Szymcio22 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 Witam. Jaki rower polecacie do MTB/downhillu dla początkującego downhillisty. Mogę dac 1500 zł do max 1650 zł. Wazę 54 kg i mam 1,67 m. Firma dowolna ale nie z Tesco lub innych takich sklepow tego typu. Proszę o poradę. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
grzechu2410 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 mtb albo downhill musisz sie zdecydować nie ma złotego środka , szukaj używki na olx albo alledrogo tyle moge Ci na ta chwile podpowiedzieć
modrzew Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 To ma być rzeczywiście downhill, czyli jedziesz w góry, wjeżdżasz wyciągiem i prujesz w dół po stoku urozmaicając przejazd skokami, itp., czy po prostu chodzi o możliwość zjazdu z jakichś okolicznych wzniesień? 1500zł to tak naprawdę mało na sensownie wyposażony nowy rower do XC, a co dopiero na zjazdówkę z prawdziwego zdarzenia (nie ten rząd wielkości jeśli chodzi o cenę). W używanych do XC lepiej, tylko nie wiadomo co będzie do wymiany i za ile km. Inna sprawa, że spróbować jeździć można na byle czym "bo jakoś się da", ale tego w przypadku DH raczej nikt nie poleci ze względu chociażby na bezpieczeństwo.
mklos1 Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 @@Szymcio22, Używana zjazdówka za 1500 PLN to będzie trup.
zdrower Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 mtb albo downhill musisz sie zdecydować nie ma złotego środka Owszem złotego środka nie ma, ale MTB to ogólne pojęcie rowerów do jazdy po górach (pojęcie wypaczone ostatnimi laty) Także określenie MTB DH jak najbardziej jest sensowne. Natomiast za 1500 zł można kupić jedynie bardzo, ale to bardzo stare rowery DH, są to już zużyte maszyny, bardziej dla koneserów staroci niż dla kogoś kto chce zacząć zjeżdżać. Spróbuj poszukać roweru na sztywnej ramie z widelcem około 150 mm skoku i hamulcami tarczowymi, może w używce zmieścisz się w cenie, ale to też bardzo wątpliwe. Prawda jest taka że lepiej zacząć od MTB XC, żeby w ogóle zrozumieć czym jest MTB
Szymcio22 Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Ok. Dzięki wszystkim. A z jakich firm bys cie polecali ?
modrzew Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Jeździ się rowerem a nie firmą, także możemy porozmawiać o konkretnych rowerach jak chwilę poszukasz i przedstawisz to co Cię zainteresowało
Szymcio22 Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Dzieki wszystkim. Jeszcze kilka pytan. Dobry rower mtb ile najlepiej zeby mial skoku ? A ile rower do downhillu ?
zdrower Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Dzieki wszystkim. Jeszcze kilka pytan. Dobry rower mtb ile najlepiej zeby mial skoku ? A ile rower do downhillu ? Czy to taki wielki problem wbić sobie w google odpowiednie pytanie ? Poraża mnie Twoje lenistwo. W sieci jest już wszystko na ten temat, dosłownie wszystko.
Szymcio22 Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Ok. Zdrower przepraszam ze zajalem ci czas tak bezsensownym pytaniem. A co będzie bardziej opłacalne kupno gotowego roweru czy składanie go ? I czy taki przeciętny ,,kowalski" da rade go złożyć ? Jeśli takie pytanie juz było na forum to proszę o linka i o wyrozumiałość ponieważ jestem nowy i dużo nie wiem. Bardzo proszę o odpowiedz.
Fenthin Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 1. Rower DH jest także rowerem MTB. To tak jak z tym, że kwadrat jest prostokątem, ale prostokąt niekoniecznie kwadratem. 2. Odpowiednia ilość skoku zależy od przeznaczenia roweru. 3. Składanie w budżecie 1600zł mija się z celem, chyba że masz czas i ochotę szperać po Allegro i forach w poszukiwaniu okazyjnych ofert używanych komponentów. 4. Jedynym poważnym problemem, który może mieć "typowy Kowalski" ze złożeniem roweru jest brak niezbędnych narzędzi.
Mod Team mrmorty Napisano 7 Października 2014 Mod Team Napisano 7 Października 2014 No i waga - za mało ważysz. Więc za tym idzie tylko i wyłącznie powietrzny damper oraz rama z czułym wielozawiasem. W tej kwocie to już niestety się nie zmieścisz. Jako anekdotę przytoczę tu historię mojej znajomej co to bawi się(nie wiem czy jeszcze) w zjazd i mimo bardzo skutecznego zawieszenia ciągle narzekała na brak przyczepności tylnego koła. Problem rozwiązała za pomocą... pasa z obciążnikami dla nurków - serio Rada ode mnie - zacznij od sztywniaka.
Szymcio22 Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 A kiedy kupować rower w zimie czy w lecie ?
Majster2000 Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 W chwili obecnej są wyprzedaże, później będzie problem z dostępnością wybranych rozmiarów (z resztą już zaczynają się te problemy)
Szymcio22 Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 Dzięki. A kupilibyscie rower z olx ( dawniej tablica.pl jak by ktoś nie wiedział ) czy lepiej na allegro kupić ? Pytam się bo słyszałem ze kiedyś mojego kolegę oszukał i i nie wiem czy ryzykować. Oczywiście pomijam sklepy firmowe bo to oczywiste.
modelarz Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Co to za różnica na jakim portalu kupisz, skoro na obu może wystawiać ta sama osoba? Tu przecież różnicy nie ma i na obu trzeba uważać gdzie się wpłaca pieniądze. Ale kupując rower używany warto sprawdzić jego stan przed zakupem. I przy używanych warto zostawić sobie trochę z budżetu na jakieś ewentualne wymiany czy serwis.
Szymcio22 Napisano 8 Października 2014 Autor Napisano 8 Października 2014 To na co zwracać szczególnie uwagę przy zakupach roweru na olx lub allegro ? Czy po prostu czytać opis i patrzeć na zdjęcia ?
tobo Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 Oczywiście ilość zrealizowanych transakcji i wystawionych opinii. Preferowany sposób płatności i dostawy oraz czas jej realizacji.
Fenthin Napisano 8 Października 2014 Napisano 8 Października 2014 A kupilibyscie rower z olx ( dawniej tablica.pl jak by ktoś nie wiedział ) czy lepiej na allegro kupić ? Pytam się bo słyszałem ze kiedyś mojego kolegę oszukał i i nie wiem czy ryzykować. Moment. Zawsze wydawało mi się, że idea serwisów takich jak OLX czy Gumtree polega na tym, by znaleźć coś w swojej okolicy. Jaki to problem podjechać w dane miejsce, ocenić produkt i wtedy zadecydować o ewentualnym zakupie?
Szymcio22 Napisano 9 Października 2014 Autor Napisano 9 Października 2014 Dzięki wielkie. Jednak się juz zdecydowalem ze wybiore rower do MTB. I teraz moje pytanie jaki byscie polecali ? Bardzo proszę o odpowiedz ponieważ w tych sprawach jestem totalnym laikiem.
talento259 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Zobacz sobie Kands Energy 1200 z hydrauliką na Allegro - świetny stosunek jakości do ceny
tobo Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Polecam poczytac forum - tematow o rowerach w tej cenie jak mrowek.
Szymcio22 Napisano 9 Października 2014 Autor Napisano 9 Października 2014 Dzieki Wam. A kupować z hamulcami tarczowymi czy lepiej z tymi zwyklym hamulcami ( nwm jak się nazywają ). Proszę o odpowiedz.
talento259 Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Jak tarczowe to tylko Hydrauliczne - na płyn
beskid Napisano 9 Października 2014 Napisano 9 Października 2014 Hydrauliki są też na olej tylko co z tego jak w tej kwocie albo takowych nie będzie albo będzie to padaka. Mowa oczywiście o nowym rowerze. Jak masz zamiar kupować używkę to musisz mieć kogoś ogarniętego w temacie kto w razie konieczności naprawi to czy tamto.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.