Skocz do zawartości

[Napęd] - zwiększenie prędkości roweru

blady74

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piasta, żeby zachować obecny hamulec (nie bardzo masz wybór) to FH-IM45 lub FH-IM70 (sugeruję tą, bo powinna obsłużyć kasetę 8 rzędową), 150-210zł (sprawdź ilość szprych czy się zgadza!)

Kaseta 40-60zł

Łańcuch 40-80zł

Szprychy tyle ile masz*2zł (64-72zł)

Korba 150-180zł

Manetki komplet 120zł

Przerzutka przednia okolice 70zł (z uwagą jaką wcześniej pisałem odnośnie prowadzenia pancerza, na upartego można paskami zaciskowymi od kabli zamocować pancerz na sztywno, ale gwarancji działania nie dam)

Przerzutka tylna 80-120zł + adapter ~25zł

Linki i pancerze 20zł

Robocizna za koło 40-60zł

Robocizna za resztę 100zł?

Razem wychodzi 907-1117. Części na poziomie Acera-Alivio czyli raczej dół średniej klasy, ceny sklepowe. Można zejść w okolice 650zł (zgrubne szacowanie bez patrzenia na ceny), ale to na Tourneyach i podobnych, co mija się z celem.

Część kosztów możesz odzyskać sprzedając obecną piastę.

Gwarancja że będziesz jeździł szybciej zerowa, bo jak to mawiają "nie XTR-y napędzają rowery". Nawet mając najlepszy rower świata nie pojedziesz szybciej niż ktoś wytrenowany na tanim.

Masz ciekawy rower do jazdy po asfalcie, trzeba tylko uporać się z tylnym kołem, bo za ciężko chodzi. Przełożenia masz takie, że spokojnie na płaskim do osiągnięcia jest 50km/h.

za 700-800 pln masz nowy rower z napędem z przerzutkami zewnętrznymi.

Ale co to będzie za rower...
Napisano

Według mnie też nieopłacalna wymiana.

Odnośnie tego roweru, to imo wymiana napędu wyjdzie lepiej. Można za podobną cenę mieć sprzęt lepszej klasy, np. jaki sens pakowania się w wolnobieg i 7 rzędów?

Napisano

Odnośnie tego roweru, to imo wymiana napędu wyjdzie lepiej. Można za podobną cenę mieć sprzęt lepszej klasy, np. jaki sens pakowania się w wolnobieg i 7 rzędów?

Cześć.

Sorry co masz na myśli pisząc "Odnośnie tego roweru, to imo wymiana napędu wyjdzie lepiej".

To wymieniać czy pozostawać przy nexusie?

{Praktycznie przekonaliście mnie nie, żeby nie kombinować (jeździć i jeszcze raz jeździć) i pozostać przy tym co mam (ewentualnie zwiększyć zębatkę z tyłu). 

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...