biszopmichal Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Witam. Posiadam w moim rowerze: - 8-rzędową kasetę: shimano cs-hg30-8; - manetkę tył: Acera SL M360. Mój problem polega na tym, iż popełniłem błąd zakupując tylną przerzutkę shimano deore RD-M610-GS z systemen "Dyna Sys", i niestety nie w obecnej konfiguracji są problemy z odpowiednią pracą zmiany przełożeń . Moje pytanie brzmi, czy niestety muszę: - wymienić tylną przerzutkę na taką bez systemu :Dyna Sys" lub/albo - istnieje manetka która będzie współgrać z wyżej wymienioną przerzutką oraz kasetą. Bardzo proszę o pomoc. Właśnie znalazłem coś o kompatybilności manetek firmy SRAM. Czy manetka sx4 (8-żędowa) z systemem ESP 1:1 zaradzi mojemu problemowi ?
rodszyld69 Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 najtańsza mozliwość to sprzedajesz tą dyna sys i kupujesz deore 3x9 i nie musisz zmieniac manetki w sumie i tak ja musisz sprzedac chyba że jest Ci jeszcze potrzeba wymienić musisz dyna sys ma inny ciąg linki
tobo Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Możesz dobrać do przerzutki resztę komponentów ale nie będzie to ekonomiczne wyjście
GregThomas Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Pozwolisz Rodszyld, że podepnę się pod temat . Posiadam napęd 3x9 na manetkach i tylnej zmieniarce z grupy SLX. Chcę wymienić przerzutkę na XT Shadow+ (zależy mi na sprzęgle). Niestety nie ma takich przerzutek dedykowanych pod 9rz. Czy jeśli kupię 10rz DynaSys, to będzie mi ona współpracowała z manetkami SLX 9rz? Z tego co wyczytałem domyślam się, że nie. Ale może ktoś to potwierdzić bezpośrednio? . Ewentualnie mógł bym wziąć przerzutkę SLX Shadow+, ale szczerze mam dość tej SLX i chciał bym wymienić ją na wyższy model. Więc nie wiem czy się opłaca wymieniać SLX Shadow na SLX Shadow+. Ostatecznym wyjściem może być zakup XT Shadow+ i napinacza C-guide. Ale wolał bym sprzęgło .
rodszyld69 Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 przerzutka XTshadow+ z slx 3x9 nie zadziałe ale jak zmuszony jesteś założyć plusa to mozesz wymienic nanetki na sram 3x9 i zadziała
GregThomas Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Skoro muszę wymieniać również manetki, to już chyba lepiej kupić manetkę, kasetę i przerzutkę pod 10rz. Wkur... mnie to sztuczne napędzanie rynku na dziesięciorzędowe napędy.
rzezniol Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Dyna Sys ma niemal identyczny ciąg co Sram ... Już było na forum o współpracy nowych przerzutek Shimano 10`dziesiątek z manetkami Sram "razy" 9 i mniej ... podobno działa Jedno jest pewne nie skrzyżujesz nowego Shimano ze starym ... Pozdro
GregThomas Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Nie chcę mieszać Srama z Shimano. Jakoś sceptycznie podchodzę do takich rozwiązań. Zdecyduję się na zmianę napędu pod 10rz. PS. Chce ktoś kupić manetkę SLX 9rz? .
beskid Napisano 2 Sierpnia 2014 Napisano 2 Sierpnia 2014 Nie chcę mieszać Srama z Shimano. Jakoś sceptycznie podchodzę do takich rozwiązań. Zdecyduję się na zmianę napędu pod 10rz. Miej litość przecież to są tylko manetki i to często lepiej chodzące od tych SLX'ów. Jak byś miał XT to jeszcze bym zrozumiał.
GregThomas Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 jedną manetke sprzaedajesz Tak, z przodu nie chcę nic zmieniać. Przynajmniej na razie. @beskid Nie ma litości! Nigdy nie miałem nic od SRAM'a. Wiem, że to solidne komponenty, ale tylko z tego co mi znajomi mówią. A między manetką SLX a XT jest różnica w cenie i nic poza tym. Istnieje jeden trick, który zamienia manetkę SLX w XT. Więc warto dopłacać stówę? Nie sądzę. Ale dobra, konkrety. Jaką manetę od SRAM'a wybrać do przerzutki XT S+? (pomijając fakt, że idiotycznie będzie wyglądał kokpit z jedną manetką od Shimano a drugą od Srama)
rodszyld69 Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 budżetowo to x-5 to odpowiednik deore, x-7 slx itd szukaj używek to może kupisz komplet
rzezniol Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 A między manetką SLX a XT jest różnica w cenie i nic poza tym. Istnieje jeden trick, który zamienia manetkę SLX w XT. Więc warto dopłacać stówę? Nie sądzę. Gdzieś dzwoni ale nie do końca wiesz w którym kościele ... Miedzy SLX a XT jest duża różnica ... SLX zrzuca po puszczeniu cyngla a XT po naciśnięciu ... SLX`owi bliżej do Deore niż do XT. Przerobić prostym sposobem owszem się da ale XT na XTR`a. A jeżeli się jednak mylę to sprzedaj mi ten trick bo chętnie z moich SLX zrobię "XT" Pozdrawiam
GregThomas Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Na pewno nie chcę nic słabszego od tego co mam. Jeżdżę na tych SLX'ach odkąd pamiętam. Co roku je dogłębnie servisuję i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Chyba i tak zdecyduję się na zmianę napędu na 10rz. Koniec końców i tak będę musiał to zrobić bo 9rz powoli znika z rynku. Teraz tylko się zastanawiam czy nie zmienić biegów na SRAM'oskie. Ale to już inna bajka. Otrzymałem tu odpowiedzi, których szukałem, dzięki chłopaki i nie zawracam już dupy . Pozdro!
dziobolek Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 ...(pomijając fakt, że idiotycznie będzie wyglądał kokpit z jedną manetką od Shimano a drugą od Srama)... A co stoi na przeszkodzie, aby mieć obie jednakowe SRAM??? Zmieniarki przednie "od zawsze" (o ile się nie mylę) są kompatybilne w obu systemach. Cudować zaczęli producenci z maszynkami tylnymi. Jednakże Shimano nigdy nie miało tak dobrych manetek GripShift jakie robi SRAM, a swego czasu SRAM robił porządne Gripy kompatybilne z Shimano, teraz... Sam korzystam z Gripów SRAM Attack które bosko "banglają" z maszynkami Shimano Możliwe, że z "cynglami" SRAM jest podobnie
GregThomas Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Gdzieś dzwoni ale nie do końca wiesz w którym kościele ... Miedzy SLX a XT jest duża różnica ... SLX zrzuca po puszczeniu cyngla a XT po naciśnięciu ... SLX`owi bliżej do Deore niż do XT. Przerobić prostym sposobem owszem się da ale XT na XTR`a. A jeżeli się jednak mylę to sprzedaj mi ten trick bo chętnie z moich SLX zrobię "XT" Pozdrawiam Fakt, poebao mi się. To XT na XTR da się przerobić. Sorry za błąd . WIęc warto wymienić SLX na XT? Bo skoro i tak będę wymieniał...
rzezniol Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 @@GregThomas, Sprzedaj mi jeszcze ten trick zanim zamkną nam temat ... Pozdro Edit >> pośpieszyłem się
GregThomas Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 No trochę się bałagan zrobił . Jeszcze raz sorry za ten błąd z SLX i XT.
tobo Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Koniec końców i tak będę musiał to zrobić bo 9rz powoli znika z rynku 9sp nie zniknie z rynku przez długie lata, bo obecnie jest w grupach alivio/acera/altus. Prawie na 100 procent pozostanie tam przynajmniej w dwóch lub jednej grupie.
GregThomas Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Tak... Może masz rację. Będę mógł babce do roweru wstawić całą grupę alivio . Ale co z moim sprzetem? Co ze sprzętem wszystkich tych, którzy kupili rowery niedawno i dali za nie sporo kasy? Mają zamieniać napędy z grup Deore czy SLX na Alivio? O Acerze czy Altusie nie wspomnę, bo tego bym nie zamontował nawet do roweru z komunii .
tobo Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 To samo co z tymi którzy niedawno kupili rowery z kołami 26 cali wysokiej klasy i zawęża im się zakres dostępnych lekkich wysokiej klasy części. Zmieniać na 10tkę z powodu braku "adekwatnych" komponentów 9sp?
seraph Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Do tego nowe Alivio pod 9sp ma już korbę ze zintegrowaną osią i wydaje mi się, że jeśli ktoś nie goni wagi to jest to bardzo dobra opcja. Kaseta 12-36 też do 29er'a jak znalazł - może to nie 40, ale na czymś nogę trzeba robić O manetkach Alivio 9sp też nie mogę złego słowa powiedzieć. A może jestem mało wymagający 9sp długo jeszcze pozostanie po śmierci 8sp...
beskid Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Ale co z moim sprzetem? Co ze sprzętem wszystkich tych, którzy kupili rowery niedawno i dali za nie sporo kasy? Mają zamieniać napędy z grup Deore czy SLX na Alivio? O Acerze czy Altusie nie wspomnę, bo tego bym nie zamontował nawet do roweru z komunii . A co ma być?? Ja mam 9-kę (XT,LX,SLX) i tak pozostanie. Nigdy wyżej nie przejdę. Po to są właśnie manetki SRAM'a. Na dzisiaj wszystkiego jest opór i przez kilka lat pozostanie. Wybiegasz aż tak daleko w przyszłość?? Znajdzie się tu kilku "ścigantów" i nie tylko co po przejściu na 10-ke szybciutko cofnęli się z powrotem i mają się dobrze. 8 sp jeszcze dycha i dychać będzie a miało zdechnąć już jak sobie przypominam dyskusję z dwa lata temu.
tobo Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Do tego nowe Alivio pod 9sp ma już korbę ze zintegrowaną osią i wydaje mi się, że jeśli ktoś nie goni wagi to jest to bardzo dobra opcja. Kaseta 12-36 też do 29er'a jak znalazł - może to nie 40, ale na czymś nogę trzeba robić O manetkach Alivio 9sp też nie mogę złego słowa powiedzieć. A może jestem mało wymagający 9sp długo jeszcze pozostanie po śmierci 8sp... 8sp też nie umrze bo trafi do grup poniżej altusa. A ponieważ niższe grupy dziedziczą pewne cechy po wyższych to pewnie tourneye stylistycznie i technicznie nawiążą do poprzednich wersji 8mek grup altus-alivio. U mnie kaset 7sp nie da się już łatwo kupić za to ósemki jeszcze w sporej ilości wersji. Jedynie wyższe grupy przestaną być dostępne w wesjach ilości biegów która z danego segmentu wyszła, ale jak ktoś przełknie kasetę altusa z osprzętem xtr to nie będzie cierpiał
GregThomas Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Co z tego, że 9sp jeszcze przetrwa skoro się nie rozwinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.