Skocz do zawartości

[łańcuch] strzela po wymianie

ghh6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio wymieniłem kasetę, łańcuch oraz przerzutkę i teraz przy jeżdżeniu po nierównościach łańcuch przeskakuje. Przy jeździe po równym nie ma tego problemu. Kaseta to CS-HG41 7 rzędowy, łańcuch HG50 i przerzutka shimano acera Korba to cyclone ale modelu nie znam. Proszę o pomoc.

Napisano

nowy łańcuch jest zabezpieczony przed korozją fabrycznym smarem i czasami się zdarza że ślizga się po kasecie dopóki się nie zetrze

Nie bierz tego osobiście ale to co napisałeś to jakaś kosmiczna bzdura.

@Autor, też skłaniam się ku temu, że łańcuch jest za długi.

Napisano

Mnie się zdaje, że łańcuch przeskakuje na starej korbie, zęby korby ułożyły się do starego łańcucha i z nowym nie współpracują.

Napisano

To jak to jest? W terenie skacze a na równym nie? Czy gdyby to była korba to nie powinien skakać bez względu na nawierzchnię?

Nic to, poczekajmy na fotki.

Napisano

Zdjęcia będę mógł wstawić dopiero w sobotę, ale wydaje mi się że to właśnie z tyłu przeskakuje w przypadku gdy np zjeżdżam z krawężnika...

Napisano

Kolego ghh6, oprócz zdjęć napisz może jaki sprzęt zastąpiłeś jakim sprzętem. Wystarczy, że zamontowana przerzutka będzie miała krótszy wózek i już może się okazać, że łańcuch na 114 ogniw będzie za długi. Ja bym nie szukał winy w korbie - a już na pewno nie bezpośredniej. 

Napisano

Sprzęt został zmieniony na taki sam jedynie łańcuch poprzednio miałem jakiś KMC a teraz shimano HG 50

Napisano

wymieniłeś kasetę + łańcuch a korba została stara; w takiej sytuacji korbę też raczej powinieneś wymienić

a może przerzutka wymaga drobnej regulacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...