terry Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Od wczoraj mam wrażenie, że napęd pracuje głośniej niż zwykle. Przy okazji odkryłem (a może to jest ta przyczyna), że kiedy tylne koło się kręci to słychać nienaturalne dźwięki - coś jakby trzaski, chrobotanie, dźwięk trących o siebie ziarenek piasku. Szczególnie słychać to kiedy koło się kręci "do przodu" a kaseta jest nieruchoma. Po lekturze tych wątków http://www.forumrowerowe.org/topic/83611-kaseta-shimano-deore-chrobotanie-trzaski/ http://www.forumrowerowe.org/topic/98136-piasta-novatec-tyl-nt-802sb-chrobotanie-bebenka/ wydaje mi się, że u mnie jest to samo i problemem jest syf który dostał się do bębenka. Ostatnio dość beztrosko myłem kasetę odtłuszczaczem i wygląda na to, że spływający z kasety syf dostał się do środka. Nie jest to chyba problem z piastą, bo trzymając za ośkę koło kręci lekko i cicho. No i w sumie nie wiem co zrobić. Czy jest to jakieś zagrożenie dla żywotności napędu? Nie lubie jak mi coś hałasuje, więc najchętniej oddałbym rower do serwisu...
Piehursson Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 sam to ostatnio przerabiałem. W dwóch serwisach otrzymałem odpowiedź, że bębenka się nie rozbiera i nie serwisuje (takie cuda). W końcu wziąłem się za niego sam. Rozebrałem, przeczyściłem, nasmarowałem, skręciłem i chodzi jak nowy Potrzeba trochę narzędzi, trochę czasu i cierpliwości.
terry Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Właśnie, tego się obawiam, że w serwisach usłyszę że "bębenka się nie rozbiera". A ja na 90% jestem pewien, że to właśnie bębenek... No nic, mam kilka rekomendowanych. Jak tam nie zrobią to sam się będę musiał za to zabrać. Klucze do konusów już zamówione
Raymond Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam. Też mi jakiś syf naleciał do bębenka bo tak lekko tarło a raczej trzeszczało. Wczoraj rozkręciłem piastę i bębenek, przesmarowałem i skręciłem. Polecam artykuł jeśli się tego jeszcze nigdy nie robiło http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ bardzo fajnie pokazane i opisane krok po kroku. Powodzenia ; )
cervandes Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Oczywiście, że bębenek się serwisuje a ja sam miałem dwa tygodnie temu dokładnie ten sam problem. Chrobotanie od kilku miesięcy, nienaturalne trzaski, stuki, jakby kamyczki w łożyskach. Pomyślałem, że piasty zatyrane: rozebrałem, czyściłem, smarowałem - i nic, jak krew w piach Niby głupi nie jestem a przez dwa miesiące czy trzy nie mogłem dojść z tym do ładu - wizualnie bieżnie idealne a trzaski jak były tak były. No i oświeciło mnie - przecież gdy koło się kręci ale bez pedałowania, to właśnie wtedy pracują łożyska w bębenku. Zamiast płacić idiotyczną cenę dorobiłem sobie klucz z płaskownika, rozebrałem, nasmarowałem, wyczyściłem i... jak ręką odjął. Kompletna, całkowita cisza. A też myłem nieraz rower "płynem do mycia silników" czy innym agresywnym psik psikiem. A to cholerstwo jak się dostanie do piasty czy innego łożyska to rozpuszcza...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.