Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana kasety i łancucha

Pious

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przejechałem już ponad 3000km na kasecie, którą miałem od nowości. Dziś po porannej jeździe łańcuch spadł, kilka razy też przeskakiwał na kasecie. Najwyższy czas wymienić jedno  i drugie.

Moja obecna kaseta to Tiagra 12-28. Chciałbym ją wymienić na 105 lub Ultegrę 11-25. Ma to znaczenie przy korbie 34-50? Chcę troszkę większego obciążenia, ale nie chcę wymieniać korby. Kupiłbym do tego łańcuch na 10 zębatek, też Ultegra, albo 105. Nie wiem co wybrać, bo Ultegra 6700 jest w promocji u mnie w mieście i kosztuje prawie tyle co 105.

Na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Napisano

Korba nie ma specjalnie znaczenia dla rozpiętości kasety. Chcesz 11-25 to zakładaj i będzie działać bez problemu - będziesz mógł przy okazji założyć trochę krótszy łańcuch, bo pojemność napędu spadnie, ale to detal.

Dla żywotności napędu ważne jest żeby założyć jak najlepszy łańcuch.

Napisano

A czy jest sens dopłacać do Ultegry (różnica 5 funtów w sklepie w mieście), czy lepiej wziąć 105? Łańcuchy chyba też są zbliżone cenowo. Sama kaseta kosztuje jakoś 160zł na polskie.

Napisano

Nie wiem, jak to wygląda w wypadku szos, ale w MTB łańcuchy Shimano nie cieszą się za dobrą opinią (właściwie to najwredniejsi mamroczą coś o gumkach od majtek, że ich trwałość byłaby podobna, a cena niższa  :teehee:). Rozważałeś innych producentów?

Napisano

Sprawdz zestaw kaseta SRAM PG-1050 + łańcuch KMC X10-73 lub 93.

Mam taką kasetę w szosie 3 sezon i co roku przyjmuje nowy łańcuch lub dwa, zapowiada się i może czwarty sezon :)

Osobiście z kasetami i łańcuchami Shimano mam złę doświadczenia, np. kaseta XT nie wytrzymywała mi do połowy sezonu, a dbam o sprzęt.

Napisano

Wszystko spoko, ale te części są tu 2 razy droższe niż Ultegra. Ultegre mam za 300zl kasetę i łańcuch. Ktos ma jakies doświadczenia z ta grupa? Tiagra trzymala 2 sezony, w tym jeździłem niewiele przez angielskie wiatry.

Napisano

Możesz oszczędzić na kasecie ile wlezie i kupić nawet Sore lub Tiagre o odpowiedniej rozpiętości - o ile waga Ci nie przeszkadza.

Natomiast łańcuch powinien być jak najlepszy. Ultegra to odpowiednik XT, więc już całkiem niezły łańcuch. Polecony wyżej KMC X10-73 to praktycznie te same pieniądze, ale nie miałem z nim doświadczenia.

Ponoć najlepsze są łańcuchy Camapagnolo - są drogie, ale czytałem nie raz, że warto (pierwszy taki łańcuch robi u mnie pierwszy 1000 km, więc dopiero to weryfikuję). Przy tańszej kasecie to nawet z łańcuchem Campa wysokiej grupy i spinką Ci jeszcze z 300 zł zostanie reszta.

Napisano

Muszę popatrzeć na ceny. Ultegra kosztuje 20f, kaseta 35f. Nie chcę oszczędzać na kasecie, więc chyba ta bym brak póki jest przeceniona z 50f. Łańcuchy muszę jeszcze dokladnie sprawdzić.

Napisano

Kasety im droższe tym są lżejsze i czasem dostępne w kilku wersjach, ale raczej nie wytrzymalsze - o to się nie bój.

W MTB to nawet te najdroższe są mniej wytrzymałe niż tanie, bo mają duże zębatki z aluminium do tego ekstremalnie odchudzone.

Napisano

Dobra, kupiłem kasetę Ultegra 11-25 i łańcuch 105, bo nie było tego co chciałem, a ten był w dobrej cenie. Chciałem zaoszczędzić i nie kupiłem narzędzia do orzytrzymania kasety, więc muszę wracać do sklepu. Teraz nasuwa się pytanie, jak dobrać długość łańcucha? Stara kaseta miała 12-28 zębów, więc łańcuch siłą rzeczy musi być krótszy.

Chciałem się nauczyć sam serwisować rower i mam masę wątpliwości.

Napisano

O ile poprzedni łańcuch miałeś dobrany optymalnie to ten powinien być krótszy o 3 ogniwa (nie da się o tyle, więc o 2). A jak dobierać długość łańcucha to jest masę tematów i odpowiedzi.

Ja zakładam łańcuch na największe zębatki z przodu i z tyłu z pominięciem przerzutek i po naciągnięciu dodaję 1 lub 2 ogniwa tak żeby się skuł/ zapiął - przy skrajnym wychyleniu wózka przerzutka jest w stanie włożyć takie przełożenie choć go się nie używa.

Napisano

Dobra założyłem i zapomniałem dodać te 2 ogniwa. Wyszedł mi za krótki łańcuch i wygląda to komicznie, blat i duza z tylu nie daje się w ogóle włożyć. Da się jakos dokozyc ogniwa? Można używać kilku tych bolcow, które daje w ilości 1 do łańcucha?

Napisano

Wygląd tu akurat nie ma nic do rzeczy, bo bardziej napięty łańcuch przynajmniej nie lata tak na nierównościach, a wad to żadnych nie ma o ile nie chce się wrzucać skrajnego przekosu.

Dołożyć da się bez problemu nawet bez oryginalnego "bolca" shimano, o ile nie wyjąłeś poprzedniego całkowicie z ogniwa - po prostu zakuwasz z powrotem część o którą skróciłeś łańcuch. Bolców można używać dowolną ilość...

I kup sobie spinkę najlepiej SRAM lub Connex, bo mi by się nie chciało ciągle skuwać i rozkuwać, a i łańcuch osłabiają takie zabawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...