo sie najwolniej rozciagaja przez co starczaja na tysiace km . Polecam C10/Centaur.
domingez Napisano 9 Listopada 2014 Autor Napisano 9 Listopada 2014 mysle, ze cena tego campa jest akceptowalna bo preferuje zasade kupic raz a porzadne. tylko pytanie obecny lacuch to 116 ogniw, campa ma 114.. wejdzie to to ? a jak np z innymi lancuchami shimano typu hg-9x, slyszalem, ze mieszanie grup nie jest wskazane bo "twardszy" lancuch moze zniszczyc kasete, prawa to ? pozdrawiam
jasinski21444 Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 mysle, ze cena tego campa jest akceptowalna bo preferuje zasade kupic raz a porzadne. tylko pytanie obecny lacuch to 116 ogniw, campa ma 114.. wejdzie to to ? A czemu by miało nie wejść ? W obecnym łańcuchu i tak na 90% nie masz 114 ogniw tylko mniej . Łańcuch po kupnie się skraca skuwaczem do łańcucha . a jak np z innymi lancuchami shimano typu hg-9x, slyszalem, ze mieszanie grup nie jest wskazane bo "twardszy" lancuch moze zniszczyc kasete, prawa to ? pozdrawiam Lekka bujda , wszystkie łańcuchy shimano to guma od majtek ( na podstawie doświadczeń HG40 , XT i obecnie XTRem ) . Trwałość napędu zależy od wytrzymałości łańcucha na wyciąganie więc łańcuch wyciągnie się wolniej = napęd dłużej pożyje .
Roonin Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 , ze mieszanie grup nie jest wskazane bo "twardszy" lancuch moze zniszczyc kasete, prawa to ? pozdrawiam Nie do końca. Nie zakłada się badziewnego łańcucha do dobrej kasety bo j.w kolega pisał wyciągnięty łańcuch ją zniszczy. W twoim przypadku problemem może być tez kaseta Sram które niestety trwałością nie grzeszą. Sram firma dobra i ceniona ale od kaset i łańcuchów osobiście trzymam się z daleka, po złych doświadczeniach z tymi wyrobami. Moje zdanie w tej kwestii nie jest odosobnione.
qba3777 Napisano 10 Listopada 2014 Napisano 10 Listopada 2014 1300? Pewien jesteś, że już jest w tak złym stanie? U mnie ten łańcuch z kasetą HG-62 przejechał 3500 km i do 5kkm cały ten zestaw dociągnie spokojnie, może i z 6kkm. pozdrowienia K
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.