Skocz do zawartości

[Suport] Suport w starym Romecie

Marko1921

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wziąłem się za remont starego rometa, nie znam nawet jego modelu na remie miał naklejki "ROMET EXCLUSIVE" (kupiony od sąsiada za 50 zł.) Mam jakąs wizję tego roweru i sobie przy nim dłubię, rozkręcony na części pierwsze, wypiaskowany itp. itd. Problem polega na tym, że korby są oczywiście na kliny a chętnie zamieniłbym je na kwadrat lecz nie mogę znależć takiej osi suportu. Ma ona 142 mm dł. Miski do ramy są wkręcane, z przodu nie ma przerzutek, jest jedna zębatka.

Czy orientuje się ktoś czy to jest wogóle wykonalne taka zamiana klinów na kwadrat ?

Korba oryginalna ma 46 zębów i 190 mm średnicy, takie coś jest wogóle do kupienia jeszcze ??

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Marek.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chcesz zmienić suport na kwadrat z klinu to i korba będzie do wymiany. Czyli suport dobierasz sobie do szerokości mufy, a dalej już pod konkretną korbę.

• Mod Team
Napisano

Widzisz ona jest na kwadrat, ja nie pamiętam jakie gwinty były w starych rometach ... jak angielski bsa to nie ma problemu.

Napisano

Mufa w moim rowerze ma 68 mm także jest to chyba stabdardowy gwint angielski. Czyli kupię tą korbę którą wyżej pokazałem i dobiorę do niej najdłuższy suport jaki znalazłem czyli 133 mm. Tylko czy to będzie działać jak suport będzie krótszy od oryginału o 9 mm ?

Stary suport wyglada tak :

post-178628-0-11103700-1408808731_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jest to korba 1 rzędowa, a taka jest, dedykowany do niej suport, powinien pasować do linii łańcucha. NIe wiem jaka linia była w starych rometach :P potasowało by zmierzyć lub tez znaleźć taką informację. Następnie pasuje sie dowiedzieć, do jakiej linii dostosowana jest korba.

Napisano

Dzwoniłem do tego sklepu żeby się dowiedzieć jaki suport jest dedykowany do tej korby. Facet mi powiedział, że do tej korby nie jakiejś konkretnej długości suportu i żeby dobrać suport o najbardziej zbliżonej długości do starego. Zaczynam się w tym gubić.

• Mod Team
Napisano

Nie można dobierać do starej osi bo masz zupełnie inną oś i korbę. Pewnie bym spróbował ze 127 ale najlepiej kupionym na miejscu, żeby w razie czego wymienić na inny.

• Mod Team
Napisano

Z tego co mówisz to powinien pasować, jednak szukałbym takiego co ma śruby na imbusa lub wymienił bym śruby. Nie każdy ma klucz z tak cienkimi ściankami by sie dało założyć do korby i zakręcić.

Napisano

stary, żaden problem. Musisz upatrzyć sobie korbę, do korby znaleźć suport i zamontować. Ze względów ekonomiczno-praktycznych wolałbym kupić klasyczny suport, a nie wkład, bo jak oś będzie za długa/krótka, to wymienisz samą oś, anie będziesz kupował całego wkładu. Z drugiej strony wkład jest bezobsługowy.

Aha, na kwadrat na 100% będzie krótsza oś niż na klin, bo kwadrat wchodzi płyciej niż klin, który to wystaje aż za korbę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...