Maxir Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 witam dziś kupiłem w sklepie rowerowym nowe pancerze i linki do hamulców. Po poskładaniu wszystkiego i kilku próbach hamowania pękła końcówka pancerza ( zakładałem takie aluminiowe które dostałem w sklepie ) i się wyciągnęła jak na zdjęciu, oczywiście hamulców już brak... Czy do pancerzy hamulcowych trzeba stosować jakieś super wytrzymałe końcówki bo już nie wiem w czym jest błąd, oprócz tej na zdjęciu pozostałe też widzę że zaczynają już pękać....
Maxir Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 OK, ale widzę np. na allegro że te Shimano SP41 to są pancerze przerzutkowe głównie chyba chodzi o to że przy mocnym hamowaniu końcówka pancerza nie utrzymuje go i pęka bo jest za słaba, a jak widać na zdjęciu tuleja w której siedzi końcówka pancerza ma na tyle szeroki otwór że cały nacisk podczas hamowania idzie na końcówkę pancerza...
Garlock Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 To wg mnie wina pancerza. Nie spotkalem się z przypadkiem, żeby sprężyna wylazła z plastikowej koszulki. Z tym, że ja od lat uzywam Jagwire'ów. Na koniec zakładam stalowe końcówki np: http://bikerstudio.home.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_e25b147cfee835f864df1b6f628eb359.jpg
Maxir Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Napisano 1 Sierpnia 2014 Zamówiłem pancerze - JAGWIRE ZESTAW HAM.MTB Switch i JAGWIRE SERWIS Końcówki p.ham. z zaciskiem, mosiądz, 5mm Montaż w przyszłym tgodniu, mam nadzieje że będzie już dobrze
mechanik2 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Jak w uchwycie jest za duża dziura wywiercona i nie da się końcówek, to nawet Jagwire może nie wytrzymać (niestety znam zjawisko ze zdjęcia). Zazwyczaj zakładam najzwyklejsze końcówki i tanie pancerze, najważniejsze by do przerzutki kupić dedykowany pamcerz, a jak się przekonałem, w stacjonarnych sklepach nie jest to takie łatwe.
Maxir Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Napisano 4 Sierpnia 2014 "Nie da się końcówek" - oczywiście chodzi o końcówkę pancerza ? Właśnie później doszedłem do tego ze niektóre otwory w uchwytach są za duże i dlatego końcówka pancerza nie wytrzymuje naporu i ją rozrywa.... Jest może jakiś prosty sposób żeby wyeliminować za duże otwory w uchwytach ? Bo widzę że inaczej nie pozbede się tego kłopotu...
mechanik2 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Podejrzewam, że odpowiednio trwałe końcówki sobie z tym poradzą, u mnie problem wystąpił na pancerzu przerzutki (z odpowiednią dziurą, nawet przy braku końcówki pancerz nie powinien się rozwalić), ale końcówka z tworzywa sobie poradziła, w hamulcu potrzeba większej wytrzymałości, więc i końcówki muszą być jak najmocniejsze, jeśli będą miały grubą ściankę na której jest napór, to powinny wytrzymać.
Fenthin Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Jest może jakiś prosty sposób żeby wyeliminować za duże otwory w uchwytach ? Bo widzę że inaczej nie pozbede się tego kłopotu... Pełny pancerz od klamki do hamulca.
Mod Team Puklus Napisano 5 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie tyle badziewny pancerz co brak tego kapturka
Garlock Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Jest może jakiś prosty sposób żeby wyeliminować za duże otwory w uchwytach ? Bo widzę że inaczej nie pozbede się tego kłopotu... Możesz spróbowac włożyć w przelotkę podkladkę/i pod śrubę M2. Średnica zewnętrzna to 4,5mm więc powinna wejść, wewnętrzna to 2,2 więc typowa linka fi1,5 przejdzie spokojnie. Wprawdzie trzeba wtedy przeplatać linkę przez przelotkę bo brak będzie szczeliny, ale to niewielki problem. Mozna teoretycznie przeciąć podkładkę aby mieć te szczelinę, ale jak znam życie to małpa i tak po chwili obróci się w przelotce.
Maxir Napisano 5 Sierpnia 2014 Autor Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie tyle badziewny pancerz co brak tego kapturka Kapturek/końcówka pancerza był założony tylko go rozerwało :]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.