Pious Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Przejechałem już ponad 3000km na kasecie, którą miałem od nowości. Dziś po porannej jeździe łańcuch spadł, kilka razy też przeskakiwał na kasecie. Najwyższy czas wymienić jedno i drugie. Moja obecna kaseta to Tiagra 12-28. Chciałbym ją wymienić na 105 lub Ultegrę 11-25. Ma to znaczenie przy korbie 34-50? Chcę troszkę większego obciążenia, ale nie chcę wymieniać korby. Kupiłbym do tego łańcuch na 10 zębatek, też Ultegra, albo 105. Nie wiem co wybrać, bo Ultegra 6700 jest w promocji u mnie w mieście i kosztuje prawie tyle co 105. Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
seraph Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Korba nie ma specjalnie znaczenia dla rozpiętości kasety. Chcesz 11-25 to zakładaj i będzie działać bez problemu - będziesz mógł przy okazji założyć trochę krótszy łańcuch, bo pojemność napędu spadnie, ale to detal. Dla żywotności napędu ważne jest żeby założyć jak najlepszy łańcuch.
Pious Napisano 2 Października 2014 Autor Napisano 2 Października 2014 A czy jest sens dopłacać do Ultegry (różnica 5 funtów w sklepie w mieście), czy lepiej wziąć 105? Łańcuchy chyba też są zbliżone cenowo. Sama kaseta kosztuje jakoś 160zł na polskie.
Shiryu Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Nie wiem, jak to wygląda w wypadku szos, ale w MTB łańcuchy Shimano nie cieszą się za dobrą opinią (właściwie to najwredniejsi mamroczą coś o gumkach od majtek, że ich trwałość byłaby podobna, a cena niższa ). Rozważałeś innych producentów?
dure Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Sprawdz zestaw kaseta SRAM PG-1050 + łańcuch KMC X10-73 lub 93. Mam taką kasetę w szosie 3 sezon i co roku przyjmuje nowy łańcuch lub dwa, zapowiada się i może czwarty sezon Osobiście z kasetami i łańcuchami Shimano mam złę doświadczenia, np. kaseta XT nie wytrzymywała mi do połowy sezonu, a dbam o sprzęt.
Pious Napisano 2 Października 2014 Autor Napisano 2 Października 2014 Wszystko spoko, ale te części są tu 2 razy droższe niż Ultegra. Ultegre mam za 300zl kasetę i łańcuch. Ktos ma jakies doświadczenia z ta grupa? Tiagra trzymala 2 sezony, w tym jeździłem niewiele przez angielskie wiatry.
seraph Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Możesz oszczędzić na kasecie ile wlezie i kupić nawet Sore lub Tiagre o odpowiedniej rozpiętości - o ile waga Ci nie przeszkadza. Natomiast łańcuch powinien być jak najlepszy. Ultegra to odpowiednik XT, więc już całkiem niezły łańcuch. Polecony wyżej KMC X10-73 to praktycznie te same pieniądze, ale nie miałem z nim doświadczenia. Ponoć najlepsze są łańcuchy Camapagnolo - są drogie, ale czytałem nie raz, że warto (pierwszy taki łańcuch robi u mnie pierwszy 1000 km, więc dopiero to weryfikuję). Przy tańszej kasecie to nawet z łańcuchem Campa wysokiej grupy i spinką Ci jeszcze z 300 zł zostanie reszta.
Pious Napisano 2 Października 2014 Autor Napisano 2 Października 2014 Muszę popatrzeć na ceny. Ultegra kosztuje 20f, kaseta 35f. Nie chcę oszczędzać na kasecie, więc chyba ta bym brak póki jest przeceniona z 50f. Łańcuchy muszę jeszcze dokladnie sprawdzić.
seraph Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Kasety im droższe tym są lżejsze i czasem dostępne w kilku wersjach, ale raczej nie wytrzymalsze - o to się nie bój. W MTB to nawet te najdroższe są mniej wytrzymałe niż tanie, bo mają duże zębatki z aluminium do tego ekstremalnie odchudzone.
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2014 Mod Team Napisano 3 Października 2014 Różnice w stopach są, lekkie*, w powłokach są, kosmetyczne * - lekki różnice nie stopy
Pious Napisano 5 Października 2014 Autor Napisano 5 Października 2014 Dobra, kupiłem kasetę Ultegra 11-25 i łańcuch 105, bo nie było tego co chciałem, a ten był w dobrej cenie. Chciałem zaoszczędzić i nie kupiłem narzędzia do orzytrzymania kasety, więc muszę wracać do sklepu. Teraz nasuwa się pytanie, jak dobrać długość łańcucha? Stara kaseta miała 12-28 zębów, więc łańcuch siłą rzeczy musi być krótszy. Chciałem się nauczyć sam serwisować rower i mam masę wątpliwości.
seraph Napisano 5 Października 2014 Napisano 5 Października 2014 O ile poprzedni łańcuch miałeś dobrany optymalnie to ten powinien być krótszy o 3 ogniwa (nie da się o tyle, więc o 2). A jak dobierać długość łańcucha to jest masę tematów i odpowiedzi. Ja zakładam łańcuch na największe zębatki z przodu i z tyłu z pominięciem przerzutek i po naciągnięciu dodaję 1 lub 2 ogniwa tak żeby się skuł/ zapiął - przy skrajnym wychyleniu wózka przerzutka jest w stanie włożyć takie przełożenie choć go się nie używa.
Pious Napisano 6 Października 2014 Autor Napisano 6 Października 2014 Dobra założyłem i zapomniałem dodać te 2 ogniwa. Wyszedł mi za krótki łańcuch i wygląda to komicznie, blat i duza z tylu nie daje się w ogóle włożyć. Da się jakos dokozyc ogniwa? Można używać kilku tych bolcow, które daje w ilości 1 do łańcucha?
seraph Napisano 7 Października 2014 Napisano 7 Października 2014 Wygląd tu akurat nie ma nic do rzeczy, bo bardziej napięty łańcuch przynajmniej nie lata tak na nierównościach, a wad to żadnych nie ma o ile nie chce się wrzucać skrajnego przekosu. Dołożyć da się bez problemu nawet bez oryginalnego "bolca" shimano, o ile nie wyjąłeś poprzedniego całkowicie z ogniwa - po prostu zakuwasz z powrotem część o którą skróciłeś łańcuch. Bolców można używać dowolną ilość... I kup sobie spinkę najlepiej SRAM lub Connex, bo mi by się nie chciało ciągle skuwać i rozkuwać, a i łańcuch osłabiają takie zabawy.
Pious Napisano 7 Października 2014 Autor Napisano 7 Października 2014 Spinkę mam od starego, a nawet nie wiedziałem, więc nigdy jej nie rozpialem. Chce dorzucić 2ogniwa dziś i zeone spinką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.