Skocz do zawartości

[Napęd] problem ze spinką łańcucha

Bartek3033

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, jak ogarnąć ten problem?  do hg50  kupiłem spinkę sunrace'a 8sp, wszystko spiete zamontowane itd, lecz pojawił sie problem, spinka spina oczka zbyt ciasno, i nie mają luzu by mogły sie poruszać, w zwiazku z czym robi się sztywne połączenie, i ten odcinek mi przeskakuje na kasecie.  Jak to poluzować?

A i tak btw,  czy to może być wina tego, że mam problemy z wyregulowaniem  tylnej zmieniarki?  tzn wszystkie biegi  niższe biegi latają prawidłowo, zakresy ustawione itd,  jedynie problem pojawia się miedzy 1 a 2.  Czasami przy redukowaniu  wybiera od razu od razu z 3  na jedynkę, a czasami  nie chce zrzucić na 2, dopiero przy powtórny, ruchu manetką, od razu zrzuca na 3.  Dalej już smigą normalnie.

Napisano

więc co robimy z tym fantem? :D  spinka ma 7,3 więc jest szersza od srama i  teoretycznie ma pasować.

Może rozpiąć i probować nałożyć jakiego smaru tam?  I  tak w ogóle czy to od tego może być problem z tą przerzutką?

Napisano

Skoro wyczuwasz, że ogniwo nie rusza się jak powinno to przerzutka raczej nic do tego nie powinna mieć.

Jesteś pewny, że ciężko chodzi na spince a nie na ogniwie obok spinki? Może skracałeś łańcuch skuwaczem i coś poszło nie tak.

Napisano

Spinka łaczy 2 pełne ogniwa co nie.  I oba te ogniwa chodzą twardo, tzn jedno udało sie rozruszać, a 2 dalej scisniete tak mocno że jest sztywne

hmm rozkuwałem młotem... <zawstydzony>

a przerzutke jak regulować, skoro kazdy inny bieg chodzi dobrze?

Napisano

Problem nie jest ze spinką, a z łańcuchem. 8-rzędowe łańcuchy Shimano HG są szersze niż wypusty konkurencji, ot tajemnica. Szczerze mówiąc skombinowałbym skądś skuwacz do łańcucha i leciutko wypchnął piny spinki, byle tylko ją lekko rozluźnić.

Chyba, że przygrzałeś przy rozkuwaniu młotkiem za mocno i uszkodziłeś ogniwa.

Napisano

no i ci mowie ze ja regulowalem,  i juz inne biegi lataja piekni, oprocz tego...  i teraz nie bardzo wiem co jest nie tak.

Na spince pisze jak byk, że 7 i 8 sp więc to też nie to :) a no i był trochu problem z jej zapięciem, w rekąch nie dało rady. dopiero kręcenie korbą pomogło

hmm czyli najsensowniej bedzie dać chłopakom na serwisie by zajrzeli  przy okazji serwisu avidów, co nie? bo skuwacza nie mam.

Napisano

Miałem to samo w rowerze syna - łańcuch HG50 i spinka do 6-7-8 rzędowych łańcuchów.

Za cholerę nie mogłem jej zapiąć, jak już się zapięła to ogniwa się nie ruszały, pierwsza myśl, sprzedali mi spinkę do 9 rzędów ale niestety nie.

Spiłowałem delikatnie miejsce w łańcuchu gdzie przychodzi spinka - zwęziłem łańcuch, można tak to ująć.

Syn wyczynowo nie jeździ, więc łańcuch mu nie pęknie.

Napisano

miałem to samo, to gimby na fb  mi kurna mówiły że nie potrafię zapiąć...

Pomogło założenie koła itd, i założenie jej na górze a nie na dole i szarpnięcie korbą, wtedy się zatrzasnęła, bo w rękach to nie było bata. Ale jak widać wyszedł problem z tym.

Napisano

Problem nie jest ze spinką, a z łańcuchem. 8-rzędowe łańcuchy Shimano HG są szersze niż wypusty konkurencji, ot tajemnica. Szczerze mówiąc skombinowałbym skądś skuwacz do łańcucha i leciutko wypchnął piny spinki, byle tylko ją lekko rozluźnić.

Myślę, że tutaj faktycznie leży problem, spinki są węższe niż łańcuch - trzeba by kupić spinke shimano i  powinna pasować :)

Napisano

W moim przypadku (HG50, HG40) zwykła spinka do łańcuchów 8rz. nie zadziałała. Pasuje jednak spinka Connex oraz KMC 7.3mm. Ta druga wchodzi jednak ciężej (trzeba nacisnąć na pedał aby się zapięła). Ale generalnie można zapiąć i rozpiąć (kombinerki). Connex zapina i rozpina się łatwo.

Napisano

Spinka spince nie równa. Ja kiedys miałem nawet taki przypadek, ze spinka była za wąska do łańcucha, mimo, ze teoretycznie łańcuch był 8 rz. i spinka 8 rz.

Jak kupiem inną spinkę to weszła bez problemu.

Najlepiej najpierw przetestować na innej spince, zanim będziesz zabierał się za regulację przerzutki.

Napisano

Złap za łańcuch i przegnij go w poprzek tak jakbyś chciał gałązką złamać. W jedną i drugą stronę i nie będzie się na spince blokował.

Napisano

Ja na łańcuchach HG50 używam spinek Accenta oraz Taya. Kolega kupił Srama i musiał zdjąć materiał z łańcucha. Mam też w domu spinkę niklowaną KMC, była w zestawie z łańcuchem Z-92, mogę sprawdzić jak ona działa jak następnym razem będę rozpinał łańcuch.

Napisano

Kolega kupił Srama i musiał zdjąć materiał z łańcucha.

Dokładnie tak samo musiałem przy takiej spince zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...