klerykk Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Posiadam korbę Shimano FC-M442. Niestety od strony napędowej zepsułem gwint od ściągacza. Nie chcę już patentów ze zdejmowaniem ściągaczem do łożysk itp. Jestem już w połowie cięcia osi wkładu suportu więc jutro skończę go odcinać. Pytanie jaką mam zastosować korbę zamiast wspomianej FC-M442. Nic do niej nie mam ale poprostu nie mogę znaleźć już nigdzie nowego egzemplarza, a używki nie chcę. Wiem, że ta wersja występuje również z octalink (ja mam kwadrat) i taka opcja może być. Potrzebuję tylko informacji jakim sprzętem mogę ją zastąpić, żeby grała z reszta napędu. Oczywiście fajnie gdyby również cena oscylowała w granichach 100 zł. Napęd 9. rzędowy, przerzutka z przodu Shimano Deore FD-M530, tył Shimano XT Shadow RD-M772-SGS, kaseta Shimano CS-HG50, 11-34, 9 biegów.
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2014 Mod Team Napisano 8 Września 2014 Szkoda, bo 442 to już dość nie spotykany model, bardzo dobry. Za 100zł z suportem zapomnij że kupisz coś choć zbliżonego do tej korby. Proponuje alivio z suportem będzie ok 150zł
klerykk Napisano 8 Września 2014 Autor Napisano 8 Września 2014 Nie no 100zł liczyłem bez suportu. Czyli rozumiem, że ma szukać Alivio z zębami 44/32/22? Mam jeszcze na coś zwrócić uwagę? One chyba występują w kilku wersjach tj. 7, 8 i 9 rzędowe? Chodzi mi o odstępu między zębatkami. Nie znam się w stopniu professional na naprawach ale coś tam potrafię.
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2014 Mod Team Napisano 8 Września 2014 Odstępy sa takie same, wiec sie nie musisz martwic. tak weź 430, z zębatkami 44-32-22, bo do takiej korby masz przystosowaną przerzutkę. Jedyne co, to trzeba kupić odpowiedniej długości oś suportu.
klerykk Napisano 8 Września 2014 Autor Napisano 8 Września 2014 A tak. Tą już zmierzę bądź odczytam po wymontowaniu starej. Muszę tylko jutro kupić nowy brzeszczot bo mój obecny ma 20 lat i jest zardzewiały (spadek po tacie). Dzięki za pomoc w temacie.
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2014 Mod Team Napisano 9 Września 2014 Tą już zmierzę bądź odczytam po wymontowaniu starej Błąd, bardzo często popełniany. Nowa korba = nowy suport, chyba że i nowa i stara posiadają tą samą długość osi.
klerykk Napisano 9 Września 2014 Autor Napisano 9 Września 2014 No tak. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem. Po tym jak rozpiłuje do końca obecny suport ma zamiar go zmierzyć bądź odczytać jego wymiary i kupić taki sam z tym, że już mocowanie octalink. Pytanie czy źle to rozkiminiłem? Mówię oczywiście o suporcie nierozbieralnym, (nie znam fachowej nazwy) bo takowy posiadam.
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2014 Mod Team Napisano 9 Września 2014 A to tak, chodzi o szerokość i gwint
topol Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Nie mierz starego kwadratu. To nie blad a wielblad.Do kazdej korby dedykowane sa suporty o roznych dlugosciach oraz do roznych szerokosciach mufy suportu. Kupujac korbe czesto w opisie jest podane jaki do niej suport bedzie odpowiedni.
klerykk Napisano 9 Września 2014 Autor Napisano 9 Września 2014 Ok. Kupię zatem bajpierw korbę i dokupię suport
klerykk Napisano 9 Września 2014 Autor Napisano 9 Września 2014 Kupujac korbe czesto w opisie jest podane jaki do niej suport bedzie odpowiedni. Nie jest tak, że suport muszę dobrać do ramy, a nie korby? Skoro mam w planie zakup korby Alivio, która różni się od posiadanej przeze mnie tym iż ma wszystkie stalowe zębatki (reszta bez zmian) i oczywiście wielowpust. Wtedy chyba powinieniem kupić wkład suporu (wielowpustowy) odpowiadający wymairom wkładu na kwadrat, który jest obecnie i wszystko na nim gra i buczy?? Popraw mnie jeżeli się mylę.
beskid Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Mylisz się. Każdy wkład suportu czy to kwadrat czy octalink dobiera się pod konkretny model korby. O ile szerokość mufy często się zgadza bo odpowiada częstemu jednolitemu standardowi to długość osi już nie.
klerykk Napisano 9 Września 2014 Autor Napisano 9 Września 2014 Ok. Czyli wiedząc że chcę kupić Alivio FC-M430 mogę sobie poszukać już wkładu suportu? Zamówię sobie wtedy całość. Oczywiście po rozmontowaniu obecnego suportu żeby zmierzyć mufę. Jeszcze 30 minut piłowania brzeszczotem i oś suportu ulegnie :-)
topol Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 3 dni pilowania? Do korby i suportu dokup NOWY brzeszczot.
klerykk Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Kupilem 2 i wczoraj zjechalem. Dzis ide po kolejne. Zostalo do upilowania z pół cm oceniam na 30-60 minut machania dziś zamiast tych brzeszczotów moglem zainwestować w jakąs tanią szlifiere kątową Korby pilowac nie muszę. Mam takie wąskie brzeszczoty, ze wchodzą między rame i korbe.
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2014 Mod Team Napisano 10 Września 2014 zamiast tych brzeszczotów moglem zainwestować w jakąs tanią szlifiere kątową Tak, to by było najlepsze rozwiązanie. Oś suportu jest osią ze stali węglowej, hartowanej i jest dość twarda
klerykk Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Coś o tym wiem. Wczoraj piłowałem 2h. Mam zakwasy taki offtop teraz jak ktoś będzie się interesował co zrobić przy zniszczonym gwińcie ściągacza to odpowiem 6h piłowania plus nowe klamoty i po wszystkim. Przestroga dla tych co na bieżąco nie konserwują i żyłują smaru
paziek Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Do tej korby na kwadrat masz 113mm suport, a na octalink 118mm. http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI_1LZ0A/SI-1LZ0A-001-ENG_v1_m56577569830690265.pdf Ja to sobie tłumaczę tak, że różne korby mają zębatki ustawione w różnej odległości od "gwintu" w który wchodzi suport, ale to tylko takie moje dumanie. Rama nie robi różnicy, gdyż ponieważ nie od niej zależą przekosy pomiędzy korbą, a kasetą - korba ustawia się wg długości suportu, a kaseta wg piasty. Wyjątkiem może tutaj być jakieś niesymetryczne układy tylnych widełek lub mufy suportu... ale takiego czegoś jeszcze nie widziałem. ;-)
klerykk Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Dzięki. Zajmę się tym dziś jak urżnę ten kawał metalu.
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2014 Mod Team Napisano 10 Września 2014 Ale skoro korba i tak idzie w kosz, można ja było zdjąć ściągaczem do łożysk, nie martwiąc sie o porysowanie ... ewentualnie piłką przeciąć korbę, to jest alu i zajęło by to parę minut roboty ... a suport byś zwyczajnie odkręcił
klerykk Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Hehe. Pisałem co się stało ze ściągaczem. Korba nie drgnęła, a ściągacz pogięty lecz z piłowaniem korby spr. jak wrócę z pracy
Mod Team Puklus Napisano 10 Września 2014 Mod Team Napisano 10 Września 2014 Jak sie posiada ściągacz z papieru a nie chromo-vanadu to tak sie może stać
klerykk Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 To ta para w nogach tak nabiła korbę, że zejść nie chce ;-)
wojtasin Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Jak sie posiada ściągacz z papieru a nie chromo-vanadu to tak sie może stać Jak się ma dobry ściągacz, to się czasem wyciąga zwoje z korby W dwóch Garych tak miałem z prawym ramieniem. W pierwszym przypadku ciąłem ramię, w drugim ośkę i resztę wybiłem, a korba służy dalej.
klerykk Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Ja już z korbą na kwadrat się pożegnam. Yes yes yes Dobra żeby zamknąć temat zapytam dla 100% pewności czy do korby Alivio FC-M430 44T mam kupić suport OCTALINK 118 MM BB-ES 25 68 mm? Poniżej foto obecnego suportu. PS. Co oznaczają cyfry 1,37 x 24? Do tej korby na kwadrat masz 113mm suport, a na octalink 118mm. http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI_1LZ0A/SI-1LZ0A-001-ENG_v1_m56577569830690265.pdf Kurcze z linku, który podałeś wynika, że korba M430 i M430-8 to 2 inne komponenty i do tego drugiego jest oś 118mm. Jestem już zgłupiały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.