Skocz do zawartości

[korba - zamiennik] Shimano FC-M442 jaki zamiennik

klerykk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam korbę Shimano FC-M442. Niestety od strony napędowej zepsułem gwint od ściągacza. Nie chcę już patentów ze zdejmowaniem ściągaczem do łożysk itp. Jestem już w połowie cięcia osi wkładu suportu więc jutro skończę go odcinać. Pytanie jaką mam zastosować korbę zamiast wspomianej FC-M442. Nic do niej nie mam ale poprostu nie mogę znaleźć już nigdzie nowego egzemplarza, a używki nie chcę. Wiem, że ta wersja występuje również z octalink (ja mam kwadrat) i taka opcja może być. Potrzebuję tylko informacji jakim sprzętem mogę ją zastąpić, żeby grała z reszta napędu. Oczywiście fajnie gdyby również cena oscylowała w granichach 100 zł.

Napęd 9. rzędowy, przerzutka z przodu Shimano Deore FD-M530, tył Shimano XT Shadow RD-M772-SGS, kaseta Shimano CS-HG50, 11-34, 9 biegów.

• Mod Team
Napisano

Szkoda, bo 442 to już dość nie spotykany model, bardzo dobry. Za 100zł z suportem zapomnij że kupisz coś choć zbliżonego do tej korby. Proponuje alivio z suportem będzie ok 150zł

Napisano

Nie no 100zł liczyłem bez suportu. Czyli rozumiem, że ma szukać Alivio z zębami 44/32/22? Mam jeszcze na coś zwrócić uwagę? One chyba występują w kilku wersjach tj. 7, 8 i 9 rzędowe? Chodzi mi o odstępu między zębatkami. Nie znam się w stopniu professional na naprawach ale coś tam potrafię.

• Mod Team
Napisano

Odstępy sa takie same, wiec sie nie musisz martwic. tak weź 430, z zębatkami 44-32-22, bo do takiej korby masz przystosowaną przerzutkę. Jedyne co, to trzeba kupić odpowiedniej długości oś suportu.

Napisano

A tak. Tą już zmierzę bądź odczytam po wymontowaniu starej. Muszę tylko jutro kupić nowy brzeszczot bo mój obecny ma 20 lat i jest zardzewiały (spadek po tacie). Dzięki za pomoc w temacie.

• Mod Team
Napisano

Tą już zmierzę bądź odczytam po wymontowaniu starej

Błąd, bardzo często popełniany. Nowa korba = nowy suport, chyba że i nowa i stara posiadają tą samą długość osi.

Napisano

No tak. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem. Po tym jak rozpiłuje do końca obecny suport ma zamiar go zmierzyć bądź odczytać jego wymiary i kupić taki sam z tym, że już mocowanie octalink. Pytanie czy źle to rozkiminiłem?

Mówię oczywiście o suporcie nierozbieralnym, (nie znam fachowej nazwy) bo takowy posiadam.

Napisano

Nie mierz starego kwadratu. To nie blad a wielblad.Do kazdej korby dedykowane sa suporty o roznych dlugosciach oraz do roznych szerokosciach mufy suportu. Kupujac korbe czesto w opisie jest podane jaki do niej suport bedzie odpowiedni.

Napisano

Kupujac korbe czesto w opisie jest podane jaki do niej suport bedzie odpowiedni.

Nie jest tak, że suport muszę dobrać do ramy, a nie korby? Skoro mam w planie zakup korby Alivio, która różni się od posiadanej przeze mnie tym iż ma wszystkie stalowe zębatki (reszta bez zmian) i oczywiście wielowpust. Wtedy chyba powinieniem kupić wkład suporu (wielowpustowy) odpowiadający wymairom wkładu na kwadrat, który jest obecnie i wszystko na nim gra i buczy??

Popraw mnie jeżeli się mylę.

Napisano

Mylisz się. Każdy wkład suportu czy to kwadrat czy octalink dobiera się pod konkretny model korby. O ile szerokość mufy często się zgadza bo odpowiada częstemu jednolitemu standardowi to długość osi już nie.

Napisano

Ok. Czyli wiedząc że chcę kupić Alivio FC-M430 mogę sobie poszukać już wkładu suportu? Zamówię sobie wtedy całość. Oczywiście po rozmontowaniu obecnego suportu żeby zmierzyć mufę. Jeszcze 30 minut piłowania brzeszczotem i oś suportu ulegnie :-)

Napisano

Kupilem 2 i wczoraj zjechalem. Dzis ide po kolejne. Zostalo do upilowania z pół cm :) oceniam na 30-60 minut machania dziś :) zamiast tych brzeszczotów moglem zainwestować w jakąs tanią szlifiere kątową :)

Korby pilowac nie muszę. Mam takie wąskie brzeszczoty, ze wchodzą między rame i korbe.

• Mod Team
Napisano

zamiast tych brzeszczotów moglem zainwestować w jakąs tanią szlifiere kątową

Tak, to by było najlepsze rozwiązanie. Oś suportu jest osią ze stali węglowej, hartowanej i jest dość twarda :P

Napisano

Coś o tym wiem. Wczoraj piłowałem 2h. Mam zakwasy :) taki offtop ;) teraz jak ktoś będzie się interesował co zrobić przy zniszczonym gwińcie ściągacza to odpowiem 6h piłowania plus nowe klamoty i po wszystkim. Przestroga dla tych co na bieżąco nie konserwują i żyłują smaru :)

Napisano

Do tej korby na kwadrat masz 113mm suport, a na octalink 118mm.

http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI_1LZ0A/SI-1LZ0A-001-ENG_v1_m56577569830690265.pdf

Ja to sobie tłumaczę tak, że różne korby mają zębatki ustawione w różnej odległości od "gwintu" w który wchodzi suport, ale to tylko takie moje dumanie.

Rama nie robi różnicy, gdyż ponieważ nie od niej zależą przekosy pomiędzy korbą, a kasetą - korba ustawia się wg długości suportu, a kaseta wg piasty. Wyjątkiem może tutaj być jakieś niesymetryczne układy tylnych widełek lub mufy suportu... ale takiego czegoś jeszcze nie widziałem. ;-)

• Mod Team
Napisano

Ale skoro korba i tak idzie w kosz, można ja było zdjąć ściągaczem do łożysk, nie martwiąc sie o porysowanie ... ewentualnie piłką przeciąć korbę, to jest alu i zajęło by to parę minut roboty ... a suport byś zwyczajnie odkręcił :D

Napisano

Jak sie posiada ściągacz z papieru a nie chromo-vanadu to tak sie może stać

Jak się ma dobry ściągacz, to się czasem wyciąga zwoje z korby :) W dwóch Garych tak miałem z prawym ramieniem. W pierwszym przypadku ciąłem ramię, w drugim ośkę i resztę wybiłem, a korba służy dalej.

Napisano

Ja już z korbą na kwadrat się pożegnam.

d30b115fdfe35e1b3e3a55811409d3df.jpg

Yes yes yes :)

Dobra żeby zamknąć temat zapytam dla 100% pewności czy do korby Alivio FC-M430 44T mam kupić suport OCTALINK 118 MM BB-ES 25 68 mm? Poniżej foto obecnego suportu.

PS. Co oznaczają cyfry 1,37 x 24?

Kurcze z linku, który podałeś wynika, że korba M430 i M430-8 to 2 inne komponenty i do tego drugiego jest oś 118mm. Jestem już zgłupiały.

post-177377-0-18063300-1410372619_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...